מסעדה בנמל תל אביב סירבה להעסיק מלצר כי הוא ערבי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
אזרח ישראלי ממוצא ערבי שלא להתקבל לעבודה במסעדה כשרה מחמת לאום, פנה לבית דין אזורי לעבודה בתל אביב יפו וביקש לחייב את הנהלת המסעדה, לשלם לו פיצויים בגין אפליה בעבודה מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
על פי עובדות פסק הדין, בחודש אפריל 2013, הגיע התובע אל המסעדה בנמל תל אביב וביקש לעבוד בתפקיד מלצר. במהלך ראיון עבודה עם אחראי משמרת, התובע הסביר שאין לו חשבון בנק ולכן בשנים האחרונות הוא עובד במסעדות שבהן השכר משולם במזומן באמצעות תשרים. בתום הראיון סוכם כי הוא יגיע ביום למחרת למשמרת התלמדות במסעדה.
המפקח של הרבנות אוסר להעסיק גוי במסעדה כשרה למהדרין
למחרת הגיע התובע למשמרת התלמדות בצמוד למלצר ותיק. לאחר שקיבל תדריך קצר הוא החל לעבוד בפועל כמלצר ואף קיבל מחמאות על עבודתו מהלקוחות וממנהל המשמרת. לקראת סוף המשמרת פנה אליו המנהל ושאל אותו למוצאו. התובע השיב שהוא אזרח ישראלי ממוצא ערבי, ובתגובה נאמר לו שמדובר במסעדה כשרה למהדרין, לכן על פי הוראות הרבנות הוא אינו יכול להעסיקו מחמת דתו בתפקיד מלצר.
התובע הקליט את השיחה באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שלו והשמיע אותה בפני בית הדין. הנהלת המסעדה טענה שאין לקבל את הקלטת בשל פגמים שנפלו בה, מאחר שאיכות ההקלטה אינה טובה וכי חלקים מהותיים הושמטו ממנה, וגם העיתוי של התחלת השיחה, מעורר חשד שההקלטה נערכה במכוון ממועד זה. הנתבעת הוסיפה כי מדובר בתובע סדרתי, אשר בשנים האחרונות הגיש 25 תביעות, רובן נגד בתי עסק שונים בעילה של אפליה אסורה מחמת מוצאו הערבי.
התובע לא ביצע את עבודתו באופן מקצועי ושכישוריו לא תאמו את דרישות המקום
עוד ציינה הנתבעת כי הטענה שהיא סירבה להעסיק את התובע משום שהוא ערבי הואיל והמסעדה כשרה היא טענה מופרכת, וכי במסעדה מועסקים מלצרים על פי התאמתם וכישוריהם, ביניהם גם עובדים ערבים. על פי גרסתה, לאחר מספר שעות של התלמדות, נאמר לתובע כי הוא אינו מתאים לעבודה והוחלט שלא להעסיקו, ואף המנהל הציע לו סיוע במציאת עבודה במסעדה אחרת בנמל, וגם שם הוא לא התקבל כי לא התאים לעבודה.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, השתכנע בית הדין כי מדובר בהקלטה אותנטית המתעדת את השיחה שהתנהלה בין התובע לאחראי משמרת, בתום יומו הראשון בהתלמדות, וקבע כי דין טענת המסעדה בדבר אי קבילותה של ההקלטה להידחות.
התובע הוכיח שלא התקבל לעבודה אך ורק מטעמי לאום
בית הדין התרשם כי הטענות בדבר תפקודו הלקוי של התובע למלא תפקיד של מלצר לא הוכחו, וכי הסיבה האמתית להחלטה שלא לקבלו לעבודה נעוצה בעובדה שהוא אינו יהודי. ואף בשנים האחרונות המסעדה אינה מעסיקה עובדים ערבים, וקיים ספק אם העסיקה עובדים ערבים בעבר.
בסופו של דבר נקבע כי התובע הופלה על ידי הנתבעת מחמת לאום, על כן חייב את הנהלת המסעדה לשלם לו פיצויים בסכום של 30,000 שקלים בגין נזק לא ממוני בשל אי קבלתו לעבודה שלא כדין. בצירוף שכר טרחת עורך דין בסכום של 5,000 שקלים.
סע"ש 28707-10-13