הצעות חוזרות בעלות אופי מיני במקום העבודה, מתי מדובר בהטרדה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הצעות חוזרות ונושנות בעלות אופי מיני, בעל פה או בכתב, המופנות כלפי עובד או עובדת שהראו כי אינם מעוניינים בהן נחשבות, על פי סעיף 3(א)(3) לחוק למניעת הטרדה מינית, כמעשה של הטרדה מינית.
החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר את הגבולות שבין התנהגות הולמת וראויה במקום העבודה לבין הטרדה שעלולה לפגוע בזכויות העובדים ומציב כללים למען הסדר הטוב. החוק נועד להגן על כבודם ופרטיותם של כלל העובדים, נשים וגברים, במטרה לשמור על חירותם וליצור שוויון בין המינים. הוראות החוק תקפות לגבי כל מקומות התעסוקה וכל מקום אחר שבו מתקיימת פעילות מטעם העבודה.
מהי ההגדרה של הטרדה מינית?
הטרדה מינית במקום העבודה מוגדרת כמצב שבו אדם אחד מתייחס לאחר באופן מיני שאינו לרוחו של השני. הפגיעה יכולה לבוא לידי ביטוי במעשים או במילים, כגון מגע לא רצוני, הצעות בעלות אופי מיני וכן סחיטה באיומים כאשר המעשה שהאחר נדרש לעשות בעל אופי מיני.
החוק מונה ארבע התנהגויות אסורות נוספות פרט לאיסור על ביצוע של מעשים מגונים, כולל: סחיטה של עובד לביצוע מעשה בעל אופי מיני, התייחסות מבזה או משפילה לגבי מינו של או לנטייתו המינית, הצעות חוזרות בעלות אופי מיני והבעת התייחסות חוזרת למיניותו של העובד.
במקרים של ניצול במסגרת יחסי מרות, יחשב הדבר להטרדה מינית גם כאשר העובד או העובדת אינם מביעים את התנגדותם למעשים. הסיבה לכך, היא הקושי של עובדים להביע אי הסכמה למעשיו של אדם שלו הם כפופים, מחשש שיופעלו נגדם סנקציות כגון פגיעה בתנאי העבודה, הורדה בשכר או פיטורין.
אמירה חוזרת בעלת אופי מיני
החוק אוסר גם על התנכלות בעלת רקע מיני במקום העבודה, כגון עיכוב קידום בתפקיד של עובדת המסרבת להצעות מיניות, או הרעה בתנאים של עובד לאחר תלונה על הטרדה. הצעות חוזרות בעלות אופי מיני יכולות להיות הצעות חוזרות לקיום יחסי מין או יחסים אינטימיים בין אנשים מוכרים או זרים, אמירת ביטויים שאינם בעלי אופי מיני מפורש, ואף יכולה לבוא לידי ביטוי באמירה חוזרת בעלת אופי מיני בודדה או סדרה של אמירות דומות.
העובד יכול להראות שאינו מעוניין בהתנהגות מסוג זה במילים או בהתנהגות חד משמעית, כגון: עזיבת המשרד בפתאומיות, הפניית גב כלפי המציע, אמירה ברורה המבקשת להפסיק או אמירה מתחמקת שממנה משתמע חוסר עניין מצד המוטרד. החוק אמנם קובע כי ההצעות צריכות להיות חוזרות, אך בעניין זה נקבע כי גם הצעות הנאמרות מספר פעמים במסגרת זמן קצרה של מספר דקות נחשבות להצעות חוזרות.
מהי חובת המעסיק למניעת הטרדה?
כל מעסיק מחויב על פי חוק לנקוט באמצעים שונים כדי למנוע התנכלות או הטרדה מינית במסגרת יחסי עובד מעביד. על המעסיק מוטלת חובה לקבוע נוהל יעיל להגשת תלונה ולבירורה, לטפל בכל מקרה שבו נודע לו על הטרדה במסגרת מקום העבודה ועליו להרחיק את המטריד מהמתלונן ולעשות כל ביכולתו כדי למנוע את הישנות המעשים.
בכל ארגון המעסיק 25 עובדים ומעלה, המעסיק נדרש לעגן בתקנון את עיקרי הוראות החוק למניעת הטרדה מינית, לפרט מהן האפשרויות להגשת תלונה ולקבוע מי הגורם האחראי לטפל בתלונות מסוג זה. מעסיק שלא נוהג בהתאם לחוק, יהיה אחראי לכל פגיעה שנעשתה עקב הטרדה מינית במסגרת העבודה וכן צפוי לקנס כספי.