מהם רכיבי השכר לצורך חישוב פיצויים בהתפטרות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
כאשר מעסיק מחליט לסיים את יחסי עובד מעביד, לאחר שהעסיק עובד במשך שנה אחת ברציפות, עליו לשלם פיצויי פיטורין, כדי לתת לעובד מרווח נשימה ופרנסה עד שיתאקלם במקום עבודה חדש כאשר שיעור הפיצויים תלוי בשנות הוותק. במקרים שונים של התפטרות ייתכן שהעובד יהיה זכאי לפיצויים, בהתאם לנסיבות ההתפטרות ובתנאי שהשלים לפחות שנת עבודה אחת אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה.
דיני העבודה מכירים במצבים שונים, שבהם אין לעובד ברירה אלא להתפטר, בשל נסיבות חיצוניות שאינן תלויות בו, כמו: הרעה מוחשית בתנאים, או שינוי בנסיבות יחסי העבודה שבהן לא ניתן היה לצפות מהעובד שימשיך לעבוד. במצב זה, סיום העסקה נחשב להתפטרות בדין מפוטר, והחוק מאפשר לעובד לקבל פיצויי פיטורין חרף התפטרותו.
החוק מונה שורה של מקרים נוספים שבהם זכאי עובד לתשלום פיצויי פיטורין על אף התפטרותו. מדובר במצבים שבהם ההתפטרות על רקע פעילות שהמדינה רוצה לעודד, התפטרות עקב העתקת מקום מגורים מעל 40 קילומטרים ממקום העבודה, מעבר להתנחלות או ליישוב חקלאי, עקב גיוס לצה"ל ולמשטרה, או בשל שליחות בן הזוג לחו"ל מטעם המדינה, והעתקת מקום מגורים עקב נישואים או גירושין.
התפטרות בדין מפוטר יכולה להתרחש גם עקב מחלת עובד שלא מאפשרת לו להמשיך לעבוד תחת אותם תנאים, או התפטרות לאחר לידה כדי לטפל בילד, וכן בשל שהייה במקלט לנשים מוכות, עקב היבחרות לראש או סגן ראש רשות מקומית ועוד. אולם התפטרות בנסיבות אחרות, כמו עקב לימודים אקדמיים או מעבר לעבודה בתחום אחר, אינן מזכות את העובד המתפטר בפיצויים.
כאשר חל בחוזה עבודה ההסדר הקבוע בסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין, העובד זכאי לכספים שנצברו בקופת תגמולים, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים, הן במקרה של התפטרות והן במקרה של פיטורין ללא קשר לנסיבות, למעט במקרים של שלילת פיצויים בעקבות הפרת משמעת ומעשים חמורים של העובד, כמו הפרת אמונים וגניבה מהמעסיק.
מהם מרכיבי השכר לצורך חישוב פיצויים?
שיעור פיצויי פיטורין של עובד במשכורת חודשית קבועה, ועובד בשכר, לפי שעות או ימי עבודה, מורכב ממשכורת חודשית אחת עבור כל שנה במקום העבודה. אולם לא כל מה שמופיע בתלוש המשכורת נחשב לצורך חישוב שיעור הפיצויים. הרכיבים הנכללים בשיעור הפיצויים הם: שכר יסוד, תוספת ותק, תוספת יוקר המחיה, תוספת משפחה, תוספת מחלקתית ותוספת מקצועית. אם השכר לא כולל רכיבים אלה, ייחשב שכר העבודה הרגיל של העובד ללא תוספות.
כל תוספת אחרת לשכר, שאינה מוזכרת בחוק, לא מהווה בסיס לחישוב פיצויים, כמו: משכורת 13, הוצאות רכב, שעות נוספות טלפון וביגוד. עם זאת, הפסיקה קבעה כי תוספת אשר הוכח לגביה כי היא חלק מהותי מהשכר, אשר מהווה בפועל חלק משכר היסוד נכנסת לגדר השכר לצורך חישוב פיצויים. המשכורת שאותה מכפילים במספר שנות העבודה כדי לחשב את סכום הפיצויים היא המשכורת האחרונה של העובד. עם זאת, החוק מאפשר לסטות מדרישה זו, וניתן ולהגיע מראש להסדר שונה בנוגע לסכום פיצויי הפיטורין, הפועל לטובת שני הצדדים.