www.ovdim.org.il

היעדרות מותרת מהעבודה לפי חוק עבודת נשים

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

חוק עבודת נשים בישראל נועד להבטיח תנאים שוויוניים ותמיכה לנשים בתהליך ההתמודדות עם חובות משפחתיות ותנאי עבודה. החוק מעניק זכויות רבות לנשים במהלך תקופות שונות בחייהן המקצועיים, וכולל הוראות הנוגעות להיעדרות מהעבודה במצבים שונים. מאמר זה יסקור את הסוגיות המרכזיות בהיעדרות מותרת מהעבודה לפי החוק, ינתח את השפעת ההוראות המשפטיות האחרונות ויביא דוגמאות מהפסיקה לשם הבהרה.

מהו חוק עבודת נשים?

חוק עבודת נשים (תיקון מס' 14) מגן על זכויות נשים במצבים שונים הקשורים לעבודה, כולל חופשות לידה, חופשות מחלה, היעדרות לצורכי טיפול בילדים ועוד. החוק מבוסס על עקרון השוויון ומטרתו להבטיח שנשים לא יפגעו בתנאי העבודה שלהן עקב חובות משפחתיות או בריאותיות.

 

החוק מספק למעסיקים ולעובדות מסגרת ברורה בנוגע למקרים שבהם ניתן להיעדר מהעבודה ובאיזה תנאים. זה כולל היעדרות לצורכי טיפול בתינוקות, חופשות לידה, חופשות מחלה ועוד.

היעדרות מותרת לפי החוק

על פי חוק עבודת נשים, קיימת הבחנה בין סוגי ההיעדרויות המותרות:

1. חופשת לידה: חוק עבודת נשים קובע כי לאחר לידה, נשים זכאיות לחופשה בת 15 שבועות, כאשר 7 שבועות מתוך התקופה נחשבים לחופשה לאחר הלידה. עם זאת, הרפורמה החדשה הרחיבה את התקופה ל-22 שבועות, כפי שנדון במאמר קודם.

2. היעדרות לצורכי טיפול בילדים: החוק מתיר לעובדות להיעדר מהעבודה לצורך טיפול בילדים עד גיל 8, בהיקף של עד 6 ימים בשנה ללא הפחתת שכר, ותנאים נוספים שניתן לקבל גם לפי הסכמים קיבוציים או הסדרים עם המעסיק.

3. חופשות מחלה: חופשות מחלה הן חלק מהזכויות של נשים, אך כאשר מדובר במצבים הקשורים ללידה או טיפול בתינוק, יש לוודא שהמעסיק מקבל את המסמכים הרפואיים הנדרשים ותנאי החוק המוגדרים.

שאלות ותשובות נפוצות

מהו משך הזמן המותר להיעדרות לצורך טיפול בילד לפי חוק עבודת נשים? חוק עבודת נשים מתיר לעובדות להיעדר מהעבודה לצורך טיפול בילד עד גיל 8, במשך עד 6 ימים בשנה, ללא הפחתת שכר. בנוסף, יש לוודא שהמעסיק מקבל את המסמכים הרפואיים הנדרשים במקרים של חופשת מחלה או טיפול רפואי נוסף.

 

האם יש צורך להודיע למעסיק מראש על היעדרות לצורך טיפול בילד? כן, יש להודיע למעסיק מראש על היעדרות לצורך טיפול בילד, כאשר מדובר בחופשה המהווה זכאות לפי החוק. הודעה מוקדמת מסייעת למעסיק להתארגן ולהתאים את העבודה לצורכי העובדת.

 

מהם התנאים להיעדרות עקב חופשת לידה? חופשת לידה נמשכת 15 שבועות, עם הרחבה ל-22 שבועות לפי הרפורמה החדשה. במהלך חופשת הלידה, נשים זכאיות להעניק לתמיכה כלכלית לפי החוק, ויש להגיש את הבקשות להארכה או לתנאים מיוחדים דרך הגורם המוסמך או המעסיק.

 

האם ניתן לקבל תשלום על היעדרות לצורך טיפול בילד מעבר ל-6 ימים בשנה? ההיעדרות המותרת על פי החוק היא 6 ימים בשנה ללא הפחתת שכר. אם נדרשת היעדרות נוספת, יש לפנות למעסיק ולבדוק אפשרויות נוספות כגון חופשה ללא תשלום או הסדרים אישיים בהתאם למדיניות המעסיק.

 

מהן ההשלכות של אי מתן ההטבות המגיעות לעובדות לפי חוק עבודת נשים? אי מתן ההטבות המגיעות על פי החוק יכול להוביל לתביעה משפטית. פסיקות האחרונות מבססות את הצורך לעמוד בתנאים החוקיים ולהעניק לעובדות את זכויותיהן. במקרים של הפרות, העובדות עשויות לקבל פיצוי בגין אובדן שעות עבודה או שכר.

סיכום

חוק עבודת נשים מעניק זכויות רבות לנשים בהקשרים שונים של היעדרות מהעבודה, ומטרתו להבטיח שוויון והגנה למעמד האישה בעבודה ובמשפחה. ההבנה של הזכויות הקיימות והיישום הנכון שלהן חיוניים הן לעובדות והן למעסיקים. פסיקות בתי המשפט האחרונות מדגישות את חשיבות עמידה בחוק ומתן זכויות לפי התנאים הקבועים, מה שמוביל להבטחת זכויות שוות ושמירה על רווחת העובדות.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות נשים - זכויות אישה

מפיקת כנסים טענה שפוטרה שלא כדין במהלך טיפולי פוריות בניגוד לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.  

לאחר שהמזכירה סיפרה כי היא בהריון, המנהלת זימנה אותה לשיחה והודיעה לה כי עקב קיצוצים אין מנוס אלא להורות על פיטוריה. 

אם חד הורית דרשה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין בטענה כי פוטרה בעת ששהתה בחופשת מחלת ילד. 

מועמדותה של צעירה לתפקיד קופאית ברשת שופרסל נדחתה, לאחר שהצהירה כי היא בהיריון.  

בעת סגירת מכון הכושר, מדריכת הפילאטיס שפוטרה היתה בהריון, ומאחר שהמכון המשיך לפעול לאחר החלפת הבעלים, המדריכה טענה כי מדובר בפיטורין שלא כדין ודרשה פיצויים בהתאם.  

התובעת טענה כי פוטרה במהלך ההריון, אולם המעסיקה טענה מנגד כי בעת השימוע העובדת לא ציינה כי היא בהריון. 

הקוסמטיקאית שהעניקה טיפולים לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות, דרשה להכיר בה כעובדת ולקבל פיצויי פיטורין.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.