עמלות ופיצויי פיטורין
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 25 דירוגים בציון ממוצע: 4.4 מתוך 5 |
האם ממוצע העמלות השנתי מחושב כחלק משכר היסוד הקובע לפיצויי פיטורין?
השכר המחושב לצורך פיצויי פיטורין מורכב משכר יסוד, תוספת ותק תוספת יוקר המחיה, תוספת משפחה, תוספת מחלקתית ותוספת מקצועית. כאשר על פי תקנה 1 לחוק פיצויי פיטורין, אין להביא כל תוספת אחרת פרט לרכיבים אלה.
ממוצע של שיעור עמלות ב - 12 חודשים אחרונים
לעובד שבנוסף לשכר היסוד מרוויח עמלות על המכירות החודשיות שביצע, מתווסף רכיב נוסף לצורך חישוב פיצויי פיטורין, והוא שיעור משכורתו הבסיסית האחרונה בתוספת של ממוצע שיעור העמלות במשכורת שהתקבל במשך 12 חודשי עבודתו האחרונים. זאת על פי תקנה 9 לתקנות פיצויי פיטורין, שלפיה עובד שחלק מהשכר משולם עבור ביצוע עבודה מסוימת לפי כמות התוצרת יחושבו הפיצויים ביחס לשכר האחרון והממוצע של 12 החודשים שקדמו לפיטורים.
למשל, עובד שעבד בתפקיד נציג מכירות, ושולם לו שכר יסוד בסך של 10,000 שקלים בחודש, וממוצע העמלות במשך השנה האחרונה עמד על 15,000 שקלים לחודש, השכר הקובע לצורך חישוב פיצויי פיטורין, הוא 25,000 שקלים, ואם הוא עבד במשך שלוש שנים ופוטר או התפטר בדין מפוטר, הוא זכאי לפיצויים בגובה של 75,000 שקלים, כלומר ממוצע משכורת אחת כפול שלוש עבור השנים שעבד.
עמלות ששולמו בסכום יציב ושולמו בקביעות
יחד עם זאת, כאשר מדובר בעמלות צריך לברר האם מדובר בעמלות מכירה אישיות, מפעליות או מחלקתיות. במקרים שבהם קיבל העובד פרמיות או עמלות שלא על בסיס מכירות אישיות, אלא קיבל מהמעסיק פרמיות שניתנו לכל העובדים, מדובר בפרמיות ולא בעמלות מכירה במובן הרגיל של המילה לצורך חישוב פיצויים. במקרה כזה, בונוס או פרמיה אינם מהווים רכיב שכר שיש להביאו בחשבון לצורך חישוב פיצויי פיטורין.
בנסיבות אלה יש צורך לבחון האם התשלום שניתן לעובד היה מותנה בתנאי או במצב, כך שאם התנאי לא התקיים או המצב לא השתנה, העובד לא קיבל את התשלום, כמו תשלום לצורך עידוד פעולה מסוימת כתמריץ או כפרמיה. על כן רק תשלום שאינו מותנה נחשב כחלק משכר היסוד הנלקח בחשבון לעניין חישוב הפיצויים.
שכר ששולם כתמריץ לא נחשב לשכר יסוד
במסגרת הסכום הקובע לחישוב פיצויי פיטורין מתווספים לשכר מענקים בסכומים קבועים המכונים עמלות, וגם תשלום קבוע ששולם לעובד על עצם נוכחותו בלא כל תנאי נחשב כשכר רגיל. לעומת זאת, רכיב של תוספת משמרות, אשר מותנה בעבודה בשעות נוספות או במשמרת שנייה לא נחשב לתשלום קבוע, ולכן לא מובא בחישוב הפיצויים.
כלומר אם המעביד מכנה רכיב שכר בשם עמלה או בונוס, מדובר בחלק משכר היסוד, אשר נחשב למרכיב בשכר היסוד לצורך חישוב פיצויי פיטורין. כאשר התשלום עבור העמלה או הבונוס לא חייב את העובד לתפקד באופן שונה מכפי שעבד לפני או ללא התשלום, והמעסיק לא ציפה ממנו לעשות דבר בעקבות התשלום, נחשב תשלום זה כחלק משכר היסוד לעניין חישוב הפיצויים.