חוות דעת רפואית ועדה רפואית
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 15 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
עובד אשר נפגע בתאונת עבודה, או סובל ממחלת מקצוע בעקבות נזקים מצטברים שנגרמו לו במהלך עבודתו, או נפגע בתאונה אחרת שאינה מוגדרת כתאונת דרכים או כתאונת עבודה, כמו נפילה ברחוב, ואינו יכול להמשיך לעבוד ולהתפרנס כבעבר, עשוי להיות מוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה ולקבל תגמולים שונים.
תהליך ההכרה כנפגע עבודה כולל דיון בפני ועדה רפואית של ביטוח לאומי, המורכבת מרופא מומחה או מספר רופאים מומחים בתחומים שונים ומזכיר, שתפקידו ליידע את מגיש הבקשה על זכויותיו הרפואיות והכספיות ולרשום את פרוטוקול הוועדה. מטרת ההופעה בפני הוועדה היא להעביר לרופאים המוסמכים היושבים בה, את עיקרי הדברים הקשורים והנובעים מהפגיעה בעבודה, זאת כדי לקבוע האם יש להכיר בעובד כנפגע עבודה ולהעריך מהי דרגת הנכות המתאימה למצבו הנוכחי.
הוועדה קובעת על סמך בדיקות רפואיות קודמות ועל סמך תלונות וטיעונים של התובע, אם הוא זכאי לתשלומים מביטוח לאומי, אשר מספק פיצויים בדרגות שונות על פי אחוזי הנכות, לפי רשימת המבחנים הרפואיים שבתקנות הביטוח הלאומי. עם זאת, ברשימת המבחנים קיימים ליקויים רפואיים, אשר אינם משפיעים על הכושר לעבוד ולהשתכר, לכן לא כל ליקוי יוכר כפגיעה בעבודה ויזכה את הנפגע בפיצויים.
מומלץ לצרף חוות דעת של רופא מומחה
בהתאם להחלטת הוועדה נקבעים אחוזי הנכות וסכום הפיצויים והסיוע הנחוץ לו. לתיק התביעה והמסמכים הרפואיים שיש להגיש לוועדה מומלץ לצרף חוות דעת רפואית של רופא מומחה. מטרת חוות הדעת של רופא מומחה היא להעריך נכות או נזק שנגרם לעובד כדי שיקבל תגמולים שיסייעו לו לתפקד עקב אובדן כושר עבודה ולחזור ככל הניתן לשגרה.
עובד שנפגע בתאונת עבודה, אשר זומן למפגש מול רופאי הוועדה של ביטוח לאומי, רשאי להציג חוות דעת רפואית לתאונת עבודה מטעמו, אשר תבסס את טענתו לגבי חומרת הפגיעה וכדי שיוכל לממש את מלוא הזכויות המגיעות לו, כולל: קצבת נכות חודשית, מענק חד פעמי, שיקום מקצועי, גמלת ניידות וכדומה. כמו כן, ניתן להגיש חוות דעת רפואית למחלת מקצוע, אם העובד סבור כי קיים קשר סיבתי בין המחלה שממנה הוא סובל לבין תנאי העסקתו.
במהלך ההופעה בפני הוועדה, חשוב להעביר את הדברים החשובים הקשורים לפגיעה, קרוב ככל האפשר לנוסח סעיפי הליקוי, כדי שהתרגום של הרופאים לאחוזי הנכות והערכת כושר העבודה, יהיה קרוב ביותר לנוכח הבעיה הרפואית. התובע נדרש לפרט את המחלות שמהן הוא סובל, ולציין אם יש לו קושי לתפקד בעבודה או שהוא זקוק לסיוע של אדם אחר בביצוע פעולות היום יום, כגון: רחצה, הלבשה, אכילה, שמירה על היגיינה אישית, ניידות בתוך הבית ועוד.
מהי משמעות חוות דעת של רופא תעסוקתי?
חוות דעת רפואית של רופא תעסוקתי, אשר בקיא בתקנות הביטוח הלאומי יכולה לסייע לנפגע לדייק את טענותיו ולהציג את עצמו בבהירות ככל הניתן. עם זאת, הוועדה הרפואית אינה חייבת לקבל את מסקנותיו של רופא תעסוקתי, אך היא נדרשת להתייחס אל חוות דעתו בצורה מנומקת ועניינית.
בהתאם לתלונות התובע, סוג המחלה או הליקוי שממנו הוא סובל, יחליט רופא מטעם ביטוח לאומי אם יש צורך בבדיקה גופנית או שניתן להסתמך על המסמכים הרפואיים שהוגשו. במקרה שהתובע סובל ממספר ליקויים ייתכן שיידרש להיבדק על ידי מספר רופאים בזמנים שונים. הבדיקה הגופנית אצל רופאי הוועדה שונה מבדיקה שגרתית אצל רופא משפחה והיא מתבצעת תוך התייחסות לקשיים שצוינו בפניה ולסוג הליקויים והמחלות.
מדובר במפגש קצר בעל משמעות רבה, מאחר שהוא קובע את אחוזי הנכות העתידיים ואת סכום הפיצויים והקצבאות, לכן חשוב להתכונן לקראתו היטב, להגיע במועד הזימון המדויק ולהיות ענייניים ומתומצתים ככל הניתן. התובע יכול לנסח מראש את עיקרי הדברים בכתב ולאזכר את כל הבעיות הרפואיות שמהן הוא סובל וקשורות לתביעה ואת מידת ההשפעה על תפקודו הגופני והנפשי.
התייחסות הוועדה הרפואית לחוות הדעת
חשוב לציין כי כאשר מגיש התובע חוות דעת רפואית לביטוח לאומי, הוועדה הרפואית מחויבת להתייחס אליה, היא צריכה לנתח את הממצאים ולהצביע מה נחשב בעיניה כטעות ומהן ההסתייגויות אשר מנעו ממנה לקבל אותה. אם הוועדה מחליטה לדחות את המלצות חוות הדעת הפרטית, עליה לפרט ולנמק את החלטתה ולבססה באמצעות ספר המבחנים שבתקנות הביטוח הלאומי.
במקרה שהתובע לא משלים עם התייחסותה של הוועדה הרפואית לחוות הדעת מטעמו, הוא רשאי לפנות לבית הדין לעבודה ולערער על החלטתה. בית הדין לעבודה אמנם אינו מוסמך לדון בסוגיות רפואיות, אך הוא יכול לבחון את דרך התייחסותה של הוועדה לחוות הדעת מבחינה משפטית, ואף עשוי להעדיף את טענות התובע על פני טענות ביטוח לאומי ולקבל את תביעתו להכרה כנפגע עבודה.