עבודה בגיל השלישי – מהן זכויות גמלאים ועובדים מבוגרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חוק גיל הפרישה קובע כי הגיל שבו ניתן לחייב עובד לפרוש מעבודתו בשל גילו, הוא 67 לגברים ו- 62 לנשים, נכון לשנת 2016. לקראת שנת 2017 תיבחן העלאה הדרגתית של גיל הפרישה לנשים לגיל 64. מגיל פרישה כל עובד רשאי לתבוע ולקבל קצבת זקנה מביטוח לאומי בהתאם למבחן הכנסות. לאחר הגעה לגיל 70 שהוא גיל הזכאות לקצבת זקנה, קבלת הקצבה אינה מותנית עוד בגובה ההכנסות.
עובדים רבים שהגיעו לגיל הפרישה, מעוניינים להמשיך לעבוד במקום עבודתם בין אם בשל ההרגל לצאת בכל בוקר לעבודה והרצון להמשיך בשגרת היום יום, ובין אם בשל שיקולים כלכליים, ואף עובדים רבים מעוניינים להתחיל לעבוד במקום חדש, שתנאי העסקה בו מתאימים יותר לגילם המתקדם.
חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה קובע כי על המעסיק חל איסור להפלות בין העובדים מחמת גיל, בעת קבלה לעבודה, בקביעת תנאי העסקה, באפשרויות קידום בתפקיד, ביציאה להכשרה או להשתלמות מקצועית, וגם חל איסור להפלות עובד מחמת גיל במקרה של פיטורין או תשלום פיצויי פיטורין, ומתן הטבות ותשלומים בקשר לפרישה מעבודה.
המשך העסקה לאחר גיל הפרישה
בפני כל עובד עומדת האפשרות לבקש ממעסיקו להמשיך ולעבוד גם לאחר גיל 67, או 62 לנשים. המעסיק חייב לבחון את הבקשה להמשיך לעבוד באופן פרטני, ולהפעיל שיקול דעת ראוי בבחינתה מחובות תום הלב וההגינות שחב המעסיק כלפי עובדיו, אולם הוא לא מחויב להיענות לבקשה.
בטרם מתקבלת ההחלטה, המעסיק נדרש להפעיל שיקולי דעת הנוגעים לנסיבותיו האישיות של העובד, כמו: מספר שנות הוותק, היקף זכאותו לגמלה ומצבו הכלכלי והמשפחתי, וגם שיקולים שעניינם תרומתו של העובד לעסק, כגון: אופי התפקיד, מידת הצלחתו בביצועו, ואף עליו לבדוק אם קיימת אפשרות להעבירו לתפקיד אחר, למשרה חלקית וכדומה.
ההסכמה על המשך העסקה לאחר גיל פרישה יכולה לבוא לידי ביטוי בהסכם קיבוצי או בחוזה עבודה אישי, ללא צורך באישור מיוחד. אולם להמשך העסקה יש השלכות על העובד, כך לדוגמה: קצבת הזקנה של העובד עלולה להיפגע ואף להישלל.
על פי תקנות ביטוח לאומי, כל עובד שהגיע לגיל 70, זכאי לקבל קצבת זקנה, אולם עובד שמועסק לאחר גיל פרישה ושכרו עולה על תקרת הקצבה, עלול לאבד את הקצבה. כמו כן, המעסיק אינו מחויב לבטח את עובדיו בביטוח פנסיוני מקיף בהתקיים שלושה תנאים מצטברים: כאשר העובד פרש מעבודה, הוא הגיע לגיל פרישה חובה ומקבל קצבה מקופת גמל.
פיצויי פיטורין לעובד שהתפטר לאחר גיל פרישה
עובד שהתפטר לאחר שהמשיך לעבוד באותו מקום עבודה, מעבר לגיל הפרישה, זכאי לקבל פיצויי פיטורין. סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורין קובע כי כאשר עובד התפטר לאחר הגיעו לגיל פרישה, דין ההתפטרות כדין פיטורין, כלומר העובד התפטר בדין מפוטר ודי בהוכחת ההגעה לגיל פרישה כדי לקבל את הזכות לפיצויי פיטורין ואין צורך בהתקיימותם של תנאים נוספים.
במקרה שמדובר במקום עבודה חדש, שבו החל העובד לעבוד לאחר גיל פרישת חובה והתפטר, הגיל לכשעצמו אינו מהווה סיבה לפיצויים, ורק אם מתקיימות נסיבות מזכות אחרות שאינן קשורות לגיל העובדים, העובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורין.