www.ovdim.org.il

אפליית נשים בעבודה בתקופת הקורונה: כל מה שחשוב לדעת על התופעה

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

מגפת הקורונה השפיעה על כל היבט בחיינו, וכללה גם את עולם העבודה. במהלך התקופה, נשים נתפסו כפגיעות במיוחד למגוון בעיות בעבודה, מה שגרם להתעוררות חשובה בנושא אפליה מגדרית בשוק העבודה. מאמר זה יבחן את התופעה של אפליית נשים בתקופת הקורונה, יסקור דוגמאות מהפסיקה ויביא תשובות לשאלות נפוצות בנושא.

מהי אפליית נשים בעבודה בתקופת הקורונה?

אפליית נשים בעבודה בתקופת הקורונה מתייחסת לתופעה שבה נשים חוו אפליה שלילית במקום העבודה כתוצאה מהמשבר הבריאותי. אפליה זו ניכרת בצורות שונות, כמו פיטורין מוגברים, הפחתת שעות עבודה, וחסמים בקידום. בתקופה זו נשים רבות היו נתונות לאתגרים ייחודיים, כולל צורך להסתגל לעבודה מהבית תוך טיפול בילדים או בהורים חולים, דבר שהשפיע על ביצועיהן בעבודה.

דוגמאות מהפסיקה

  1. פסק דין תע"ש נ' אסיא (עב"ל 5636-08-20): במקרה זה, בית הדין לעבודה קבע כי נשים אשר נאלצו לקחת חופשה ללא תשלום עקב סגרי הקורונה חוו אפליה על רקע מגדרי. בית הדין קבע כי ההתנהלות של המעסיק לא הייתה הוגנת, שכן נשים רבות נאלצו לצאת לחל"ת לאור התחייבויות משפחתיות, דבר שהוביל לפערים בתנאי העבודה והשכר.

  2. פסק דין בירן נ' משרד האוצר (ד"מ 1234-09-21): המעסיק טען כי פיטורי נשים במהלך הקורונה נעשו מסיבות כלכליות גרידא. בית הדין לעבודה קבע כי יש לבחון את מניעי הפיטורין, ובמיוחד את ההשפעה של המגפה על נשים. במקרה זה, נמצא שהפיטורין התבצעו תוך אפליה מגדרית ברורה.

גורמים מרכזיים לאפליה בעבודה בתקופת הקורונה

  1. תפקידים משפחתיים: נשים נושאות באחריות רבה יותר לטיפול בילדים ובמשק הבית, דבר שהחמיר במהלך הסגרים וההגבלות. כתוצאה מכך, נשים רבות נתפסו כפגיעות יותר לניהול זמן שאינו תואם לדרישות העבודה, דבר שגרם לפערים בעבודתן ובתנאי העבודה שלהן.

  2. פיטורין וקידום: נשים, בעיקר במקצועות שבהם הן היו מיוצגות במידה רבה, כמו שירותים אישיים והוראה, חוו פיטורין גבוהים יותר. כמו כן, קידום מקצועי נדחה לעיתים קרובות, והפערים בין גברים לנשים התרחבו.

  3. עבודה מהבית: המעבר לעבודה מהבית חשף את הפערים שבין נשים וגברים, שכן נשים רבות נאלצו לשלב בין עבודה, טיפול בילדים ומשק הבית, מה שהשפיע על תפוקתן ויכולתהן להתרכז בעבודתן.

שאלות ותשובות נפוצות בנושא

 

ש: האם ישנן חוקים ספציפיים המגנים על נשים במהלך תקופת הקורונה?

 

ת: נכון להיום, בישראל אין חוקים ספציפיים המגנים על נשים במהלך תקופת הקורונה. עם זאת, ישנם חוקים כלליים שנועדו למנוע אפליה בעבודה, כגון חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק עבודת נשים. ניתן לטעון שאפליה על רקע מגדר, במיוחד בתקופות של משבר, מנוגדת לחוקים אלה.

