העסקת בני נוער במשמרות ערב ולילה, מה קובע החוק?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 3.6 מתוך 5 |
חוק עבודת נוער אוסר על העסקת בני נוער עד גיל 16 בשעות הלילה בין השעות 20:00 ל – 8:00 בבוקר, ואף אוסר על העסקת בני נוער בגילים 16 עד 18 בין השעות 22:00 ל – 6:00 בבוקר, ובמהלך חופשה מהלימודים החל מהשעה 24:00, אלא במקרים מיוחדים לפי היתר משר הכלכלה. אולם החוק מאפשר להעסיק בני נוער מעל גיל 16 במשמרת ערב, אחרי השעה 20:00 ועד השעה 22:00.
במקומות עבודה רבים נדרשת עבודה במשמרות ערב ולילה. בין אם מדובר במקומות הפועלים ברציפות 24 שעות ביממה, כמו בתי חולים, שירותי חירום, ביטחון וכדומה, ובין אם מדובר במקומות בילוי הפועלים עד השעות הקטנות, כמו מסעדות, בתי קולנוע ומועדונים, אשר נוטים להעסיק בעיקר עובדים צעירים וגם בני נוער.
חוק שעות עבודה ומנוחה מגדיר עבודת לילה כעבודה אשר לפחות שעתיים ממנה הן בין השעות 22:00 בלילה ל 6:00 בבוקר. משמעות הדבר, היא כי גם עבודה אשר מרביתה מתבצעת בשעות היום, למשל החל מהשעה 16:00 ועד חצות נחשבת לעבודת לילה.
מהו הכלל החל על עבודת לילה?
החוק אינו מגדיר תשלום שונה על עבודת לילה, אלא קובע כי יום העבודה, כאשר מדובר בעבודת לילה יהיה קצר יותר מהרגיל, ויעמוד על שבע שעות בלבד, כך שעבודה החל מהשעה השמינית בעבודת לילה נחשבת לעבודה בשעות נוספות. לדוגמה, אם עובד החל את עבודתו בשעה 4:00 לפנות בוקר, הוא ירוויח שכר רגיל עד השעה 11:00 בבוקר, אולם על שעות העבודה בין 11:00 ל- 13:00 ישתכר 125% משכרו הרגיל, וכל שעת עבודה נוספת תזכה אותו בשכר בשיעור של 150% משכרו הרגיל.
התייחסות נוספת לעבודת לילה בחוק נוגעת למקומות עבודה שבהם מתבצעת עבודה במשמרות. החוק קובע כי במקום עבודה שבו עובדים במשמרות, לא יעבוד עובד במשמרות לילה יותר משבוע אחד במהלך תקופה של שלושה שבועות. מטרת סעיף זה היא לוודא כי נטל העבודה בלילות אינו מוטל על עובדים מסוימים ושכל העובדים נושאים בנטל העבודה בלילה. על אף שהחוק אינו מגדיר שכר מסוים לעבודה בשעות הלילה, אין כל מניעה לכך שהתנאים יקבעו בחוזה עבודה אישי או בהסכם קיבוצי, כל עוד יהיו הם תנאים המיטיבים עם העובד ויגנו על זכויות העובדים הקבועות בדיני העבודה.
אישור להעסקת בני נוער במשמרות לילה
חוק עבודת נשים מסמיך את שר העבודה לקבוע תנאים בתקנות להעסקת עובדת בלילה - בין חצות הלילה לשעה 6:00 בבוקר. בנוסף, אוסר החוק על מעביד לסרב לקבל אישה לעבודה עקב סירובה לעבוד בלילה, אלא אם מדובר במקום עבודה מסוגים מסוימים שנקבעו בתקנות ובחוק, כמו מסעדות, בתי מלון, שירותי תעופה, בתי חולים ועוד.
על פי חוק עבודת נוער אסור להעסיק בני נוער מתחת לגיל 16 בין השעות 20:00 בערב ל- 08:00 בבוקר למחרת, ואף אסור להעסיק בני נוער בגילים 16 עד 18 בין השעות 22:00 בלילה ל- 06:00 בבוקר למחרת. במקרים מסוימים רשאי שר הכלכלה להתיר את העסקתם בשעות הלילה, כמו במקומות שבהם עובדים במשמרות או ברציפות, בעבודה חקלאית עונתית ובמקרי חירום. בני נוער המועסקים מעבר לשעות המותרות, זכאים לקבל גמול על שעות נוספות, למרות העובדה שמדובר בהעסקה המנוגדת לחוק.