www.ovdim.org.il

פיטורי עובדת בהיריון ללא היתר מהממונה על חוק עבודת נשים, איך אפשר לקבל פיצויים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

בחוק עבודת נשים נקבע במפורש כי למעסיק אסור לפטר אישה בהיריון שעובדת במשך שישה חודשים לפחות במקום העבודה. אם המעסיק מעוניין לפטר את העובדת הוא מחויב לבקש היתר לכך מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה והרווחה. במסגרת הבקשה הוא יצטרך להראות כי קיימות נסיבות שאינן קשורות להריונה של העובדת אשר בגינן אין מנוס מפיטוריה.


קושי בהוכחת קשר סיבתי בין ההיריון ובין הפיטורים


חשוב לציין כי לממונה על עבודת נשים יש שיקול דעת האם לתת למעסיק את ההיתר לפיטורים במצב שבו הפיטורים אינם קשורים להיריון. אם הפיטורים קשורים להיריון לממונה בכל מקרה אין סמכות לאשרם. בחלק מהמקרים יש קושי להוכיח קשר סיבתי בין ההיריון ובין הפיטורים, ולעיתים ניתן להוכיח אותו באמצעות נסיבות הפיטורים. לדוגמה, במקרה שבו המעסיק לא השמיע תלונות על תפקודה של העובדת לפני הודעתה על ההיריון ומיד בסמוך לעדכונו בנושא, הוא מזמן את העובדת לשימוע לפני פיטורים תוך השמעת תלונות על תפקודה המקצועי בעבודה.


היתר לפיטורים יינתן למעסיק רק אם הממונה על עבודת נשים שוכנע כי הפיטורים אינם קשורים כלל להיריון, וזאת תוך שקלול של מכלול הנסיבות הקשורות ביחסי העבודה במקום. בין היתר יישקלו קיומם של קיצוצים רוחביים במקום העבודה אשר פוגעים בעובדים נוספים חוץ מהעובדת שבהיריון. בכל מקרה המעסיק יצטרך לתמוך בטענותיו באמצעות אסמכתאות מתאימות. במקרה של הפרת החובה החוקית שמוטלת על המעסיק כאמור, העובדת זכאית להגיש נגדו תביעת פיצויים לבית הדין לעבודה כמו גם תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.


פיטורים של עובדת בהריון בטרם מלאו לה שישה חודשי עבודה אצל המעסיק


במקרים שבהם מדובר בעובדת שהודיעה על הריונה לפני שחלפו שישה חודשים ממועד תחילת עבודתה אצל המעסיק, היא לא חוסה תחת ההגנה של חוק עבודת נשים כאמור. עם זאת, במקרה שבו יוכח כי הפיטורים קשורים להיריון ונעשו בעקבותיו, הפיטורים ייחשבו פסולים ועומדים בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה האוסר להפלות עובדת בשל היותה בהריון.


יובהר כי גם במקרים שבהם המעסיק ממהר לפטר עובדת בהיריון, בסמוך לפני שחלפה חצי שנה, כדי להימנע מבקשת היתר ממשרד העבודה והרווחה כאמור, הרי שמדובר באפליה שגורמת להכתמת הפיטורים. במצב כזה אם הפיטורים נעשו בעיקר עקב סיבה שאינה קשורה להיריון אך גם ההיריון היווה שיקול בהחלטה, ייקבע כי הפיטורים הוכתמו באפליה הקשורה להריונה של העובדת.


מעסיק שפיטר עובדת בהיריון מבלי שקיבל היתר לכך ישלם לה 160 אלף שקלים


בית הדין הארצי לעבודה עסק לאחרונה בערעור שהגיש מעסיק על החלטת בית הדין האזורי לעבודה שבה נפסק כי עובדת שפוטרה ללא קבלת היתר תקבל מהמעסיק פיצויים בסך של 400 אלף שקלים. בית הדין הארצי לעבודה דחה את ערעור המעסיק ביחס לקביעות העובדתיות והמשפטיות של בית הדין האזורי הנוגעות להפרת חוק עבודת נשים וחוק השוויון.


תוך כך נקבע כי מדובר במקרה מובהק שבו המעסיק פיטר את העובדת ביודעו כי היא בהיריון, מבלי שפנה לקבל היתר מהממונה על עבודת נשים ומבלי שהסביר את ההפרה הבוטה של החוק. עם זאת נקבע כי העובדת אינה זכאית לפיצויים בגין עמלות מכירה שהייתה אמורה לקבל, מאחר שלא הוכיחה כי הייתה זכאית להן מכוח חוזה.


