www.ovdim.org.il

הכרה בבקע מפשעתי כתאונת עבודה, באילו מקרים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5

בקע מפשעתי הוא מצב שבו לולאת המעי או השחלה יוצאת ממקומה בחלל הבטן ונכנסת לתוך התעלה המפשעתית. התופעה נפוצה הן אצל גברים והן אצל נשים בגילים השונים והיא עלולה להופיע בדרגות חומרה שונות.

 

הבקע יכול להיות מולד או נרכש ועלול להיגרם עקב פעולה גופנית מאומצת, כגון הרמת משא כבד, או כתוצאה ממאמץ פתאומי, עקב התרופפות דופן הבטן באזור המפשעה ועוד. בקע מפשעתי אשר נגרם במהלך יום עבודה ועקב תנאי העסקה עשוי להיות מוכר כתאונת עבודה על ידי ביטוח לאומי ולזכות את הנפגע בזכויות שונות כגון: דמי פגיעה, קצבת נכות, גמלת ניידות ותשלומים נוספים.

 

עם זאת, לא כל בקע מפשעתי שנגרם לעובד מוכר כפגיעה בעבודה. סעיף 84 לחוק הביטוח הלאומי קובע מספר תנאים מצטברים אשר רק בהתקיימם מוכר הבקע כפגיעה בעבודה, זאת במטרה לצמצם את מספר המקרים שבהם יוכר כפגיעה בעבודה ויקנה לעובד את זכויותיו המנויות בחוק.

 

תנאים מצטברים להכרה בבקע מפשעתי כפגיעה בעבודה

 

על פי סעיף 84 לחוק הביטוח הלאומי, בקע מפשעתי מוכר על ידי המוסד כתאונת עבודה כאשר הוא הופיע תוך כדי העבודה כתוצאה ממאמץ לא רגיל או עקב פגיעה במישרין באזור קיר הבטן, וכן, כתוצאה מהופעתו הפסיק הנפגע את עבודתו וקיבל טיפול רפואי תוך 72 שעות.

 

בנוסף נדרש העובד למסור הודעה על התקף כאבים עקב הבקע לביטוח לאומי או למעסיק בתוך 72 שעות מהופעתו, למעט בקע שהתרחש בזמן ימי מנוחה שבועית, חג או שבתון שעל פי חוק, נוהג, או לפי חוזה עבודה או הסכם קיבוצי אין המבוטח עובד בהם. ואולם ביטוח לאומי רשאי, על פי שיקול דעתו, לראות בבקע תוצאה מפגיעה בעבודה גם אם לא נמסרה הודעה בפרק זמן הקבוע.

 

ארבעת תנאים אלה, הכוללים: מאמץ לא רגיל, הפסקת עבודה עקב הופעת הבקע, קבלת טיפול רפואי בתוך 72 שעות והודעה על האירוע בתוך 72 שעות. נחשבים לתנאים מצטברים ואי קיומו של אחד מהם שולל את זכאותו של העובד להכרה בבקע מפשעתי על פי החוק, אלא אם המוסד לביטוח לאומי אינו עומד על הצורך בקיומו של תנאי זה או אחר.

 

אחוזי נכות כתוצאה מבקע מפשעתי

 

במקרה שהמוסד מכיר בבקע מפשעתי כתאונת עבודה, הנפגע מקבל זימון לוועדה רפואית אשר בהתאם לאחוזי הנכות הרפואית שייקבעו, יהיה זכאי להטבות וזכויות שונות כגון מענק חד פעמי או קצבת נכות חודשית. סעיף 19 לתקנות הביטוח הלאומי קובע כי אחוזי נכות כתוצאה מבקע מפשעתי יכולים לנוע בין 0 עד 30 אחוזים. דרגת הנכות נקבעת בין היתר על פי האפשרות להחזרת הבקע למקומו, מצבו אחרי ניתוח, הפרעות בלתי ניכרות, דרישה להחזקה על ידי חגורה ועוד.

 

בנוסף לתביעה להכרה על ידי ביטוח לאומי באירוע כתאונת עבודה, בנסיבות מסוימות, יכול עובד שנגרם לו בקע מפשעתי בעקבות תנאי עבודה לתבוע את המעסיק בתביעה נפרדת בגין רשלנותו. לשם כך נדרש התובע להוכיח כי המעסיק הפר את חובתו לדאוג לבטיחותו של העובד, כגון: אי מתן אמצעי מגן או הוראות בטיחות וכתוצאה מהפרת חובה זו התובע נפגע ונגרם לו נזק.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.