זכות העובד לפרטיות במקום העבודה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מתוקף דיני העבודה המעסיק חייב לשמור על פרטיות העובד במקום העבודה, על כן חדירה לתיבת הדואר האלקטרוני, לטלפון הנייד האישי ולחשבון הפייסבוק של העובד אסורה ואף אסור למעסיק להתקין מצלמה נסתרת במקום העבודה ללא ידיעת העובד.
החובה להגן על פרטיות העובד נובעת הן מהוראות חוק כבוד האדם וחירותו הקובע כי הזכות לפרטיות בעלת מעמד חוקתי, והן מהוראות חוק הגנת הפרטיות במסגרת חוזה עבודה ומחובת המעסיק לפעול בתום לב. עובד שהתפטר בדין מפוטר לאחר שהמעסיק פגע בפרטיותו, או פוטר תוך פגיעה בפרטיותו עשוי להיות זכאי לתשלום פיצויי פיטורין.
מתי מותר למעסיק לחדור למייל של העובד?
בתקופה שבה קיימת אפשרות טכנולוגית לעקוב אחר מעשי העובד ובכלל זה תכתובותיו במייל, בווטסאפ ובפייסבוק, עולות השאלות עד כמה מותר למעסיק לפקח על העובד ולחדור לפרטיותו. האם המעסיק יכול לחטט במיילים אישיים של העובד ללא הסכמתו, והאם הוא יכול לקרוא תכתובות פרטיות אשר נעשו במקום העבודה?
מצד אחד, התכתובות נעשות באמצעות רכוש העבודה, על גבי תשתית של החברה ועל חשבון שעות העבודה, ומצד שני מדובר בחדירה גסה לפרטיות העובד, כאשר זכות העובד לפרטיות היא זכות חוקתית המוגנת בחוק יסוד. בית הדין מכיר בכך שהמעסיק, במסגרת זכותו הניהולית, זכאי לפקח על העובדים באמצעים אלקטרוניים ובכלל זה רשאי הוא לפקח על השימוש במחשב במסגרת העבודה. עם זאת, יכולת ניהולית זו כפופה לדרישות תום הלב, הסבירות וההגינות.
מתוך השקפה זו, התווה בית הדין את הדרך שבה על מעסיקים ועובדים לפעול בעניין דואר אלקטרוני בעבודה. בית הדין מבחין בין סוגים שונים של תיבות המייל, כאשר יכולת המעסיק לבדוק את תכתובות העובד תלויה בסוג התיבה. בית הדין חילק את התיבות למספר סוגים: תיבה המיועדת לצרכים מקצועיים בלבד, תיבה המיועדת לצרכים אישיים בלבד ותיבה מעורבת.
מייל המיועד לצרכים מקצועיים בלבד
מדובר בתיבות דואר אלקטרוני, אשר המעסיק הבהיר ויידע את העובדים כי הן מיועדות אך ורק לשימוש מקצועי לצרכי העבודה. למעסיק מותר לנטר תיבות אלה ובכלל זה לבחון את תוכן התכתובות שבהן. עם זאת, במידה והעובד חרג מהוראת המעסיק והשתמש בתיבה זו לתכתובות פרטיות – אסור למעסיק לנטר תכתובות פרטיות אלה, אלא אם מדובר בנסיבות של התנהגות פלילית או פוגענית של העובד.
אם המעביד רוצה לחדור לתכתובותיו הפרטיות של העובד, עליו לעמוד בשני תנאים: נדרשת חתימת העובד מראש על כך שהוא מודע למדיניות ניטור תיבות הדואר האלקטרוני על ידי המעסיק ובכלל זה על האיסור להשתמש בתיבת המייל לתכתובת פרטית. בנוסף, נדרשת הסכמה מפורשת לכל פעולת חדירה לתכתובת הפרטית המדוברת.
מייל המיועד לצרכים אישיים בלבד
למעביד אסור לחדור לתיבה זו. הוא רשאי לעשות כן אך ורק במקרים חריגים, כאשר קיים חשש להתנהגות פלילית או עוולתית של העובד. במקרה זה, על העובד להסכים באופן מפורש לכל פעולת חדירה לתכתובת האישית שלו.
גם בתיבה המיועדת לצרכים אישיים ומקצועיים אסור לחטט, אלא אם קיים חשש רציני להתנהגות פלילית של העובד. במקרה זה, נדרש אישור מפורש של העובד לכל פעולת חדירה ומעקב בכל הנוגע לתכתובת האישית שלו בתיבה זו, בניגוד לתכתובת המקצועית. במידה והעובד מסרב לאשר חדירה לתכתובת הפרטית, רשאי המעביד לפנות לבית הדין לעבודה אשר יכריע בעניין.
מייל פרטי של העובד דרך ספק חיצוני
מדובר בתיבות דואר שאינן קשורות למעביד והן מצויות על שרתים של ספק חיצוני (למשל, gmail). לפי בית המשפט, תיבות אלה הן רכושו הפרטי של העובד – על כן אסור לעקוב ולנטר תכתובות העובד שבוצעו באמצעות תיבות דואר אלקטרוני מסוג זה, וגם הסכמת העובד מדעת לחדירה לתיבת המייל הפרטי שלו אינה מכשירה את הפעולה.