www.ovdim.org.il

תשלום שעות גלובליות

דרגו את המאמר
  התקבלו 22 דירוגים בציון ממוצע: 4.7 מתוך 5

תשלום שעות נוספות באופן גלובלי, האמנם? 


עובדים רבים, בעיקר בתחום ההיי טק וניהול הלקוחות, מוצאים עצמם לא אחת עובדים בשעות נוספות ושבים לביתם בשעת ערב מאוחרת. האם ניתן לשלם להם בעבור ימים אלו באופן גלובלי, שכן על פי חוקי המגן והפסיקה בבתי הדין לעבודה, שעות נוספות אינן עניין שבאומדנה.

 

האם שעות נוספות גלובליות יכולות להיות חלק משכר הבסיס?

 

סעיף 5 לחוק הגנת השכר קבע במפורש ששכר הבסיס לא יכיל תשלום בעבור עבודה בימי מנוחה או תגמול שעות נוספות. תוספות אלו לשכר הבסיס חייבות להיות מעוגנות בהסכם קיבוצי המאושר על ידי שר התמ"ת.

 

מן הפסיקה ידוע כי הסכם שכר אשר כלולים בו מרכיבים של שעות נוספות, איננו בטל או חסר תוקף, אך במידה ולא מאושר החוזה בהסכם קיבוצי מפורט – נוטים בתי הדין לעבודה לראות את רכיב ה"שעות הנוספות" או "שעות המנוחה" כשכר רגיל לכל דבר. אי לכך, פעמים רבות יחושב רכיב זה במסגרת חישוב פיצויי הפיטורין או ההפרשות לפנסיה.

 

האם ניתן לתבוע שעות נוספות במידה ולא דרשתי אותן בזמן שעבדתי?


עוד נקבע בבתי הדין לעבודה כי מטרתו של סעיף 5 לחוק הגנת השכר הינה למנוע כלילת שעות נוספות במסגרת גלובלית. עם זאת, הפסיקה הכירה בעבר בתשלום רכיב "שעות נוספות גלובליות" כאשר הוא מבטא באופן הוגן את אומדן השעות הנוספות הצפויות בחברה, תוך חישוב לטובת העובד. עובדים רבים אינם תובעים ממעסיקיהם את הגמול בעבור השעות הנוספות בזמן שעובדים הם בחברה. 

 

      קראו עוד בתחום:

 

לא אחת חוששים העובדים לפרנסתם, ואינם רוצים להעכיר את האווירה בינם לבין הנהלה באופן יזום. אין זה אומר שלא יוכלו עובדים אלו לתבוע את השעות הנוספות הללו במסגרת תביעה עתידית בבית הדין לעבודה. מן הפסיקה ידוע כי עובד המקבל תשלומים שונים ממעבידו ואינו תובע גם תשלום בעבור שעות נוספות, אינו מנוע מלתבעם לאחר מכן. זאת ועוד, הלכה פסוקה היא שהסכם בדבר שכר, הכולל גם תשלום בעבור שעות נוספות, אינו תופס.

 

שעות נוספות גלובליות חוקיות, אימתי?


על מנת סעיף "שעות נוספות גלובליות" יהיה תקף במסגרת חוזה עבודה, ובהתאם לפסיקת בתי הדין, על המעסיק לדאוג למספר פרטים - עליו להפריד באופן ברור בין שכר הבסיס לרכיב ה"שעות הנוספות הגלובליות", באופן שבו יהיה ברור מהו השכר ומהו הגמול בעבור השעות שבהם עבד עובדו ביתר.

 

שנית, על המעסיק לבחון היטב את שיעור הרכיב ולוודא שמדובר בגמול "שעות נוספות" הוגן כאשר כל ספק בעניין חישוב זה אמור לפעול לטובת העובד. במידה ומדובר בסכום שעות ספציפי, על המעסיק לערוך פיקוח מבוקר על השעות הנוספות בהן מועסק העובד, ולוודא שמתקיימים הכללים הנקובים בחוזה העבודה.

 

מי צריך להוכיח את תשלום השעות בבית המשפט?


כאשר מוגשת תביעה בעניין "שעות נוספות גלובליות" לפתחו של בית הדין לעבודה, על כתפיו של המעסיק מונח נטל ההוכחה, ועליו לשכנע את בית המשפט בנוגע לכמות השעות הנוספות נשוא התובענה. במידה ולא ערך המעסיק רישום מדויק ופרטני של שעות העבודה של עובדיו (כל אימת שהוא יכול לעשות כן), עלול בית הדין לקבוע שאין הוכחה כי רכיב השעות הנוספות הינו חוקי ומכסה את כל שעות העבודה של העובד.

 

      קראו עוד:

 

במילים אחרות, עובדים אשר מועסקים על בסיס אמון, עובדי הנהלה ועובדי קבלן המפרטים את השעות הנוספות שלהם באופן עצמאי, אמורים להיות חתומים על חוזי העסקה מדויקים אשר לא משאירים מקום לטעויות.


יש לציין כי חוזי עבודה אשר מעגנים תשלום עבור "שעות נוספות גלובליות" מכירים בכך שהעובד זכאי לרכיב גם בחודשים בהם מכסת השעות הנוספות שלו הייתה נמוכה משוויו של הרכיב בפועל.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.