הטרדה מינית בעבודה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 43 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5 |
הטרדה מינית בעבודה
בשנת 1998 התקבל בישראל החוק למניעת הטרדה מינית. חוק זה היווה למעשה פריצת דרך של ממש בדרכו של המשפט הישראלי (והחברה הישראלית) לשוויון מגדרי. גם היום, כמו בעבר, נשים רבות נאלצות להתמודד עם החוויה הקשה של הטרדה מינית. הטרדה זו אינה חייבת לבוא לידי ביטוי במגע והיא מוגדרת לעיתים גם כמעשים בהתנהגות ובעל פה (לדוגמא, הצעות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני, התייחסות למיניותו של אדם וכדומה).
סביבת העבודה הינה מקום בו נשים וגברים נמצאים באינטראקציה יומיומית. יחסים אלו יכולים להיות יחסי ידידות ולעיתים הם אף מובילים לקשרים רומנטיים. כל עוד הדברים נעשים ברוח טובה ובהסכמה, אין בכך כל פסול. עם זאת, האינטראקציה בין גברים לנשים בעבודה יכולה להוליד לא אחת גם הטרדות מיניות.
אחת המטרות העיקריות של החוק למניעת הטרדה מינית הינה להיאבק בתופעה קשה זו. החוק מגדיר הטרדה מינית כהתנהגות אשר פוגעת בכבוד האדם ואשר הינה בלתי חוקית. מדובר גם בעבירה פלילית וגם בעוולה אזרחית. דהיינו, ניתן להגיש בגינה כתב אישום כנגד המטריד, וכן לתבוע את האחרון בתביעת פיצויים.
החוק מונה חמישה מקרים אשר הינם הטרדה מינית:
- סחיטה איומים (לפי משמעותה בסעיף 428 לחוק העונשין) כאשר מדובר בסחיטה על רקע מיני.
- מעשים מגונים לפי סעיפים 348-349 לחוק העונשין.
- הצעות חוזרות ונשנות, בעלות אופי מיני, אשר מופנית כלפי אדם למרות שהאחרון הראה למטריד כי אינו מעוניין בכך.
- התייחסות חוזרת לאדם אשר מתמקדת במיניותו, וזאת כאשר המוטרד הראה למטריד כי הוא איננו מעוניין בהתייחסויות אלה.
- התייחסות משפילה או מבזה אשר מופנית כלפי אדם ביחס למיניותו, מינו או נטייתו המינית.
חשוב להזכיר כי הטרדה על רקע מיני איננה יחסים רומנטיים תקינים ואף לא מעשי חיזור סבירים אשר נעשים ברוח טובה. כמו כן, אין מדובר במעשים קטנים ובלתי משמעותיים אשר מהווים את דרכם של החיים במסגרת העבודה.
לדוגמא, מחמאה תמימה לעובדת בנוגע לשערה איננה בהכרח הטרדה מינית. הדברים עלולים להיות הטרדה בהתאם למכלול הנסיבות (לדוגמא, יחסי מרות, מחמאות חוזרות ונשנות ללא סיבה וכדומה). ההגדרה של מקרה כ"הטרדה מינית" נתונה לא אחת לפרשנותו של בית המשפט. אי לכך, במקרים אלה, מומלץ בהחלט לפנות לעורכי דין על מנת לקבל ייעוץ משפטי התואם את החוק והפסיקה הרלבנטיים.
אחריות גם על כתפי הנשים
יש לציין כי החוק מטיל חלק מן האחריות גם על כתפיהן של המוטרדות, דהיינו – הנשים. מוטל על הנשים להראות אי הסכמה ולהתנגד להטרדות המיניות. אי הסכמה זו אינה חייבת להיות במילים. ניתן להביע אי הסכמה גם בהתנהגות. עם זאת, חשוב כי ההתנהגות תהיה ברורה ובעלת מסר חד משמעי. מסרים "אפורים" עלולים להקשות על האישה להוכיח את טענותיה בבית המשפט מאוחר יותר.
קראו עוד בתחום:
- סמכותו של בית הדין לעבודה לדון בתביעה בנוגע להטרדה מינית בעבודה
- השעיית עובד בעקבות הטרדה מינית, האמנם?
- מהי מידת אחריות של מעביד במניעת הטרדה מינית במסגרת יחסי העבודה?
- 80% מהרווקות העובדות בישראל מוטרדות מינית בעבודתן
- עיכוב פיצויי פיטורים מוגדלים למי שהורשע בהטרדה מינית
- הטרדה מינית בעבודה, האם דיון פומבי בבית המשפט?
אחריות זו, המונחת על כתפי הנשים, איננה באה לידי ביטוי במספר מקרים – כאשר מדובר בסחיטה לביצוע מעשה מיני, כאשר ההתייחסות היה מבזה או משפילה בנוגע למיניות או נטייה מינית, וכאשר מדובר ביחסי מרות במקום העבודה.
יחסי מרות במקום העבודה
יחסי מרות במקום העבודה מהווים לא אחת קרקע פוריה למעשים של הטרדה מינית. לא אחת, מנצל אדם בעבודה את סמכותו על מנת לזכות ב"טובות הנאה מיניות" מעובדות הכפופות לו. טובת הנאה אלה לא חייבות להיות מעשים בפועל, ודי במעשי חיזור או הבטחות בדבר קידום בתמורה לתשומת לב רגשית בכדי לחטוא במעשי הטרדה.
בתי הדין לעבודה עסקו לא אחת בסוגיה זו כאשר ניצול יחסי מרות בעבודה הוגדר כ"ניצול הרגישות המיוחדת המאפיינת את יחסי העבודה וניצול חולשתה של העובדת כאשר הממונה עליה מטריד אותה". פעמים רבות, בתי הדין פסקו פיצויים משמעותיים לעובדות אשר סבלו מהטרדה מינית, וזאת משום שידוע כי נשים ימנעו לא אחת מהגשת תלונה כנגד ממונה בשל חששן מאובדן פרנסה או פגיעה בתנאי ההעסקה.
דוגמאות למקרים
הטרדה מינית בעבודה, כאמור, איננה מקרה אחד אשר ניתן להניח עליו את האצבע "בקלות". מדובר בשורה של מקרים אשר נובעים לא אחת ממערכות יחסים מורכבות בין גברים ונשים במקום העבודה. לדוגמא, שאלות כגון אימתי החיזור מפסיק להיות "ברוח טובה" ומתחיל להיות "הטרדה" איננן אלא סוגיות התלויות בנסיבות המקרה. דוגמא נוספת, האם סירוב לקדם עובדת בגין קשר אינטימי בעבר הינו הטרדה מינית? להלן מספר דוגמאות אשר נדונו בפסיקת בתי הדין לעבודה בשנים האחרונות:.
השעיית עובד מדינה בגין תלונה בדבר הטרדה מינית – בית הדין לעבודה דחה את בקשתו של עובד מדינה, אשר הוגשה כנגדו תלונה בגין הטרדה מינית, לבטל עונש השעיה אשר הוטל עליו על ידי נציב שירות המדינה. מדובר במקרה בו רופא אשר הועסק במרפאה לשיקום במשרד הביטחון הושעה מעבודתו בגין תלונה בדבר הטרדת של שש עובדות במקום.
גלישה לאתרים פורנוגרפיים בעבודה כהטרדה מינית – בית הדין לעבודה קבע כי גלישה לאתרים פורנוגרפיים ובהם תכנים "מטרידים" ו"בעלי אופי מיני", הינה הטרדה בעבודה. במקרה זה, התקבלה תביעתה של עובדת אשר טענה כי הוטרדה מינית בעבודתה בשל העובדה כי המעביד היה נוהג לגלוש ממחשבה האישי לאתרי פורנו.
הטרדה מינית למרות קשר רומנטי – בית הדין הארצי לעבודה פסק פיצויים עבור אישה אשר קיימה מערכת יחסים רומנטית מחוץ לנישואים עם המנהל הממונה עליה. בית הדין קבע כי למרות שמערכת היחסים הייתה לכאורה תקינה, יש לפסוק פיצויים לתובעת בגין ניצול יחסי המרות מצד הנתבע.
לסיכום,
הטרדה מינית במקום העבודה הינה תופעה אשר פוגעת בנשים רבות מדי יום. אי לכך, במידה ואת חשה כי פגעו בך במקום העבודה והוטרדת על רקע מיני, חשוב שתדעי כי את אינך לבד. ישנם גופים רבים המסייעים לנפגעות הטרדה מינית. כמו כן, פתוחות בפנייך דרכים רבות כגון הגשת תלונה במקום העבודה, הגשת תלונה במשטרה, הגשת תביעת פיצויים וכדומה.
מן העבר השני, לא כל מעשה בין גבר ואישה הינו הטרדה מינית. במידה ונטען כנגדך שהטרדת מינית במקום העבודה, מומלץ לפנות בהקדם לקבל ייעוץ משפטי. כפי שצוין לעיל, הטרדה על פי החוק איננה תופעה ברורה ולא אחת הדברים הינם בעלי מספר משמעותיות ופרשנויות.