העובדת הודיעה למעסיק על היותה בהיריון וכעבור שבוע זומנה לשימוע לפני פיטורין


אחרי שנה ושמונה חודשים שבמהלכם האישה הועסקה כאשת מכירות ושיווק היא הודיעה למנהלה כי היא בהריון. כעבור כשבוע היא זומנה לשימוע כאשר יום לאחריו נמסר לה מכתב פיטורים והיא התבקשה שלא להגיע לעבודה בתקופת ההודעה המוקדמת. המעסיק נימק את הפיטורים בכך שהוא נדרש לבצע שינויים והתאמות במקום העבודה.


המעסיק טען בערעור כי פיטורי העובדת נעשו בשל בעיות אמינות ומשמעת וללא קשר להריונה. לגרסתו סכום הפיצוי שנפסק לה בבית הדין האזורי לעבודה הוא חריג ומוגזם. עוד נטען כי העובדת לא הוכיחה את זכאותה לעמלות הקשורות לביצוע עסקאות מכירה בעבודה.


מנגד, העובדת טענה כי המעסיק שינה את גרסתו לאורך ההליך המשפטי כך שבתחילה טען שמדובר בפיטורי התייעלות ומאוחר יותר הציג אותה כבעייתית מבחינה מקצועית ואישית. העובדת הוסיפה כי עוד ביום שבו זומנה לשימוע היא נותקה ממערכת התקשורת של החברה, ולכן לא היה באפשרותה לקבל מסמכים שיעידו על זכאותה לקבל את עמלות המכירה.


המעסיק הפר את חוק עבודת נשים ואת חוק השוויון בכך שפיטר עובדת בשל היותה בהריון


שופטי בית הדין הארצי לעבודה החליטו לדחות את ערעור המעסיק ביחס לקביעותיו העובדתיות והמשפטיות של בית הדין האזורי לעבודה. לפיכך, בית הדין הארצי אישר את קביעותיו של בית הדין האזורי לעבודה שלפיהן המעסיק הפר את חוק עבודת נשים ואת חוק השוויון בכך שפיטר את האישה עקב היותה בהריון, מבלי שקיבל היתר לכך כנדרש.


עם זאת, הערעור התקבל חלקית בסוגיית העמלות ונפסק כי העובדת לא הוכיחה את זכאותה לקבל עמלות מכירה מהמעסיק מכוח חוזה העבודה שלה. לפיכך, הוחלט לדחות את תביעת העובדת להפרשי עמלות שלא שולמו לה במסגרת יחסי ההעסקה.


בסופו של דבר נקבע כי המעסיק ישלם לעובדת פיצויים בסך כולל של 160 אלף שקלים עבור הפרת חוק עבודת נשים, הפרשי פיצויי פיטורים ופדיון חופשה, נזק שאינו ממוני והוצאות משפט.


ע"ע (ארצי) 53757-03-19

 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות נשים - זכויות אישה

מפיקת כנסים טענה שפוטרה שלא כדין במהלך טיפולי פוריות בניגוד לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.  

לאחר שהמזכירה סיפרה כי היא בהריון, המנהלת זימנה אותה לשיחה והודיעה לה כי עקב קיצוצים אין מנוס אלא להורות על פיטוריה. 

אם חד הורית דרשה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין בטענה כי פוטרה בעת ששהתה בחופשת מחלת ילד. 

מועמדותה של צעירה לתפקיד קופאית ברשת שופרסל נדחתה, לאחר שהצהירה כי היא בהיריון.  

בעת סגירת מכון הכושר, מדריכת הפילאטיס שפוטרה היתה בהריון, ומאחר שהמכון המשיך לפעול לאחר החלפת הבעלים, המדריכה טענה כי מדובר בפיטורין שלא כדין ודרשה פיצויים בהתאם.  

התובעת טענה כי פוטרה במהלך ההריון, אולם המעסיקה טענה מנגד כי בעת השימוע העובדת לא ציינה כי היא בהריון. 

הקוסמטיקאית שהעניקה טיפולים לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות, דרשה להכיר בה כעובדת ולקבל פיצויי פיטורין.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.