ימי מחלה משרד החינוך, מה מגיע לכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5 |
חוק דמי מחלה חוקק בשנת 1976, במטרה לקבוע את זכאותו של העובד לשכר חלקי או מלא בעת מחלה המונעת ממנו לעבוד כרגיל, ולאפשר לחולה להבריא כראוי באמצעות מנוחה, ללא חשש מהפחתה משמעותית בשכרו. מחלה מוגדרת בחוק כאי כושר זמני או קבוע של העובד לבצע את עבודתו, על פי ממצאים רפואיים המעידים על מצב בריאות לקוי.
עובד משרד החינוך זכאי לחופשת מחלה כאשר הוא סובל ממחלה רגילה, שמירת היריון, הפריה חוץ גופית, תאונה שקרתה מחוץ לשעות העבודה וכדומה, בתנאי שהמציא תעודה רפואית חתומה בידי רופא. מורה שנעדר מהעבודה מחמת מחלה, חייב להודיע על כך בעצמו או באמצעות קרוב משפחה או אחר, למנהל המוסד החינוכי בתחילת היום הראשון להיעדרו. גננת נדרשת להודיע על היעדרותה לפקיד שיקבע על ידי המחוז או למפקח הממונה עליה.
חופשת מחלה בהיקף של 30 ימים בשנה
עובד הוראה זכאי לשעות ימי מחלה שנתי, הזהה למכפלת בסיס משרתו בארבע, כלומר, הוא זכאי לחופשת מחלה של 30 יום בשנה או למספר שעות ימי מחלה בהיקף של מכפלת בסיס משרתו בארבע, ביחס להיקף העסקתו השנתי ובניכוי היעדרויותיו במהלך השנה. כמו כן, הוא רשאי להיעדר מהעבודה יום או יומיים רצופים במשך שנת לימודים אחת בשל מחלה, ללא תעודה רפואית. עובד שחלה במהלך פגרת קיץ, חופשת סוכות, חנוכה או פסח, והביא אישור רפואי על כך, לא תחויב מכסת חופשת המחלה שלו בעבור ימים אלה.
תשלום מלא החל מהיום הראשון להיעדרות
חוק דמי מחלה קובע את הזכאות לקבלת דמי מחלה. על פי הוראות החוק, עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלה, זכאי יהיה לקבל דמי מחלה בימי ההיעדרות. בתקופת חופשת המחלה עובד משרד החינוך זכאי למשכורת רגילה שהיה מקבל עבור אותו פרק זמן אם לא היה חולה ועבד כרגיל, להבדיל מעובד רגיל המקבל תשלום מלא החל מהיום הרביעי להיעדרותו.
לפיכך, תקופת מחלה נחשבת כתקופת עבודה, למעט העובדה שלא ניתן לצבור ימי מחלה נוספים עבור התקופה שבה העובד מנצל ימי מחלה לפני פרישה. תקופת חופשה ללא תשלום (ח"לת) היא תקופה שבה מושעים יחסי עובד מעביד, ולכן אין צבירת ימי מחלה במהלך תקופה זו. במהלך היעדרותו עקב מחלה, העובד מוגן מפני פיטורין, ולמעסיק אסור לפטר אותו, אלא אם בעת היעדרותו מחמת מצבו הבריאותי, ההודעה המוקדמת לפיטורין ניתנה טרם ההיעדרות.
היעדרות בשל מחלה של בן זוג וילד
כמרבית דברי החקיקה בתחום דיני העבודה, חוק דמי מחלה הוא חוק המטיב עם זכויות העובדים תוך איזון ראוי עם אינטרס המעסיקים. החוק אינו גורע מזכויות קיימות, ואף ניתן לקבוע הסדרים המיטיבים עם העובד בכל הנוגע לדמי המחלה וצבירתם, שכן החוק קובע רף מינימלי לזכאות.
בנוסף לחוק דמי מחלה, קיימים חוקים נוספים הנוגעים לעניין זה. בעוד חוק זה עוסק בדמי מחלה בשל היעדרות העובד עקב מחלתו שלו עצמו, החוקים האחרים בנושא עוסקים בהיעדרות עקב מחלת הורים, בני זוג וילדים, שכן בנוסף להכרה בחשיבות תהליך ההבראה של העובד עצמו, מכיר המחוקק בחשיבות ובערך הטיפול בבני משפחה בעת מחלתם.
עובד הוראה רשאי להיעדר עד ששה ימים בשנה, בשל מחלת בן זוגו, עד שמונה ימי היעדרות בשנה בשל מחלת ילדו, שלא מלאו לו 16, על חשבון ימי המחלה הצבורים העומדים לזכותו. הורה יחיד זכאי לזקוף עד 12 ימים בשנה של היעדרות בשל מחלת ילד עד גיל 16, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו.