יחסי עובד מעביד בין אחים ותביעה לקבלת דמי אבטלה
דרגו את המאמר |
|
יחסי עבודה בין בני משפחה - תביעה להכרה ביחסי עובד מעביד לשם דמי אבטלה
יחסים בין בני משפחה עלולים להיות דבר רגיש ושברירי אשר אפשר לכנותו כ"תלוי על בלימה". גם כאשר היחסים הינם יציבים, הם עלולים ליפול לתהומות עמוקים, וזאת במיוחד כאשר מערבים בין היחסים המשפחתיים ובין יחסי עבודה. סכסוכי עבודה רבים מתגלים בין בני משפחה אשר ניהלו יחדיו עסק משפחתי או שאחד מהם העסיק את רעהו בעסקו שלו.
דוגמא לכך ניתן לראות בפסק הדין הבא. מדובר באישה אשר עבדה אצל אחיה (אשר היה קבלן עבודות עפר), בתור מזכירה, במשך קצת פחות משנה. העסק נוהל בביתו של האח ולא הייתה כל הפרדה בין העסק ובין החיים המשפחתיים. לדוגמא, קו הטלפון המשפחתי של האח היה גם קו הטלפון לניהול העסק. יודגש כי לפני העסקתה של התובעת וגם לאחר מכן, המשרה אותה איישה לא הייתה קיימת והאח הוא שביצע את כל עבודות הפקידות.
האחות הגישה כנגד המוסד לביטוח תביעה לבית הדין האזורי בדרישה שייקבע כי התקיימו בינה לבין אחיה יחסי עובד מעביד ומכוחם היא זכאית לדמי אבטלה. תביעתה נדחתה בטענה כי לא עלה בידה להרים את הנטל להוכיח כי התקיימו יחסי עבודה בינה ובין אחיה. בית הדין קבע כי נמצא שהיקף שעותיה לא היה סביר ועל כן נדחתה התביעה.
האחות לא אמרה נואש והגישה ערעור לבית הדין הארצי לעבודה בטענה כי עדותה הייתה אמינה ואף אושרה על ידי הנתבע. לטענתה, היקף שעות העבודה שלה היה סביר ופיטוריה נבעו ממצב כלכלי קשה של העסק. המוסד הלאומי תמך בהחלטת בית המשפט בערכאה הנמוכה, כי לא התקיימו יחסי עובד ומעביד בין הצדדים.
בית הדין הארצי לעבודה קבע כי אין לחרוג בנסיבות המקרה דנן מהכלל הקובע כי ערכאת ערעור אינה מתערבת בקביעות ובממצאים עובדתיים של הערכאה הנמוכה. בפסק הדין צוין כי כיוון שהמסקנות בפסק דינו של בית משפט קמא היו מבוססות על חומר הראיות ועל ההלכות שקבעה הפסיקה, אין להתערב בהחלטתו.
הבעייתיות ביחסי עבודה בתוך המשפחה
כאשר צדדים ביחסי עבודה הם קרובי משפחה, יש לבחון את היחסים אשר נוצרו ביניהם בפועל. כמו כן, יש לעשות זאת באופן מוקפד יתר על המידה, עוד יותר מאשר במקרים בהם לא היה כל קשר משפחתי בין העובד והמעסיק. במקרה דנן, נקבע כי היו סתירות בין העדויות לגבי אופי העבודה שביצעה המערערת והיקפה, לגבי אופן היכרותה עם העסק, לגבי התלושים שקיבלה אשר התאריכים עליהם לא תאמו את זמני עבודתה, וכיוצא באלו. לאור כל אלו קבע בית הדין הארצי לעבודה, כי לא הורם הנטל להוכיח שאכן התקיימו יחסי עבודה בין המערערת ואחיה, והערעור נדחה.
לסיכום, כאשר יחסי העבודה הם בין בני משפחה, מערכת היחסים תיבדק באופן מוקפד יתר על המידה (ויותר מאשר מערכת יחסים "רגילה" בין מעסיק ועובדו). זאת כדי לוודא שאכן התקיימו יחסי עבודה ולא מדובר בניסיון להשתמש בעסק משפחתי בכדי לזכות בהטבות שונות.