עובד שקיבל פיצויי פיטורין באיחור דרש פיצויים בגין הלנה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 9 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5 |
עובד שפוטר לאחר כשבע שנים, עתר לבית דין אזורי לעבודה בתל אביב - יפו, והגיש תביעה נגד המעסיקה, בגין הלנת פיצויי פיטורין ותשלום פיצויי פיטורין באיחור. מנגד המעסיקה טענה כי העובד התעכב בפנייה אליה, על כן היא אינה אחראית לשלם לו כל פיצויים.
על פי עובדות כתב התביעה, התובע הועסק בחברה המתמחה בביצוע פרויקטים למערכות מידע החל משנת 2006 ועד לפיטוריו בחודש מאי 2013. כשבועיים לאחר שהסתיימו יחסי עובד מעביד, התובע פנה להנהלת חשבונות בחברה וביקש לקבל טופס עבור דמי אבטלה.
רק כעבור חודשיים מיום הפיטורין חתמה המעסיקה על מכתב שחרור לחברת הביטוח ועל טופס 161. ובסוף חודש אוגוסט 2013, שלחה סוכנות הביטוח מייל לתובע לצורך המשך טיפול בכספי הפיצויים. התובע השיב למייל עוד באותו היום, וצירף את כל המסמכים כשהם חתומים.
המעסיק מחויב לשלם פיצויי פיטורין תוך 15 יום מסיום יחסי העבודה
לאחר יומיים שלחה המעסיקה שיק לתובע בגין הפרש פיצויי פיטורין בסך של 11,040 שקלים, ובהמשך קיבל מייל מחברת הביטוח, לפיו הוא אמור היה לקבל את כספי הפיצויים בתוך 30 עד 40 ימי עסקים. בנסיבות אלו טען התובע כי הוא זכאי לפיצויים בגין הלנה, מאחר שהוא נדרש לקבל פיצויי פיטורין, על פי המועד הקבוע בחוק בסיום יחסי עובד ומעביד, ולאחר 15 ימים לשחרר את הכספים בקופה.
המעסיקה טענה מנגד כי המועד לתשלום פיצויי פיטורין היה תחילת חודש יוני 2013, ואילו התביעה הוגשה ביום רק בחודש אוקטובר 2013, על כן חלה התיישנות על הזכות לפיצויי הלנת פיצויי פיטורין. מאחר שהמועד הקובע למניין תקופת ההתיישנות הוא 60 יום ממועד תשלום פיצויי פיטורין.
עוד הוסיפה שהתובע לא פנה אליה לאחר הפיטורין ולא ביקש טופס 161. לכן לא היתה יכולה לתת טופס 161 עד שהוא לא יחתום בעצמו על טופס 161 א. ואף לא היתה יכולה לדעת מה סכום ההשלמה טרם נחתמו כלל המסמכים.
האחריות לתשלום הפיצויים מוטלת על המעסיק
לאחר שמיעת טענות הצדדים, ציין בית הדין כי הזכות לפיצויי פיטורין מעוגנת בחוק, והעובד לא אמור לפנות למעסיקה בפניה כלשהי, וכי החובה לשלם פיצויים ולשלוח מכתב שחרור לחברת הביטוח, מוטלת על המעסיקה, ללא כל קשר לפעולה זו או אחרת שעושה העובד. עוד קבע כי המעסיקה לא הוכיחה שפנתה לתובע במועד כלשהו בדרישה שיחתום על הטופס או בהבהרה שעיכוב בחתימה על הטופס, מעכבת שחרור כספי הפיצויים.
בנסיבות אלו הגיע בית הדין למסקנה כי החברה התעכבה בתשלום פיצויי פיטורין לתובע ובמשלוח מכתב שחרור וטופס 161 לחברת הביטוח. על כן קיבל את התביעה, והעמיד את סכום פיצויי ההלנה על סך 10,000 שקלים, בנוסף קבע כי הנתבעת תשלם לתובע גם הוצאות שכר טרחת עורך דין בסך של 2,500 שקלים.
סע"ש 51255-10-13