תאונת עבודה באתר בניה, מה הזכויות שלכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
ענף הבניין נחשב לענף מסוכן מאוד, ויותר ממחצית מתאונות העבודה הקטלניות מתרחשות באתרי בניה. תאונות עבודה נגרמות בעיקר עקב הנהגת שיטת עבודה לא בטיחותית, חוסר באמצעי מיגון, והיעדר מפקחים הממונים על בטיחות העובדים.
כמו כן, מדובר בעבודה פיזית מאומצת, המבוצעת בתנאים קשים, של תנאי מזג אוויר משתנים, תוך שימוש בכלים ומכשירים מסוכנים, ואף תחלופה גבוהה של פועלים, כולל עובדים זרים, אשר אינם בקיאים בשפה, ולעתים מתקשים להבין את הוראות העבודה.
עובדים רבים באתר הבנייה מגיעים לצורך עבודה מסוימת ועוברים לאתר אחר בסיומה, על כן אין מדובר במקום עבודה קבוע, ובהיעדר פיקוח ומנהל עבודה אחראי, העובדים הזמניים אינם מודעים לסיכונים הייחודיים לכל אתר בניה, המשתנים בהתאם לתנאים ולסוג העבודה.
אחת הסיבות הנפוצות לתאונות עבודה קטלניות היא נפילה מגובה, כתוצאה משימוש בפיגום לא תקין, היעדר אמצעי מיגון, אי נקיטת אמצעי בטיחות לצורך גידור של המשטח, וכדומה. תאונות עבודה יכולות להתרחש גם בשל שימוש לא נכון בכלי הרמה, מנופים ומכשירים רבי עוצמה, עקב היעדר התייחסות באתר הבנייה לנושא הבטיחות והגהות, מחסור במנהלי עבודה והנהגת שיטת עבודה לא בטיחותית.
תביעת פיצויים נגד המעסיק בגין רשלנותו
האחריות באתר בניה מוטלת על המעסיק, והוא אחראי למנות מפקחים ומנהלים כדי למנוע מצבים העלולים לסכן את בטיחותם ושלומם של העובדים, באמצעות מתן הדרכות בדבר הסיכונים ומתן אמצעי מגן כחוק. מפקחים אזוריים מטעם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית אחראים לערוך ביקורת באתרים, ואם נמצאה סכנה, הם יכולים להוציא צו סגירה ולפתוח בחקירה פלילית נגד המעסיק, ואף להכין נגדו כתב אישום ולהטיל קנסות.
במקרה שעובד נפגע במהלך עבודתו בשל רשלנות המעסיק, העובד יכול להגיש תביעת נזיקין לקבלת פיצויים. כדי לבסס את התביעה נדרש העובד להוכיח כי המעסיק הפר את חובתו המושגית והקונקרטית כלפיו ולא נקט בכל האמצעים כדי למנוע את פציעתו, בגין אי אספקת ציוד מגן, אי מתן נהלים לביצוע עבודה מסוימת והוראות בטיחות וזהירות, או כתוצאה משימוש בציוד פגום וכדומה.
מיצוי זכויות מול ביטוח לאומי
כדי למצות את זכויותיו מול המוסד לביטוח לאומי, עובד שנפגע במסגרת עבודתו באתר בניה, בין אם בשל רשלנות המעסיק, ובין אם לא, נדרש להגיש הודעה על פגיעה בעבודה ואישור רפואי כדי שהאירוע יוכר באירוע כתאונת עבודה. אם המוסד יכיר באירוע כתאונת עבודה, העובד יהיה זכאי לתשלום דמי פגיעה על אי כושר עבור 13 שבועות, שהם 91 ימים כולל שבתות וחגים. שיעור דמי פגיעה ליום מחושב על פי 75% מהכנסת העובד בשלושה החודשים שקדמו לחודש שבו הפסיק את עבודתו בשל הפגיעה, לחלק ב - 90.
לאחר מכן יוכל עובד שנותרה לו נכות עקב אותה פגיעה, להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות רפואית כדי לקבל קצבת נכות חודשית ותשלומים נוספים על פי חומרת הפגיעה. את התביעה יש להגיש בתוך שנה ממועד התאונה, בסמוך לתום תקופת תשלום דמי הפגיעה. הוועדה רפואית תקבע את אחוזי הנכות, ותכריע האם העובד זכאי לתשלום קצבה או מענק נכות.