www.ovdim.org.il

חזרה לעבודה לאחר תאונת עבודה

דרגו את המאמר
  התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 3.2 מתוך 5

תאונת עבודה היא תאונה שאירעה לעובד שכיר או עצמאי תוך כדי ועקב עבודתו, כולל תאונה במהלך הפסקת צהריים, בעת נסיעה ברכב פרטי או בתחבורה ציבורית בדרך לעבודה ובחזרה ממנה, וכל זמן שהעובד נמצא בתפקידו.


חוק הביטוח הלאומי מגדיר פגיעה בעבודה כתאונת עבודה שאירעה תוך כדי ועקב בעבודה או מחלת מקצוע שהתפרצה כתוצאה מתנאי עבודה או נסיבות הקשורות אליה. עובד אשר נפגע במהלך העבודה, כתוצאה מתאונת עבודה או מחלת מקצוע או על דרך של מיקרוטראומה, זכאי לתשלום דמי פגיעה מביטוח לאומי עבור ימי ההיעדרות והוצאות טיפולים רפואיים.


במקרה של נכות זמנית או קבועה כתוצאה מהפגיעה, ייתכן שהעובד יהיה זכאי לתשלום קצבת נכות, זאת על פי החלטת הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי ואחוזי הנכות שנקבעו לו. כאשר עובד נמצא בחופשת מחלה אסור למעסיק לפטר אותו, כל עוד עומדים לרשותו ימי מחלה צבורים. ואולם, בתקופת שהעובד מקבל דמי פגיעה או קצבת נכות מביטוח לאומי, מותר למעסיק לפטר את העובד בכפוף לדיני העבודה, קיום שימוע כדין ותשלום פיצויי פיטורין.


שינוי תנאי עבודה לאחר תאונת עבודה


לאחר שהעובד החלים מתאונת עבודה וקיבל אישור מרופא תעסוקתי כי הוא כשיר לשוב לעבודתו הקודמת, הוא רשאי לחזור ולשוב לעבוד תחת אותם התנאים ובהיקף משרה זהה. אך במקרה שהעובד מסוגל לשוב לעבודה, בהיקף שעות נמוך יותר או בתנאים אחרים, כאשר מדובר בפגיעה שבעקבותיה נקבעה נכות זמנית או בפגיעה בלתי הפיכה, הוא נדרש לפנות לרופא תעסוקתי ולקבל את הנחיותיו.


רופא תעסוקתי רשאי לקבוע כי העובד יכול להמשיך לעבוד באותו מקום עבודה אך בתנאים אחרים או בהיקף משרה נמוך יותר. בנסיבות שבהן המעסיק לא יכול לדרוש מעובד להמשיך בעבודתו עקב מצבו הבריאותי, וכאשר המעסיק לא יכול לבוא לקראת העובד ולשנות את אופי המשרה והתאמתה למצבו החדש, רשאי העובד להתפטר בדין מפוטר ולקבל את מלוא הזכויות כחוק.


כמו כן, במצב זה, המעסיק רשאי לפטר את העובד ולשלם לו את מלוא זכויותיו, כאשר לא נמצאה עבודה המתאימה לפי הנחיות הרופא התעסוקתי ובעקבות מצבו הבריאותי, בכפוף לקיומו של שימוע כדין ותשלום פיצויי פיטורין.


שינוי היקף משרה


כאשר העובד מסוגל לחזור לעבודה, אך על פי הנחיות רופא תעסוקתי, רק בהיקף משרה נמוך יותר, הוא עלול לאבד את הזכויות הסוציאליות שהיו לו קודם. לפיכך, אם טרם הפגיעה בתאונת עבודה או מחלת מקצוע, הועסק העובד במשרה מלאה ובשכר מסוים, לאחר מכן הוא מועסק בהיקף שעות נמוך יותר או בחצי משרה, הוא מרוויח בהתאם לכך שכר נמוך ממה שהרוויח קודם לכן, כולל גובה הסכומים שיופרשו לפיצויים, לקרן פנסיה, חישוב דמי הבראה, ימי חופשה שנתית וכדומה.


ימי מחלה בזמן תשלום דמי פגיעה


מרגע שמוגשת לביטוח לאומי תביעה לתשלום דמי פגיעה, העובד אינו יכול להגיע לעבודה, ואינו יכול לעבוד כל עוד הפגיעה נמשכת. דמי פגיעה משולמים לנפגע עבודה עד 91 ימים מיום התאונה, ובמקרים שבהם נשמרו יחסי עובד מעביד, כלומר שהעובד לא התפטר מחמת מצבו הבריאותי או פוטר, ולזכותו צבורים ימי מחלה, הוא רשאי להמשיך את תקופת המחלה, על חשבון ימי המחלה שטרם נוצלו.


במקרה שהעובד זקוק לימי מחלה נוספים, הוא רשאי בכפוף לאישור והסכמת המעסיק לצאת לחופשה ללא תשלום. עם זאת, עובד אשר זכאי לתשלום על פי החוק במהלך תקופת אי כושר לעבודה מחמת מצבו הבריאותי לא יהיה זכאי לדמי מחלה. הן לגבי התקופה שעבורה זכאי העובד לתשלום והן לגבי תקופה שנקבע במפורש, שאין העובד זכאי לתשלום עבורה עקב המחלה.


ניכוי ימי מחלה בתאונת עבודה


כאמור, כאשר העובד נעדר מחמת פגיעה בתאונת עבודה, הוא זכאי לקבל דמי פגיעה מביטוח לאומי, מכוח חוק הביטוח הלאומי, ולא יהיה זכאי לקבל דמי מחלה, מאחר שמדובר בתשלום שלו זכאי העובד, על פי חוק.


בזמן שהעובד מקבל מביטוח לאומי דמי פגיעה, המעסיק לא רשאי לנכות ימי מחלה מימי המחלה הצבורים של עובד, גם לא את הסכום עבור תקופת הזכאות הראשונה, שאותם המעסיק משלם לביטוח לאומי. ההתחשבנות עבור התקופה הראשונה נערכת בין המעסיק לביטוח לאומי, והעובד לא קשור או מעורב בתהליך ולכן בכל מקרה הוא זכאי למלוא דמי הפגיעה מביטוח לאומי.

 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.