www.ovdim.org.il

העדפת עובדים צעירים על פני מבוגרים, האם מדובר באפליה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

אפליה במקום עבודה מתרחשת כאשר עובד זוכה ליחס שונה ולא שוויוני על בסיס הבחנה בלתי רלוונטית, על רקע גזע, מוצא, מין, נטייה מינית וכדומה. אפליה בעבודה יכולה לבוא לידי ביטוי הן בהליך הקבלה למשרה חדשה,  פסילת מועמדים בשל סיבות לא רלוונטיות, והן במהלך יחסי עובד מעביד ובסיומם.

 

בשנים האחרונות, מוצאים את עצמם עובדים רבים נפלטים אל מחוץ למעגל העבודה, ללא אפשרות לחזור פנימה. מדובר בעובדים אשר הקדישו את מירב שנותיהם למקום עבודתם, ובהגיעם לגיל מסוים, ובהיכנס עובדים חדשים וצעירים, הפכו למיותרים והושלכו אל מחוץ לשוק העבודה. אותם מפוטרים, מתקשים למצוא מקום עבודה חדש בשל גילם, כאשר לא מדובר רק באנשים הקרובים לגיל הפרישה, אלא גם בעובדים בשנות הארבעים לחייהם. מדובר למעשה, באפליה מחמת גיל.

 

העדפה ברורה לעובדים צעירים

 

מחקרים מראים כי במעמד הקבלה לעבודה, ישנה העדפה ברורה לעובדים צעירים, ובשנים האחרונות מתרבים הסדרי הפרישה המוקדמת במקומות עבודה שונים, והישנותה של אפליה מחמת גיל מצויה בעלייה מתמדת. וכן, במהלך העשורים האחרונים קיימת ירידה מתמדת בשיעור המשתתפים בשוק העבודה בקבוצת הגילים של בני 55 ומעלה.

 

אפליה מתרחשת כאשר נעשית הבחנה לא רלוונטית בין קבוצות אוכלוסייה שונות. לעתים, הבחנה לפי גיל רלוונטית ואינה מהווה אפליה, לעניין כשרות משפטית, זכות בחירה בבחירות לכנסת או לעניין אחריות פלילית. יתכנו גם מקרים שבהם ההבחנה לעניין קבלה לעבודה תהא רלוונטית, למשל, כאשר מעביד מחפש שחקן כדי שישחק דמות בגיל מסוים. עם זאת, רבים המקרים שבהם עובדים מופלים על רקע גיל ומובחנים משאר העובדים לא בשל יכולותיהם וכישוריהם, אלא בשל הרצון ליצור אווירה צעירה, או החשש מכך שעובד מבוגר לא ישמע להוראות מנהל צעיר יותר.


באילו מקרים תוגש תביעה בגין אפליה מחמת גיל?

 

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על אפליה של קבוצות אוכלוסייה שונות ומקים עילת תביעה נגד מעבידים אשר הפרו את הוראות החוק, בגין אי קבלה לעבודה מחמת גיל, יחס מפלה וקביעת תנאי העסקה מפלים על רקע גיל, אפליה בסיום חוזה עבודה וכפיית פרישה בגיל מסוים, מתחת לגיל הפרישה בחוק, ללא בדיקת אישית של יכולת כל עובד ועובד להמשיך לעבוד.

 

החוק קובע כי נטל ההוכחה להראות כי לא חלה אפליה במקום העבודה רובץ על המעביד, כל עוד הוכיח העובד כי עמד בתנאים שהציב המעביד, לקבלה לעבודה, לקידום או להשתלמות, או כאשר מדובר בפיטורין, כל עוד הוכיח העובד כי לא התנהגותו ולא מעשיו גרמו לפיטוריו.

 

בשל הישנות מקרי האפליה מחמת גיל בשוק העבודה, בית המשפט מתייחס בחומרה לאפליה מסוג זה ומנסה למנוע את ההתנהגות, באמצעות הטלת פיצויים עונשיים בסכומים גבוהים. הזכות לשוויון ניתנת באופן אוטומטי, וכאשר הופרה הזכות ניתן להגיש תביעה משפטית נגד המפר. אדם אשר הופלה במקום העבודה או בהליך הקבלה מחמת גיל רשאי לפנות לבית הדין לעבודה, ולהגיש תביעה נגד המעביד בשל אפליה, באופן עצמאי או בסיוע של עורך דין המתמחה בדיני עבודה, ובכך, יסייע למטרת מיגור תופעת האפליה מחמת גיל ואף יוכל לקבל פיצויים.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - אפליה בעבודה

ערבי ישראלי שלא התקבל לעבודה במלצרות במסעדה כשרה בנמל תל אביב, דרש לקבל פיצויים בגין אפליה אסורה מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. 

העובד שלקה במהלך עבודתו במחלה נפשית, פוטר לאחר שנערך לו שימוע שלישי וטען כי מדובר בפיטורין שלא כדין עקב מצבו הרפואי.  

העובד טען כי פוטר עקב פציעתו בתאונת עבודה ודרש פיצויים בגין פיטורין שלא כדין. 

פקיד בסוכנות ביטוח טען כי הוא הופלה לרעה בשל כוונתו לממש זכויותיו כהורה, לכן ביקש פיצויים.  

האם העירייה הפלתה את פקיד השומה הסובל מלקות שמיעה, והאם פיטוריו בוצעו כדין. 

כלכלנית בחברת חשמל טענה כי היא פוטרה בשל הריונה, מנגד טענה הנתבעת כי העובדת התפטרה מיוזמתה. 

האם פיטוריו של חתם ראשי בן 65 מוצדקים, או קיימת בהם אפליה מחמת גילו המבוגר? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.