www.ovdim.org.il

תסמונת התעלה הקרפלית, תאונת עבודה או מחלת מקצוע?

דרגו את המאמר
  התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 4.2 מתוך 5

התעלה הקרפלית נמצאת באזור שורש כף היד, ועוברים בה עוברים עצבים וגידים, כולל העצב המדיאני אשר אחראי לתחושות ולתנועות של כף היד. העצב עובר בזרוע ומגיע לכף היד דרך התעלה הקרפלית ולחץ ממושך וקבוע על העצב עלול לגרום לדלקת כרונית בשורש כף היד כאשר יש היצרות של התעלה.

 

התופעה של תסמונת התעלה הקרפלית נפוצה הן אצל עובדים שעוסקים בעבודת כפיים מאומצת, כמו חקלאים ועובדי מפעל, והן אצל עובדים אשר במסגרת תפקידם מבצעים תנועות חוזרות של שורש כף היד כגון: שימוש רב במחשב או במכונת הקלדה.

 

הכרה בפגיעה בשורש כף היד כמחלת מקצוע

 

סעיף 26 בתוספת השנייה לתקנות הביטוח הלאומי מכיר בפגיעה בשורש כף היד וכפועל יוצא מכך גם בתסמונת התעלה הקרפלית כמחלת מקצוע. סעיף 26 קובע כי דלקת של גידים ותיקיהם או דלקת במקומות חיבור שרירים לעצמות בכף היד או במרפק, עשויה להיות מוכרת כמחלת מקצוע אצל עובדים העוסקים בעבודות המחייבות תנועות חד גוניות של האצבעות, כף יד או מרפק החוזרות ונשנות ברציפות.

 

על פי תקנה זו, עובדים הסובלים מתסמונת התעלה הקרפלית זכאים לקבל מביטוח לאומי קצבת נכות כללית, במטרה להבטיח את המשך הכנסותיהם לאחר שאיבדו את כושר העבודה כתוצאה מהמחלה, וגם עקרות בית, אשר איבדו את יכולתן לתפקד במטלות משק הבית, זכאיות לקבל קצבת נכות.

 

תנועות חד גוניות, חוזרות ונשנות

 

אולם, מאחר שתסמונת התעלה הקרפלית מוכרת כמחלת עבודה או כתאונת עבודה בקרב עובדי כפיים, הביטוח הלאומי מכיר בתביעות ואף מעניק להם קצבאות, כל עוד הוכח כי קיים קשר סיבתי בין תחום העבודה לבין התסמונת. כמו כן, המחלה נקבעה בביטוח לאומי כמחלת מקצוע רק לגבי עובדים אשר במסגרת עבודתם נאלצו לבצע שוב ושוב תנועות חדות של אצבעות כף היד, המרפק או כף היד עצמה, באופן רציף.

 

ואף קיימות סיבות שונות ומגוונות להיווצרות התסמונת שאינן בהכרח קשורות לתנאי העסקה, כגון סוכרת, הריון, גנטיקה וכדומה. לכן העובד נדרש להוכיח כי תפקידו כולל תנועות חד גוניות, חוזרות ונשנות של האצבעות, כף היד או המרפק למשך זמן רצוף.

 

לדוגמה: עובד שבמסגרת תפקידו נדרש להבריג במשך כל שעות עבודתו על פני תקופה ארוכה, מבצע פעולה חוזרת ונשנית של כף יד, שעלולה לגרום לתסמונת התעלה הקרפלית, ואף לזכותו בהכרה כנפגע עבודה מול המוסד לביטוח לאומי כ"מחלת מקצוע". דרגת הנכות יכולה לנוע בין 5% במקרה של שיתוק חלקי של העצב ועד 60% בגין שיתוק מלא.

 

כאשר עובד אינו נכנס להגדרה המצומצמת של תסמונת התעלה הקרפלית כמחלת מקצוע, הוא יכול לנסות להוכיח את תביעתו על פי תורת המיקרוטראומה. לשם כך עליו להראות באמצעות חוות דעת של מומחה רפואי, קיומן של פגיעות זעירות שכל אחת מהן הסבה נזק זעיר בלתי הדיר, עד שהצטברות הנזקים הזעירים זה על גבי זה הביאה בסיכומם הכולל לנזק הממשי הפוגע בכושר עבודתו.

 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.