חוות דעת רפואית תעסוקתית – רופא תעסוקתי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 16 דירוגים בציון ממוצע: 3.8 מתוך 5 |
רופא תעסוקתי הוא רופא הפועל מטעם קופת חולים, המתמחה בביצוע בדיקות רפואיות לעובדים, אשר נפגעו במהלך עבודתם כתוצאה מתאונת עבודה, תאונת דרכים בדרך לעבודה או בדרך חזרה הביתה מהעבודה, עקב מחלת מקצוע, פגיעת מיקרוטראומה וכל תאונה אחרת שפגעה בכושר העבודה.
חוות דעת רפואית תעסוקתית נערכת באופן בלעדי על ידי רופא תעסוקתי, בקופת חולים שבה הנפגע חבר, באמצעות בדיקות גופניות ובהתאם לתלונותיו. חוות דעת לאחר תאונת עבודה נועדה להעריך את כשירותו של הנפגע לגבי המשך העסקתו וכדי להגיש תביעת פיצויים בגין פגיעה בעבודה נגד המוסד לביטוח לאומי לתשלום גמלת נכות מהעבודה, וגם כדי להגיש תביעת פיצויים נגד המעסיק וחברת הביטוח של מקום העבודה, במקרה שהמעסיק אחראי לקרות התאונה.
מהו היקף סמכותו של רופא תעסוקתי?
רופא תעסוקתי מאבחן באמצעות בדיקות שונות את מצבו הרפואי ורמת תפקודו של עובד אשר נפגע במהלך עבודתו, וכן, את מצבו של עובד אשר נדרשת הערכה לגבי כושר עבודתו הנוכחי והעתידי כדי לבצע עבודה מסוימת. הרופא רשאי לבצע את הבדיקות בקופת חולים שבה הוא עובד ואף להגיע למקומות עבודה, על פי דרישת ההנהלה, ולבצע בדיקות לעובדים בהתאם לאופי מקום העבודה, לצורך שמירה על בריאותם ולמניעת מחלות.
כך לדוגמה, רשאי רופא תעסוקתי לבדוק את רמת חשיפה למזיקים במפעלים העלולים לגרום לבעיות בריאותיות שונות, וכן למדוד את תנאי העבודה, כגון: רעש, טמפרטורה, תהליכי ייצור ועוד. נוסף על כך, רופא תעסוקתי מוסמך לבחון קריטריונים אישיים כגון: גיל העובד ומצבו הבריאותי, כדי לקבוע אם הוא כשיר או אינו כשיר לבצע עבודה מסוימת.
רופא תעסוקתי רשאי, על פי שיקול דעתו ואבחנתו המקצועית, לאשר לעובד להיעדר ממקום עבודתו לתקופה ממושכת, עקב מחלתו או פציעתו ולקבוע לגבי אובדן כושר עבודה חלקי או מלא, זאת לעומת רופא משפחה אשר אינו מוסמך להחליט לגבי כושר עבודה או המשך העסקה.
רק רופא תעסוקתי מוסמך לתת אישור רפואי לעובד המעוניין להתפטר בדין מפוטר עקב מצבו הבריאותי, או לקבוע שהעובד אינו מסוגל להמשיך בעבודתו באותם התנאים. כך למשל, יכול הרופא לקבוע כי העובד אינו יכול לעבוד בעמידה, אולם הוא מסוגל לבצע פעולות שונות בישיבה.
כמו כן, רופא תעסוקתי מוסמך לקבוע אם העובד יכול להמשיך לעבוד בהיקף משרה נמוך יותר, בתנאים אחרים, או אינו יכול כלל לשוב לעבודתו הקודמת. בסמכותו לתת חוות דעת רפואית לביטוח לאומי, אשר תשמש כחוות דעת משנית להחלטת הוועדה הרפואית לגבי מחלת מקצוע, תאונת עבודה ותאונת דרכים במהלך העבודה, לצורך הגשת תביעת פיצויים ומימוש זכויות רפואיות של נפגעי עבודה בביטוח לאומי.
כיצד נערכת חוות דעת תעסוקתית?
כדי לקבל חוות דעת רפואית תעסוקתית, העובד נדרש לעבור בדיקה אצל רופא תעסוקתי. כאשר הנפגע מגיע לבדיקה עליו להביא עמו את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים המצויים ברשותו, אשר יוכלו להעיד על מצבו הבריאותי בעבר ובהווה.
לאחר עיון בתיעוד הרפואי, הרופא התעסוקתי מנהל שיחה עם הנפגע ומתשאל אותו לגבי תפקידו בעבודה, מברר מהם התנאים שבהם הוא עובד ומנסה לאבחן מהו מצבו הנוכחי. על פי מידת הצורך, רשאי הרופא לערוך בדיקה גופנית ואף להפנות את המטופל לבדיקות חיצוניות וביצוע צילומים שונים, כדי שיוכל להכריע לגבי מצבו ולתת החלטה סופית במסגרת חוות דעת תעסוקתית.
חוות דעת של רופא תעסוקתי בעלת משקל רב מאחר שיש לה השפעה ישירה על המשך העסקת או אי העסקת העובד במקום העבודה, וכן בעלת השפעה על קביעת שיעור אחוזי הנכות ובהתאם לכך גובה והיקף התגמולים שהוא זכאי להם. עם זאת, הוא מוסמך לקבוע כי העובד לא איבד את כושר עבודתו באופן מוחלט והוא יכול להמשיך לעבוד באותם התנאים, או להגביל אותו לסוג מסוים של עבודה לתקופה מסוימת.
מימוש זכויות רפואיות באמצעות חוות דעת רפואית
עובד שנפגע בתאונת עבודה, או חלה במחלת מקצוע המופיעה בתקנות הביטוח הלאומי, או נפגע בתאונה אחרת אשר פגעה בכושר עבודתו באופן חלקי או מלא, ומעוניין לממש את זכויותיו מול המוסד לביטוח לאומי, לתשלום דמי פגיעה, קצבת נכות, קצבת ניידות וכדומה, נדרש לפנות אל רופא תעסוקתי כדי שיבדוק אותו ויקבע האם הוא יכול לעבוד באותו תחום שבו עבד לפני התאונה, האם הוא יכול לחזור לעבוד בכלל או האם איבד את כושר עבודתו.
הגורם המוסמך הבלעדי לקבל את ההחלטות לגבי תאונות עבודה מול ביטוח לאומי הוא רופא תעסוקתי. לפיכך, עובד אשר נקבעה לו דרגת נכות זמנית או קבועה על ידי הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי ומעוניין להעלות את אחוזי הנכות כתוצאה מהחמרה במצבו הבריאותי, נדרש לעשות זאת באמצעות חוות דעת של רופא תעסוקתי.
גם כאשר התביעה לתשלום פיצויים מתנהלת מול חברות ביטוח, רופא תעסוקתי הוא הגורם שמקבל את ההחלטות בגין אבדן כושר עבודה, ותפקידו לסייע לנפגע עבודה בהליכים משפטיים מול חברות הביטוח כדי לזכות בפיצויים ולממש את מלוא הזכויות.
חוות דעת עקב החמרה במצב הבריאותי
עובד המעוניין להגיש תביעה בגין החמרה במצבו הרפואי, כדי לקבל קצבה חודשית גבוהה יותר או לקבל הטבות נוספות מביטוח לאומי, כמו קצבת ניידות, יכול להגיש תביעה רק לאחר חצי שנה ומעלה מאז שקבעה הוועדה הרפואית הראשונה את דרגת הנכות.
אל כתב התביעה יש לצרף חוות דעת של רופא תעסוקתי, המעידה על החמרה במצב הבריאותי. לשם כך נדרש הנפגע לגשת לרופא תעסוקתי להציג בפניו את פרוטוקול הוועדה הקודמת לצד מסמכים רפואיים המעידים על החמרה במצבו. רופא תעסוקתי רשאי לרשום חוות דעת אם השתכנע כי אכן חלה החמרה מאז הופעתו הקודמת מול הוועדה הרפואית.
ואולם, חוות דעת של רופא תעסוקתי לא מחייבת את הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי לקבוע כי אכן קיימת החמרה במצבו, והיא משמשת בעיקר כטופס רפואי שבלעדיו הוועדה לא תתכנס. במקרה של פגיעה נוספת, תקבע הוועדה אם קיים קשר סיבתי בין התאונה לבין הפגיעה החדשה. אם הוועדה הגיעה למסקנה כי לא קיים קשר סיבתי, היא לא תקבע דרגת נכות לאותה פגיעה, אך היא יכולה להגדיל את אחוזי הנכות, על סמך חוות דעת רפואית תעסוקתית ותנאים נוספים על פי נסיבות המקרה.