תאונת עבודה עצמאי, מהן הזכויות של עצמאי שנפגע במהלך עבודתו?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
עובד עצמאי שנפגע במסגרת עבודתו, אשר נרשם למוסד לביטוח לאומי ושילם דמי ביטוח לאומי, זכאי לקבל קצבאות שונות מהמוסד לביטוח לאומי, בהתאם לנסיבותיו האישיות. עצמאי המבוטח בביטוח נפגעי עבודה, אשר כתוצאה מתאונת עבודה אינו כשיר לעבוד ומאבד את שכרו או את מקור הכנסתו, עשוי להיות מוכר כנפגע עבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי ולקבל זכויות ותגמולים שונים.
סעיף 80 לחוק הביטוח הלאומי מגדיר תאונת עבודה כתאונה שאירעה תוך כדי ועקב העבודה, וכן פגיעה כאשר העובד היה בדרכו לעבודה מביתו, או מהעבודה אל ביתו או ממקום עבודה אחד לשני. תאונה יכולה להיות מוכרת כפגיעה בעבודה הן לשכיר אצל מעבידו או מטעמו, והן לעובד עצמאי - תוך כדי עיסוקו במשלח ידו ועקב עיסוקו במשלח ידו.
תאונה שאירעה לעובד תוך כדי עבודתו נחשבת כתאונה שאירעה עקב העבודה, אם לא הוכח ההיפך, ואולם תאונה שאינה תוצאה של גורמים חיצוניים הנראים לעין, בין שאירעה לשכיר ובין לעצמאי, אינה נחשבת כתאונת עבודה אם הוכח כי השפעת העבודה על אירוע התאונה הייתה פחותה הרבה מהשפעת גורמים אחרים.
דמי פגיעה לעצמאי
עובד עצמאי מוגדר כמי שעסק באותה תקופה במשלח ידו, שהוא עיסוק קבוע ורציף לצורכי מחייה, שלא כשכיר והתקיים בו אחד מאלה: הוא עסק במשלח ידו, לפחות 20 שעות בשבוע בממוצע, הכנסתו החודשית הממוצעת ממשלח ידו לא פחתה מסכום השווה ל-50% מהשכר הממוצע במשק, והוא עסק במשלח ידו לפחות 12 שעות בשבוע בממוצע והכנסתו החודשית הממוצעת ממשלח ידו לא פחתה מסכום הקבוע בחוק.
נפגע עבודה זכאי לקבל דמי פגיעה, במהלך התקופה שבה אינו יכול לעבוד ועד 90 ימים מיום הפגיעה, וכן זכאי לתשלום ולטיפול רפואי חינם, זאת כדי לסייע לו לעבור את הימים שלאחר הפגיעה. סעיף 77 א לחוק הביטוח הלאומי קובע כי עובד עצמאי זכאי לקבל דמי פגיעה, בתנאי שהיה רשום כעצמאי ברשויות המס ובמוסד לביטוח לאומי.
עם זאת, מבוטח עצמאי אינו זכאי לתשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי עבור 12 הימים הראשונים, זאת לעומת עובד שכיר, אשר זכאי לתשלום מביטוח לאומי, אשר ישלם את דמי הפגיעה במלואם ויגבה מהמעסיק את התשלום ששילם עבור 12 הימים הראשונים.
הזכות לקצבת נכות לעצמאי
במקרה שכתוצאה מהפגיעה נקבעה לנפגע דרגת נכות על ידי הוועדה הרפואית והוא מוכר כנכה עבודה, הוא יהיה זכאי גם לקצבת נכות או מענק חד פעמי ולזכויות והטבות נוספות, כדי להקל עליו בתהליך השיקום וכדי שיוכל להמשיך להתקיים בכבוד.
במקרה שביטוח לאומי לא מכיר בפגיעה כתאונת עבודה ומסרב לשלם דמי פגיעה, ניתן להגיש לבית הדין לעבודה תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי. אחרת, הוא לא יוכל להגיש תביעה להכרה בנכות. את התביעה יש להגיש בתוך שנה מהמועד שבו התקבלה הודעת הביטוח הלאומי על סירוב להכיר בעובד כנפגע עבודה.
כמו כן, על החלטת הוועדה הרפואית בדבר דרגת נכות, ניתן להגיש ערר למוסד לביטוח לאומי בתוך 60 ימים ממועד קבלת החלטתה. במקרה הצורך ניתן לערער גם על החלטת הוועדה הרפואית לעררים, ולהגיש ערעור לבית הדין לעבודה בשאלה משפטית בלבד, בתוך 60 ימים ממועד קבלת ההחלטה.