משיכת קרן השתלמות לאחר שש שנים, מהן האפשרויות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
קרן השתלמות היא קופת גמל המשמשת כקופת חיסכון לעובדים שכירים, עצמאים וחברי קיבוצים ומושבים שיתופיים. מטרתה המקורית של הקרן היא לשמש את העובדים למימון השתתפות בהשתלמויות שונות כמו כנסים מקצועיים ולימודי המשך.
כיום קרן השתלמות משמשת כאפיק חיסכון כללי לטווח בינוני, לעומת קרן פנסיה שמיועדת לטווח ארוך, ואף בעקבות הרפורמות במיסוי שוק ההון, חיסכון זה נותר פטור ממס. לאחר תום שש שנים ממועד ההפקדה הראשון, ניתן לנצל את הכסף שנמצא בחיסכון לכל מטרה ולאו דווקא להשתלמות, מאחר שהמדינה אינה מטילה כל מגבלות לגבי השימוש בכספי החיסכון.
כיצד פותחים קרן השתלמות?
המעסיק לא חייב להפריש כספים לקרן השתלמות על פי חוק, עם זאת קיימים הסכמים קיבוצים וצווי הרחבה במגזרים שונים המחייבים את המעסיק להפקיד כספים עבור עובדים לקרן השתלמות, כולל שכיר שהמעסיק אינו מחויב לבצע הפרשות ולא יכול לפתוח בעצמו קרן השתלמות. התשואה בקרן השתלמות, לעומת קופת גמל לא משתנה ואף אין חשיבות להפקדות רצופות וחודשיות. אולם בעת משיכת הכספים ניתן לקבל הטבות המס ופטור ממס רווחי הון על הרווחים.
עובד שמקביל לעבודתו כשכיר הוא גם עצמאי, יכול לפתוח קרן השתלמות כעצמאי שיש לו הכנסה מעסק או ממשלח יד. הפרשות עובד עצמאי לקרן השתלמות תלויה ברצונו, והוא זכאי להטבות מס בגין ההפרשות עד לתקרה בגובה של עד 4.5% מההכנסה השנתית ועד 11,745 שקלים בשנה אשר יהיו מוכרות כהוצאה מוכרת לצורך הטבות מס הכנסה.
קרן השתלמות לשכירים
עובד שכיר המעוניין לפתוח קרן השתלמות, נדרש לציין בפני המעסיק את זהות הקרן שאליה הוא שייך או רוצה להצטרף, ולמלא את המסמכים הנדרשים על פי דרישת הקרן. מדי חודש מנכה המעסיק את חלקו של העובד ומעביר את התשלומים לקרן, כך גובה ההפרשה יהיה עד 10% משכרו של העובד וחלקו של המעסיק יהיה גדול פי שלושה מחלקו של העובד.
המעסיק נדרש להעביר דיווח מקוון לחברה המנהלת את קרן ההשתלמות עם העברת התשלום לקרן. ובמצב שבו מעסיק מפסיק להעביר תשלום עבור עובד מסוים, עליו לדווח על כך לקרן ולציין את סיבת ההפסקה. אם המעסיק ניכה מהשכר את חלקו של העובד, ולא העביר את הכספים אל קרן ההשתלמות בתוך 40 ימים מהמועד שבו היה צריך לשלם על פי החוק, הוא עובר על החוק, וצפוי לקנס כספי או עונש מאסר לתקופה של עד שנתיים.
כדי לאפשר לעובד ליהנות מהטבות המס, המעסיק נדרש להעביר את הסכומים במהלך שנת המס עצמה. אם הסתיימה שנת המס והמעסיק לא העביר את הסכומים אל הקרן, ייחשבו הסכומים כהכנסה של העובד, אשר יש לשלם עבורה מס הכנסה בהתאם למדרגות המס שחלות עליו באותו מועד.
קרן השתלמות לעובדי קבלן
במקום עבודה שבו המעסיק חייב להפריש כספים עבור קרן השתלמות לעובדיו הישירים, גם עובד כוח אדם זכאי לקבל את ההטבה, בתוך ששה חודשים לאחר התקופה שנקבעה בהסכם הקיבוצי עבור עובדים ישירים.
במקרה שעובד כוח אדם זכאי להפרשה לקרן השתלמות אצל מעסיק מסוים והועבר למעסיק בפועל אחר, אשר מחויב להפריש כספים לקרן השתלמות של עובדיו, חברת כוח אדם מחויבת להפריש את הכספים לקרן ההשתלמות ללא תקופת המתנה נוספת. החל משנת 2013 קבלני שירותים בתחום הניקיון והתחזוקה חייבים להפריש כספים עבור קרן השתלמות לעובדים וכן עובדים בחברות שמירה ואבטחה ובחברות המעניקות שירותי אבטחה לטיולים זכאים לקרן השתלמות.
קרן השתלמות לעובדי הוראה
מורים וגננות אשר חברים באחת מקרנות השתלמות הייעודיות לעובדי הוראה זכאים להפרשות מוגדלות לקרן השתלמות. הכספים הצבורים בקרן מיועדים לשנת השתלמות, שבה הם אינם עובדים בהוראה. עם זאת, בתנאים מסוימים ניתן למשוך את הכסף שנצבר בקרנות שלא למטרת השתלמות בשנת שבתון, אך בעת משיכת הכסף ללא יציאה להשתלמות ניתן לקבל רק 90% מכספי המעסיק.
משיכת כספים מקרן השתלמות
מאחר שהמדינה לא מטילה מגבלות לגבי השימוש בכסף שנצבר בקרן לאחר שש שנים, ניתן לנצל את הכסף לכל מטרה. ניתן לפדות את כספי הקרן לאחר שש שנים ללא תנאים מגבילים ואף ניתן לפדות חלק מהסכום.
עובד שלא מעוניין לפדות את מלוא הסכום או חלק ממנו, רשאי להשאיר את הכספים בקרן והסכום ימשיך להיות מושקע על פי התנאים שנקבעו. לאחר תחילת המשיכות נסגר החשבון להפקדות נוספות וניתן רק להמשיך לפדות ממנו את יתרת הסכום. במקרה שהעובד החליט לפדות את הסכום שצבר בקרן לאחר שלוש שנים בלבד, עליו לשלם מס הכנסה על תשלומי הפקדות של המעסיק וגם של העובד.
|