www.ovdim.org.il

מה ההבדל בין הליך פיטורין להליך התפטרות?

דרגו את המאמר
  התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 2.8 מתוך 5

הליך פיטורין כמעט זהה להתפטרות, למעט מספר חובות החלות על הצדדים. במקרה של פיטורין, המעסיק חייב לערוך לעובד שימוע כדין, וחלה עליו חובה לתת הודעה מוקדמת במקרה של פיטורין, ועל העובד במקרה של התפטרות. פיצויי פיטורין יש לשלם במקרה של פיטורין, מלבד בנסיבות מסוימות המטילות חובה גם במקרה של התפטרות.

 

פיטורין ללא שימוע

 

מעסיק המעוניין לסיים את יחסי העבודה מחויב לערוך שימוע. זכות השימוע היא זכותו של עובד להשמיע דבריו בטרם מחליטים לפטרו. מקור חובת השימוע הוא מתוקף הסכמי עבודה קיבוציים במגזר הציבורי, שלפיהם נהוגה חובת שימוע לעובד טרם נעשית החלטה בעניינו.

 

בשנים האחרונות הרחיב בית הדין לעבודה את תחולת חובת השימוע והחיל חובה זו גם על המגזר הפרטי. על כן כיום, בטרם התקבלה החלטה על פיטורין, נדרש המעסיק לערוך שימוע לעובד באופן ראוי על פי כל הכללים שהוכתבו על ידי הפסיקה.

 

הפרת זכות השימוע זוכה ליחס מחמיר מצד בתי המשפט. במקרה שעובד פוטר ללא שימוע, בית הדין עשוי לתת אחד משני סעדים: פיצויים או הכרזה על הפיטורין כבטלים, כאשר השבת העובד לעבודה תיעשה במקרים חריגים ביותר. בית הדין עשוי לפסוק פיצויים גם עבור עגמת הנפש שנגרמה לעובד.

 

במקרה שהעובד פוטר לאלתר בשל הפרת משמעת חמורה – עילה השוללת מהעובד את זכותו לפיצויי פיטורין והודעה מוקדמת לפיטורין – יתכן שלא יפסקו פיצויים לעובד בשל הפרת חובת השימוע. במקרה שהמעביד פעל בחוסר תום לב מוחלט, עשוי בית המשפט לפסוק לעבוד פיצויים בשיעור גבוה, אשר יהוו מעין עונש והרתעה נגד התנהגות עתידית דומה.


הודעה מוקדמת לפיטורין והתפטרות

 

חוק הודעה מוקדמת לפיטורים והתפטרות קובע את חובת ההודעה המוקדמת על העובד במקרה של התפטרות, ועל המעסיק במקרה של פיטורין. על ההודעה להיות בכתב ולכלול את תאריך ההודעה ואת תאריך כניסת הפיטורין או ההתפטרות לתוקף.

 

תקופת ההודעה המוקדמת לפיטורין והתפטרות משתנה לפי ותק העובד במקום העבודה. עובד בעל ותק של שנה ומעלה זכאי להודעה מוקדמת של חודש ימים. עובד בעל ותק של פחות משנה זכאי ליום הודעה מוקדמת בגין כל אחד משישה חודשי העבודה הראשונים, ויומיים וחצי עבור כל חודש נוסף, עד למקסימום של שלושה שבועות.

 

העיקרון העומד מאחורי חובה זו הוא הצורך להגן על הצדדים ולמנוע נזק ממשי. כך שהעובד לא יישאר חסר מקור פרנסה ויוכל להתחיל בזמן הודעה מוקדמת להתכונן לעזיבתו ולחפש עבודה חדשה. כמו כן, הודעה מוקדמת על התפטרות מאפשרת למעסיק למצוא מחליף, להכשיר אותו ולדאוג שיעבור חפיפה הולמת במקום העבודה.

 

הזכות לפיצויי פיטורין

 

אחת מהזכויות העובדים הבסיסיות היא הזכות לפיצויי פיטורין. כאשר מעסיק מפטר עובד שהועסק למעלה משנה, עליו לשלם לו פיצויים. שיעור פיצויים הוא תלוי וותק. פיצויים של עובד במשכורת חודשית קבועה מורכבים ממשכורת חודשית אחת עבור כל שנת עבודה במקום העבודה.

 

החוק מכיר במצבים שונים, שבהם אין לעובד ברירה אלא להתפטר בשל נסיבות חיצוניות אשר אינן תלויות בו. כמו בשל הרעה מוחשית בתנאי העבודה שבהן לא ניתן היה לצפות מהעובד שימשיך לעבוד באותו מקום. במצב זה, התפטרות העובד נחשבת להתפטרות בדין מפוטר והחוק מאפשר למתפטר בדין מפוטר לקבל פיצויי פיטורין על אף התפטרותו.

 

החוק מונה שורה של מקרים נוספים שבהם זכאי העובד המתפטר לפיצויי פיטורין על אף התפטרותו. מדובר במצבים שבהם ההתפטרות היא על רקע פעילות אשר המדינה רוצה לעודד ולפיכך מסירה את החשש מהפסד פיצויי הפיטורין. כמו למשל: התפטרות עקב העתקת מקום מגורים בנסיבות מסוימות, מעבר להתנחלות או ליישוב חקלאי, שליחות בן הזוג לחו"ל מטעם המדינה, העתקת מקום מגורים עקב גירושין, התפטרות עקב גיוס למשטרה או לצבא וכדומה.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.