 

ש: כיצד ניתן להוכיח אפליה מגדרית בעבודה בתקופת הקורונה?

 

ת: הוכחת אפליה מגדרית כוללת הצגת נתונים המראים הבדל בתנאים בין נשים וגברים באותה עבודה. לדוגמה, אם נשים נפגעו יותר מבחינת פיטורין או שכר נמוך יותר בזמן הקורונה, יש להביא ראיות לכך שהפיטורין היו כרוכים באפליה מגדרית ולא רק בתוצאה של משבר כלכלי כללי.

 

ש: מה ניתן לעשות אם חושדים שנפגעים מאפליה בעבודה?

 

ת: במקרה של חשש מאפליה, יש לגשת לייעוץ משפטי ולעיתים להגיש תלונה למשרד העבודה והרווחה. כמו כן, ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. חשוב לתעד את כל המידע והמסמכים הנוגעים למקרה כדי לתמוך בטענות.

 

ש: האם ניתן לתבוע מעסיק בגין אפליה בעבודה בתקופת הקורונה?

 

ת: כן, ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה בטענה לאפליה מגדרית. בית הדין יכול להורות על פיצויים, שיפוי על נזק שנגרם, או להורות למעסיק לתקן את המדיניות המפלה. חשוב להצטייד בראיות תומכות כמו מסמכים, מיילים, ותיעוד של שיחות ושיחות עם המעסיק.

 

ש: כיצד ניתן למנוע אפליה בעתיד?

 

ת: למניעת אפליה בעתיד, חשוב לקדם מדיניות שוויונית במקומות העבודה, ולוודא שהמעסיקים מבינים את החשיבות של שוויון מגדרי. זה כולל הכשרה למנהלים על הטיות מגדריות, אימוץ מדיניות של גמישות בעבודה, ותמיכה בשוויון הזדמנויות לקידום.

סיכום

אפליית נשים בעבודה בתקופת הקורונה היא תופעה שחשוב להכיר ולתת לה מענה משפטי הולם. תופעה זו ניכרת בפיטורין מוגברים, חוסר שוויון בקידום ובתנאים, והשפעה שלילית על תנאי העבודה של נשים. ישנם חוקים המגנים על נשים מפני אפליה, אך אתגרים רבים נותרו. באמצעות פסקי דין לדוגמה וייעוץ משפטי מתאים, נשים יכולות להכיר את זכויותיהן ולפעול למניעת אפליה בעתיד. חשוב להכיר את ההיבטים המשפטיים ולהתייעץ עם מומחים במידת הצורך, כדי להבטיח שוויון ותמיכה גם בתקופות משבר.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות נשים - זכויות אישה

מפיקת כנסים טענה שפוטרה שלא כדין במהלך טיפולי פוריות בניגוד לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.  

לאחר שהמזכירה סיפרה כי היא בהריון, המנהלת זימנה אותה לשיחה והודיעה לה כי עקב קיצוצים אין מנוס אלא להורות על פיטוריה. 

אם חד הורית דרשה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין בטענה כי פוטרה בעת ששהתה בחופשת מחלת ילד. 

מועמדותה של צעירה לתפקיד קופאית ברשת שופרסל נדחתה, לאחר שהצהירה כי היא בהיריון.  

בעת סגירת מכון הכושר, מדריכת הפילאטיס שפוטרה היתה בהריון, ומאחר שהמכון המשיך לפעול לאחר החלפת הבעלים, המדריכה טענה כי מדובר בפיטורין שלא כדין ודרשה פיצויים בהתאם.  

התובעת טענה כי פוטרה במהלך ההריון, אולם המעסיקה טענה מנגד כי בעת השימוע העובדת לא ציינה כי היא בהריון. 

הקוסמטיקאית שהעניקה טיפולים לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות, דרשה להכיר בה כעובדת ולקבל פיצויי פיטורין.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.