הסכם קיבוצי לא יחול על עובד אשר חתם על חוזה עבודה אישי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חוזה אישי נוגד הסכם קיבוצי - על פי מה תשולם הפנסיה?
פנסיה היא גמלה המשולמת פעם בחודש לעובד ומטרתה להבטיח את פרנסתו של האחרון בכבוד, לעת זקנה ופרישה. לעיתים אדם אשר מקבל קצבת פנסיה מהביטוח יעבוד בעבודה נוספת, ולעיתים כל פרנסתו תהא תלויה בתשלום הפנסיה. לבית הדין הארצי לעבודה הוגש ערעור על הכרעת בית הדין האזורי לעבודה, לפיה נדחתה תביעתו של המערער לתשלום מענקים ותוספת אחוזי גמלה לפנסיה עקב פרישתו מעבודתו.
המערער עבד במשך 24 שנים במשרד התקשורת, ולאחר מכן עבר לעבוד ברשות הדואר. או אז, חתם על הסכם עבודה אישי שהוארך עד לסיום עבודתו של המערער ברשות ופרישתו לגמלאות. בבית הדין האזורי לעבודה ביקש המערער סעד הצהרתי לפיו הוא זכאי להטבות להן זכאים כל מי שחל עליהם הסכם קיבוצי שנחתם בין המדינה וההסתדרות. לטענתו, משום שהוא שירת בשטחי יהודה ושומרון והסכם קיבוצי זה מסדיר את זכויותיו וחל עליו.
רשות הדואר הגישה תביעה שכנגד לקבלת סכומים ששילמה לעובד ביתר בחוזה האישי שלו. עוד טענה הרשות כי ההטבות בהסכם הקיבוצי סותרות את הוראות ההסכם האישי עליו חתם המערער. בית הדין האזורי דחה את תביעת המערער. בפסק הדין נקבע כי ההסכם הקיבוצי חל על עובדי הדואר אך לא חל על המערער שחתם על חוזה אישי עם המדינה בו נאמר מפורשת שהוראות ההסכם הקיבוצי לא יחולו עליו והמערער בחר בכך במודע.
בית הדין הארצי כי אין לקבל את הערעור
המערער לא היה מרוצה מכך והגיש ערעור לבית הדין הארצי וטען, כי ההסכם הקיבוצי חל עליו, ורשות הדואר הכירה בזכות זו. בית הדין הארצי קבע, כי בית הדין האזורי צדק בקביעתו ועל הערעור להידחות. אכן, נקבע כי ההסכם הקיבוצי המדובר נועד לחול על עובדי המדינה בלבד ובמועד כריתתו המערער היה עובד מדינה. עם זאת, עם המערער נערך חוזה אישי בינו לבין הרשות ולכן ההסכם הקיבוצי חל עליו אך ורק בתקופה שקדמה לחוזה זה. משחתם המערער על חוזה העבודה האישי, ההסכם הקיבוצי הפסיק לחול עליו. בית הדין הארצי הפנה בעניין זה לסעיף 35 לחוק רשות הדואר ולפי האמור בחוזה ההעסקה האישי.
לסיכום, כאשר חל על עובד הסכם אישי אשר דוחה את הוראות ההסכם הקיבוצי החלות עליו, והעובד הסכים לכך באופן מפורש ובאופן מודע, נראה, כי בית המשפט יעדיף את הוראות ההסכם האישי. במידה ויימצא שהחוזה האישי מקפח את העובד בצורה נוראית אשר פוגעת בזכויות היסוד שלו או דברים מהסוג הזה, אפשר שבית הדין יבטל את החוזה האישי ויחיל עליו את הוראות ההסכם הקיבוצי. במקרה שלעיל, החוזה האישי העניק הטבות לעובד, ואם היה נפסק שחל גם ההסכם הקיבוצי הוא היה זוכה לכפל סכומים.