זכות השימוע טרם פיטורין
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 61 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5 |
זכות השימוע לפני פיטורין
בתקופה של חוסר וודאות כלכלית, המאופיינת בתמורות ושינויים במבנים הארגוניים בשוק העבודה, עובדים רבים מוצאים עצמם נפלטים ממעגל התעסוקה, לעיתים גם לאחר שנות וותק מרובות, בהן השקיעו את מירב המאמצים ואף נחשבו לעובדים מסורים וחרוצים.
הפיטורין עלולים לערער את מצבם הנפשי והבריאותי של העובדים, הם פוגעים בביטחונם הכלכלי, בשקט הנפשי וביציבות התא המשפחתי. כאשר מדובר בעובד שעבד במשך שנים רבות במקום אחד, הפגיעה היא קשה אף יותר והוא עלול למצוא עצמו ללא אפשרות להתפרנס בכבוד, מפאת גילו המבוגר.
המעסיק נדרש להציג בפני העובד את הנסיבות להחלטה בנוגע לפיטוריו
למרות שהמעסיק הוא בעל הסמכות לקבוע את תנאי העסקה בהתאם לראות עיניו ולהחליט כיצד לנהל את מקום העבודה, בין אם מדובר בעסק פרטי או בגוף ציבורי, הוא אינו שליט טוטליטרי, ואינו רשאי לנהוג באופן שרירותי כלפי עובדיו, ולפטר אותם מבלי להתחשב בכבודם ובשיקולים הכרוכים באיבוד המשרה.
לפי החוק, המעסיק אינו רשאי לגרום לפיטורין, טרם נאמרו לעובד מהן הנסיבות האמיתיות לסיום העסקתו, בין אם מדובר בצמצום היקף העובדים בחברה, אי שביעות רצון מתפקודו של העובד, או שינויים במבנה הארגוני ובשיטות העבודה. העובד נדרש לקבל הזדמנות כנה להביע את עמדתו בנוגע להחלטה על פיטוריו ואת האפשרות לשפר את דרכיו וביצועיו המקצועיים במסגרת תפקידו.
העובד מחויב לקבל הזדמנות כנה להביע את עמדתו לנוגע לסיום העסקתו
על מנת שהעובדים ירגישו בטוחים ומוגנים במקום עבודתם, החוק במדינת ישראל מקנה להם זכויות, כמו דמי הבראה, דמי חופשה ופיצויי פיטורין. אך חשוב מאוד לדעת כי המעסיק אינו רשאי להחליט לפטר את העובד לפני שהוא העלה בפניו את הנסיבות להחלטה להביא לסיום עבודתו והוא מחויב על פי החוק, לשמוע בתום לב את דבריו של העובד ולתת לו את האפשרות לשפר את ביצועיו בעבודה, או לתקן את הנסיבות שהובילו להחלטה על הפיטורין.
זכות השימוע מעניקה לעובד את היכולת להביע את עמדתו בדבר פיטוריו בפני מעסיקיו, טרם התקבלה ההחלטה על הפיטורין, במטרה לשנות את הרושם שנוצר ולהשפיע על ההחלטה המתגבשת. במסגרת הליכי השימוע לעובד ניתנת הודעה מוקדמת לגבי מועד השימוע, והוא מקבל את הזמן שנדרש לו על מנת להתכונן כראוי לקראת השיחה עם הממונים עליו והוא רשאי להתייעץ עם גורמים מקצועיים, כמו עורכי דין, או חברי ההנהלה, בנוגע לנסיבות שבגללן הוחלט לפטר אותו.
השימוע לא מתקיים למראית עין בלבד, על מנת לצאת מידי חובה, אלא במהלך השימוע המעסיק מחויב להקשיב בפתיחות ובכנות לדברי העובד, בנוסף המעסיק נדרש לקחת בחשבון את ההשלכות העלולות להיגרם לעובד בעקבות הפיטורין, ולשקול בתום לב את ההחלטה לפיטורין.
עובדים רבים מגיעים לבית הדין לעבודה, מאחר ולדעתם לא ניתנה להם ההזדמנות הראויה להביע את עמדתם במהלך השימוע. בית הדין נוטה לאזן בין זכויות המעביד לזכויות העובד, אך עם זאת הוא מקפיד על ביצוע הליכי השימוע כחוק ומגן על זכויותיהם של העובדים.