תאונת עבודה בהפסקה, מהן זכויות עובד שנפגע בזמן ההפסקה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע: 4.8 מתוך 5 |
פגיעה בעבודה נחשבת לתאונת עבודה או מחלת מקצוע לפי חוק ביטוח לאומי, והיא כוללת כל פגיעה של עובד בשל עבודתו, גם אם התרחשה בדרך לעבודה, תוך כדי עבודה, בזמן הפסקה, בחזרה ממנה, או בעת מעבר ממקום עבודה אחד אל מקום עבודה אחר. עובד שכיר, אשר נפגע בעת שסעד בהפסקה במקום שאושר על ידי המעסיק, או בדרכו ממקום עבודתו או בחזרה אליו, יוכר כנפגע עבודה בתנאי שלא שהה במקום מעל לשלוש שעות.
תאונת עבודה תיחשב גם תאונה שאירעה בדרכו של העובד לעבודה ובחזרה ממנה. אולם אם בדרך הייתה הפסקה של ממש, או סטייה של ממש מדרכו הקבועה שלא לצורכי עבודה, התאונה לא תיחשב כתאונת עבודה. אם לדוגמה העובד נפגע בדרך מביתו לבנק, או מהבנק למקום העבודה, הפגיעה לא תיחשב כתאונת עבודה.
עובד מבוטח בביטוח נפגעי עבודה, גם אם נפגע כתוצאה מעשיית פעולה לצורך הצלת גוף או רכוש או למניעת נזק גוף או רכוש או נפגע מאדם אחר, על ידי חפץ שהיה במקום העבודה או בסביבתו, גם אם הדבר נעשה שלא עקב העבודה וללא קשר ישיר או עקיף אליה.
תאונה בזמן ארוחת צהריים מחוץ למשרד
במהלך הפסקת עובד, חלה החבות הביטוחית כלפיו, ודוגמה לכך היא מקום הסעודה במהלך ההפסקה, שאותו קבע המעסיק. במקרה זה, החבות כלפיו חלה בדרך אל אותו המקום שנקבע, בזמן השהות במקום ובחזרה ממנו.
לפיכך, אם העובד נפגע במהלך ההפסקה, הוא יהיה זכאי לפיצויים בגין הנזק שנגרם לו. כמו כן, תאונה שאירעה לעובד כתוצאה מתקיפה, תוך כדי ועקב העבודה, לרבות, תקיפה מינית תיחשב כתאונת עבודה, גם אם אירעה במהלך הפסקה.
במקרה שהעובד אם סטה מדרכו לעבודה כדי להתפלל בבית כנסת שבו הוא נוהג להתפלל, או אם סטה לצורך ליווי ילדיו לגן ילדים, מעון ילדים, או מקום אחר שאושר בתקנות הביטוח הלאומי ובחזרה, הפגיעה עדיין תיחשב כתאונת עבודה. אולם אם בזמן התאונה העובד פעל ברשלנות, לא מילא אחר החוק, או סטה מהוראות מעסיקו, התאונה לא תיחשב כתאונת עבודה.
כיצד יש לפעול לאחר תאונה בהפסקה?
במקרה של פגיעה בזמן ההפסקה, על הנפגע לפעול בצורה מסודרת, לרשום את נסיבות האירוע בסמוך ככל האפשר למועד הפגיעה, ולתעד עדי ראיה אם נכחו במקום בעת המקרה. רצוי לצלם את מקום הפגיעה והגורם לה במידת האפשר. יש לגשת למרפאה בהקדם האפשרי, לדווח על התאונה לרופא ולבקש תיעוד רפואי שבו יצוין כי הפגיעה אירעה בעבודה. במקרה של תאונת דרכים, יש לפנות למשטרה ולתת עדות אודות המקרה.
נפגע עבודה זכאי לקבל דמי פגיעה המשולמים על ידי המוסד לביטוח לאומי בשל היעדרות מעבודה עקב אובדן כושר עבודה. אם הוועדה הרפואית קבעה דרגת נכות בין 10% ועד 19% נכות כתוצאה מפגיעת העבודה, הנפגע זכאי לקבל פיצוי חד פעמי. אם נקבע כי הוא בעל דרגת נכות של 20% ומעלה, תשולם לו קצבת נכות המשולמת בגין תאונות עבודה.
בנוסף עובד שנפגע והוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה, זכאי לטיפול רפואי, כולל: כיסוי הוצאות רפואיות, אשפוז, החלמה, שיקום, וכל התרופות והמכשירים שניתנו על ידי קופות החולים. וכן, לשיקום מקצועי, לבעל נכות 10% ומעלה במטרה להקנות לו מקצוע ולסייע לו בהשתלבות בעבודה.