www.ovdim.org.il

באילו מקרים מיקרוטראומה תוכר כפגיעה בעבודה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

הלכת מיקרוטראומה היא הלכה משפטית שפותחה על ידי בית דין לעבודה, לאור העובדה כי ההכרה של המוסד לביטוח לאומי בתאונת עבודה אפשרית רק במקרה של אירוע תאונתי או מחלת מקצוע. הפסיקה יצרה את מושג הלכת מיקרוטראומה ובכך אפשרה לעובד שנפגע למצות את זכויותיו בביטוח לאומי, גם אם פגיעתו לא עונה על ההגדרה של תאונת עבודה או מחלת מקצוע.

 

מיקרוטראומה מוגדרת כסדרה של פגיעות זעירות חוזרות ונשנות, שמתרחשות במסגרת ביצוע פעולות פיזיות בעבודה, אשר גורמות בסופו של דבר לחבלה משמעותית, כאשר כל אחת מהפגיעות תורמת נזק קטן משלה, עד שהצטברותן במשך תקופה ממושכת שבה עוסק עובד באותו מקצוע, גורמת לנזק ממשי הפוגע בכושר העבודה שלו.

 

יסודותיה של הפגיעה הזעירה המרכיבה את המיקרוטראומה, הם אירוע חיצוני של תנועה חוזרת ונשנית המתבצעת עקב העבודה ונזק בלתי חוזר הנגרם בעטיה של כל תנועה כזו. יש לאבחן בין פעילות חוזרת על עצמה הכוללת מספר רב של תנועות לבין התנועות המרכיבות אותה, כאשר התנועות צריכות להיות זהות במהותן, ומבוצעות באופן רציף במשך פרקי זמן ארוכים.

 

באילו מקרים תוגש תביעה לפי הלכת מיקרוטראומה?

 

פגיעה בעבודה על פי תורת המיקרוטראומה, עשויה להיות מוכרת אצל נהגים מקצועיים, אשר נוהגים במשך שנים רבות בכביש משובש. אצל עובדים בפריקת מיכלי גז או בלוני חמצן, כאשר העמסתם ונשיאתם מתבצעת תוך כדי הליכה רגלית. גם פגיעה של דוור העוסק בחלוקת דברי דואר, יכולה להיות מוכרת כפגיעה בעבודה, כאשר ניתן לבודד את פעולת הרמת התיק הכבד והורדתו פעמים רבות ביום במשך שנים.

 

מיקרוטראומה הוכרה בפסיקה כתאונת עבודה במקרים של פגיעה בדרכי הנשימה, פגיעה בשמיעה, פגיעה בגב, פגיעה בפרקי היד, תסמונת התעלה הקרפלית, דליות ברגליים, קרע ברצועות ועוד. אולם כל מקרה ומקרה נבחן לגופו ובהתאם לנסיבותיו ואין הכרה אוטומטית באותה פגימה אצל עובד אחר.

 

איך להגיש תביעה על פי הלכת מיקרוטראומה?

 

לא כל מחלה שנגרמה בשל תנאי העבודה ואינה מנויה ברשימת מחלת המקצוע תוכר כפגיעה בעבודה. כדי להגיש תביעה על פי הלכת מיקרוטראומה יש להוכיח תשתית עובדתית המבוססת על עובדות ברורות, מפורטות ומדויקות, ולהוכיח כי התקיימו שלושה תנאים:

 

האחד, הפגיעות הזעירות והנשנות אירעו בזמן העבודה, כאשר גורם כמות הפגיעות הוא מכריע, וככל שמספרם של האירועים רב יותר יש סיכוי סביר שמדובר במיקרוטראומה. הנפגע נדרש להוכיח כי המחלה שממנה הוא סובל היא תולדה של תאונות זעירות, שנגרמה בשל תנועות או פעולות חוזרות ונשנות בעבודתו, ושכל אחת מהן תרמה את תרומתה להתהוות הנזק.

 

השני, על הנפגע להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין הפגיעות הזעירות לבין הפגיעה הפיזית, והשלישי, קביעה שלפיה כל אחת מאותן תנועות גרמה לפגיעה זעירה המצטברת יחדיו לכדי ליקוי גופני, באמצעות הצגת חוות דעת רפואית, המעידה על כך שמצבו של הנפגע נגרם בשל אותן פגיעות זעירות שהצטברו במשך תקופה ממושכת במהלך העבודה.

 

תהליך הטיפול בתביעה למיקרוטראמה מתבצע באמצעות בחינה עובדתית שנעשית על ידי פקיד התביעות בביטוח לאומי, אשר בודק האם קיימת תשתית עובדתית להכיר בליקוי כפגיעה בעבודה לפי תורת המיקרוטראומה. במקרה שהתשובה חיובית, תיק התביעה עובר לרופא מטעם ביטוח לאומי לבחינת הקשר הסיבתי. בהעדר קשר סיבתי בין הליקוי בין תנאי העבודה התביעה תידחה, אולם קיימת אפשרות להגיש ערעור לבית הדין לעבודה.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.