עבודה בל``ג בעומר: האם מגיע לעובדים חופש בל``ג בעומר?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 12 דירוגים בציון ממוצע: 3.5 מתוך 5 |
בל"ג בעומר לא מתקיימים לימודים במוסדות החינוך, אך מרבית מקומות העבודה פועלים כסדרם. ל"ג בעומר אינו נכלל במסגרת רשימת מועדי ישראל אשר קבועה בדיני עבודה, עם זאת קיימים מקרים שבהם חל על מקומות העבודה הסכם קיבוצי או צו הרחבה וגם חוזה עבודה אישי שקובע שהעובדים רשאים להיעדר מהעבודה בתשלום ביום בחירה.
ניתן לנצל את ימי הבחירה ללא הסכמת המעסיק
העובד יכול להיעדר בל"ג בעומר על חשבון יום בחירה, שהוא יום שבו רשאי העובד להיעדר מעבודתו אך לקבל שכר כאילו עבד, על חשבון ימי חופשתו השנתית, מבלי להזדקק להסכמת המעסיק, אלא בהודעה מראש. לעובד שאין לזכותו יום בחירה מועד זה הוא יום עבודה רגיל, אולם עומדת בפניו אפשרות לקחת יום חופש בתשלום על חשבון ימי חופשה שנתית, ולשם כך יש להודיע למעסיק 30 יום מראש לפחות.
מדוע אין חופש בל"ג בעומר?
ל"ג בעומר הוא ממועדי השנה, שמקורו אינו בתורה או בדברי חכמים, אלא במנהג שהתפתח החל מהמאה ה-13, לזכר מאבקם של היהודים על עצמאותם. ל"ג בעומר הוא היום ה-33 לספירת העומר שסופרים מפסח לשבועות, ואינו נחשב לחג דתי.
את מועד זה נהוג לציין בהדלקת מדורות, במשחקי חץ וקשת ובעליה לקברו של רבי שמעון בר יוחאי במירון. את המדורות מדליקים כזכר לאור שגילה רבי בר יוחאי במשך חייו, ובמיוחד ביום פטירתו. כמו כן, מועד זה קשור גם למרד בר כוכבא ולתאריך שבו הושג ניצחון ליהודים במלחמתם ברומאים.
כאמור, בל"ג בעומר אין חופש מהעבודה, אולם עובדים רשאים להיעדר ביום זה על חשבון ימי החופשה השנתית, ואף עובדים במגזר הציבורי ועל פי הסכמים קיבוציים שונים, יכולים להיעדר בימי הבחירה בנוסף לימי החופשה השנתית.
באילו ימים מותר להיעדר מהעבודה?
למרות שעל פי דיני העבודה המעסיק הוא זה שמסדיר את מועדי החופשה של עובדיו, סעיף 6(ב) לחוק חופשה שנתית קובע כי העובדים רשאים להיעדר מעבודתם, על חשבון ימי החופשה השנתית, יום בשנה באחד מהמועדים הבאים:
צום גדליה, ערב יום הכיפורים, ערב חג הסוכות, הושענא רבה, יום חג הסיגד, צום עשרה בטבת, תענית אסתר, פורים, שושן פורים, ערב חג הפסח, ערב שביעי של פסח, המימונה, ל"ג בעומר, ערב חג שבועות, צום י"ז בתמוז, תשעה באב וערב ראש השנה.
המועדים הנוצריים שבהם ניתן לקחת יום בחירה הם: ערב חג המולד, ערב ראש השנה האזרחית, ערב חג ההתגלות, ערב חג הפסחא, יום הבשורה, ערב עליית ישו לשמיים וערב חג השבועות.
המועדים האזרחיים כוללים את יום האישה הבין לאומי, יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל שהוא ערב יום העצמאות, יום ירושלים, אחד במאי, יום הניצחון על גרמניה הנאצית, יום פטירת הרצל וראש השנה האזרחית. בנוסף ישנם גם מועדים מוסלמיים, דרוזיים וצ'רקסיים, שבהם רשאי עובד לקחת יום אחד מן החופשה במהלך שנת העבודה ללא קשר לדתו.
עובד שרוצה לנצל את זכותו לצאת לחופשה בל"ג בעומר על חשבון החופשה השנתית, נדרש להודיע על כך למעבידו לפחות 30 ימים. הזכאות לתשלום עבור יום זה מותנית בכך שהעובד לא יעבוד במקום עבודה אחר בזמן זה, ובמקרה שעבד במקום אחר, המעסיק רשאי לנכות את התשלום מהשכר. חשוב לציין כי ניתן לנצל רק את ימי חופשה של שלוש השנים האחרונות במקום העבודה, אלא אם נקבע אחרת בחוזה עבודה.