עבודה ביום העצמאות ויום הזיכרון לחללי מערכות ישראל: מהן הזכויות שלכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 14 דירוגים בציון ממוצע: 4.2 מתוך 5 |
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל נועד להנציח את זכרם של חללי מערכות ישראל וחללים שנהרגו בפעולות איבה. על פי דיני העבודה, נחשב יום זה ליום עבודה רגיל ואינו נחשב ליום מנוחה, על כן העובדים אינם זכאים להיעדר מעבודתם. יחד עם זאת יום הזיכרון נחשב לערב חג של יום העצמאות, לכן יום העבודה לא יעלה על שבע שעות, וכל שעה מעבר לכך, תיחשב לעבודה בשעות נוספות.
היעדרות קרוב משפחה של חלל מערכות ישראל
עובד שהוא קרוב משפחה של חייל שנפל במהלך שירותו הצבאי, או של אדם שנפטר כתוצאה מפעולות איבה, מדרגה ראשונה כלומר: הורים, סבים, בן או בת זוג, ילדים, אחים ואחיות, רשאי להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון וזכאי לקבל שכר רגיל. למעסיק אסור לחייב את העובד שהוא קרוב משפחה להתייצב לעבודה באותו יום, והוא אינו רשאי לנכות את היעדרותו ממכסת ימי החופשה או מהשכר. עובד שאינו קרוב משפחה ונעדר מעבודתו ביום הזיכרון, זכאי לקבל דמי חופשה וממכסת ימי החופשה השנתית ינוכה יום חופש אחד.
עבודה ביום העצמאות
חוק יום העצמאות, משנת 1949 קובע כי יום העצמאות יהיה יום שבתון. כשבע שנים לאחר שחוקק החוק, נוסף תיקון שלפיו ראש הממשלה מוסמך להורות הוראות בדבר קיום עבודה ושירותים, שלדעתו אין להפסיק אותם ביום העצמאות. כמו כן, בכל מקום עבודה שבו יש הסכם אישי או קיבוצי, יש לנהוג לפי חוזה עבודה ולא על פי החוק.
במהלך יום העצמאות עובד חודשי, אשר מרוויח משכורת על בסיס תקופה של חודש או יותר, זכאי לתשלום משכורת מלאה, ועובד שעתי או עובד יומי זכאי לתשלום שכר רגיל עבור ימים שבהם היה בחופשת חג, בתנאי שעבד שלושה חודשים ומעלה במקום העבודה, ובתנאי שלא נעדר בערב החג וביום שלאחר יום העצמאות. יום העצמאות מתחיל בשעה שמונה בערב החג ומסתיים למחרת בשמונה בערב. עובד שנדרש לעבוד בחג, על פי הסכם אישי או קיבוצי, זכאי לגמול עבור עבודתו, ובנוסף ליום חופשה חלופי, או תשלום של 200% עבור עבודה בפועל והשבתון.
ניצול יום בחירה ביום הזיכרון
דיני העבודה מאפשרים לעובד להיעדר ממקום העבודה במקרים שונים ובנסיבות שונות, ויום הזיכרון לחללי מערכות ישראל נחשב ליום בחירה, שבו לעובד ישנה זכות לצאת ליום חופש על חשבון ימי חופשה שנתית. חוק חופשה שנתית קובע כי כל עובד זכאי למספר מסוים של ימי חופשה כל שנה ולקבל תשלום עבורם. ימי החופשה אינם הימים היחידים שבהם מותר לעובד להיעדר מהעבודה, והחוק מאפשר להיעדר ממקום העבודה גם במקרים אחרים, כמו ימי מחלה וימי בחירה.
עובד רשאי לבחור להיעדר ביום הזיכרון על חשבון ימי החופשה השנתית שלו, כאשר למעסיק אסור לסרב לחופשה במועד זה. עובד המעוניין לממש את זכותו, נדרש לפנות אל המעסיק לפחות 30 ימים מראש ולהודיע לו על כוונתו לצאת לחופשה. כל עוד העובד לא ניצל יום בחירה אחר מאז תחילת השנה, המעסיק נדרש לאשר את בקשתו. במקרה שהעובד ניצל יום בחירה אחר, המעסיק אינו חייב להיעתר לבקשתו.
חופשה מרוכזת במהלך יום הזיכרון ביוזמת המעסיק
המעסיק רשאי לקבוע כי במהלך יום הזיכרון מקום העבודה ייסגר, והעובדים ישהו בחופשה, על חשבון ימי חופשה שנתית, ואף יכול להוציא את העובדים לחופשה ארוכה יותר שכוללת גם את יום הזיכרון. לשם כך עליו להודיע לעובדים לפחות שבועיים מראש. אולם ממכסת ימי החופשה רשאי המעסיק לנכות רק את הימים שלא חל בהם חג, כלומר, הוא אינו יכול לנכות את יום העצמאות במניין ימי החופשה, מאחר שהוא נחשב ליום חג.