תאונת עבודה לחייל, מהן הזכויות שלך?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייל אשר נפגע כתוצאה מתאונת עבודה, תאונת דרכים, מחלה, או שחלה הרעה במצבו במהלך או כתוצאה משירותו הצבאי סדיר, מילואים או קבע, זכאי לקבל פיצויים ממשרד הביטחון לפי חוק הנכים.
הגוף האחראי על רווחת החיילים המשרתים בסדיר, מילואים ובקבע הוא משרד הביטחון ומוטלת עליו החובה לדאוג לזכויות החיילים שנפצעו במהלך השירות, בין אם מדובר בתאונת עבודה בצבא או במהלך חופשה, ובין אם מדובר בתאונת דרכים בדרך לבסיס ובחזרה.
משרד הביטחון מעניק לחיילים אשר נפגעו ונותרה להם נכות פיזית או נפשית קבועה של תשעה אחוזים ומעלה מעמד של נכי צה"ל. בין 10% אחוזים ל 19% זכאי החייל לפיצוי חד פעמי, ואילו חייל הסובל מנכות העולה על 20% זכאי לקצבת פיצויים חודשית ולתגמולים נוספים.
נטל ההוכחה מוטל על התובע וכדי לקבל אחוזי נכות יש להגיש תביעה לקצין התגמולים של אגף השיקום ולעמוד בפני ועדה רפואית של משרד הביטחון. בשלב ראשון יש להגיש את תיק התביעה לקצין התגמולים בצירוף מסמכים רפואיים וראיות עובדתיות על כך שהפגיעה נגרמה כתוצאה ובמהלך השירות הצבאי.
קשר סיבתי בין הפגיעה לשירות הצבאי
כדי לקבל זכאות לתגמולים ממשרד הביטחון יש להוכיח כי הפגיעה אירעה במהלך השירות או בעקבותיו, וכי קיים קשר סיבתי בין הפגיעה לבין השירות הצבאי. כאשר הפציעה נגרמה עקב חבלה יש להגיש את התביעה עד שלוש שנים ממועד השחרור שבו קרתה התאונה.
אם הבקשה אושרה, הנפגע יקבל זימון לעמוד בפני הוועדה הרפואית, אולם אם קצין התמלוגים לא הכיר בפגיעה, ניתן לערער על כך בפני ועדת ערעור עד שלושים יום ממועד קבלת ההחלטה בבית משפט מחוזי ולאחר מכן ניתן לערער בבית משפט עליון.
בשלב הבא בוחנת הוועדה הרפואית את המקרה וקובעת אם הנפגע זכאי לאחוזי נכות ובאיזה דרגה. במקרה שהתביעה להכרה כנכה צה"ל נדחתה על ידי הוועדה או נקבעו אחוזי נכות שאינם משקפים לדעת התובע את דרגת הנכות, ניתן לערער בפני ערכאות גבוהות יותר.
סיוע כספי במגוון רחב של תחומים
חייל שהוכר כנכה צה"ל זכאי למימון טיפולים רפואיים, לזכויות שיקום ולסיוע כספי במגוון רחב של תחומים בהתאם לאחוזי הנכות, כולל: שיקום כלכלי, שיקום תעסוקתי לעובדים עצמאיים, שיקום נפשי וחברתי ושיקום לימודי והשכלתי. נכה צה"ל הנזקק לרכב במהלך השיקום זכאי לרכב שיקומי, ובעל נכות של 30% מעלה הסובל מפגיעה אורתופדית זכאי לרכב רפואי.
משרד הביטחון מסייע במימון לימודים אקדמיים, לימודי תעודה, לימודים להסבת מקצוע וכן קורסים והשתלמויות. במקרים שבהם המסגרת השיקומית אינה מאפשרת שילוב של עבודה במהלך הלימודים, מעניק משרד הביטחון לזכאי גם דמי מחייה.
כמו כן, נכה צה"ל זכאי למענקים והטבות שונות, כולל מענק לרכישת דירה או למעבר דירה המותאמת לצרכיו, הלוואת דיור, מימון שכר דירה, סיוע בשיפוץ ובתחזוקה של הבית וסיוע בהוצאות הקשורות למעבר דירה, הנחה בתשלום מיסים כמו ארנונה ומס הכנסה, החזרי מס על מוצרים אישיים ועוד.