דמי מחלה לעצמאים, מה מגיע לכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 17 דירוגים בציון ממוצע: 3.3 מתוך 5 |
חוק דמי מחלה מקנה לעובדים שכירים את הזכות לדמי מחלה מהמעסיקים עבור הימים שבהם נעדרו מעבודתם עקב מחלה. לעומתם, עובדים עצמאים אשר נאלצים להיעדר מעבודתם עקב מחלה, אינם זכאים לקבל כל פיצוי על אובדן הכנסתם עקב היעדרות מעבודה.
עם זאת, לאחרונה עלתה בוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק חדשה של חברת הכנסת עליזה לביא ממפלגת "יש עתיד", המבקשת להכיר בהוצאות ביטוח בריאות של עצמאים במקרה של מחלה לצורכי מס, וכן לקבוע לעצמאים מנגנון פיצוי במקרה של מחלה.
דמי פגיעה לעובד עצמאי
במקרה של תאונת עבודה לעצמאי, אם העובד מבוטח בביטוח נפגעי עבודה, וכתוצאה מתאונת עבודה שהתרחשה במסגרת עיסוקו כעצמאי, הוא לא כשיר לעבודה ואיבד את שכרו או את מקור הכנסתו, הוא עשוי להיות מוכר כנפגע עבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי ולקבל זכויות ותגמולים שונים.
עובד עצמאי המוכר על ידי ביטוח לאומי כנפגע עבודה זכאי לקבל דמי פגיעה, במהלך התקופה שבה אינו יכול לעבוד ועד 90 ימים מיום התאונה, וכן זכאי לקבל טיפול רפואי בחינם. אם כתוצאה מהפגיעה נותרה לנפגע נכות קבועה או זמנית, ונקבעה לו דרגת נכות על ידי הוועדה הרפואית, הוא זכאי לקבל קצבת נכות או מענק חד פעמי וכן זכויות והטבות נוספות בתהליך השיקום, כדי שיוכל להמשיך להתקיים בכבוד בעת תקופת אובדן כושר עבודה.
תשלום דמי מחלה לעובדים שכירים
מטרת חוק דמי מחלה היא לאפשר לעובד שכיר חולה להבריא באמצעות מנוחה בביתו, ללא חשש מהפחתה משמעותית בשכר. ואולם, הזכאות לדמי מחלה מוגבלת ל 18 ימים בשנה, כדי שלא לפגוע בכיסו של המעסיק יתר על המידה ומאפשרת לעובד לצבור ימי מחלה לפי חודשי עבודה. תקופת הזכאות לדמי מחלה המצטברת אינה יכולה לעלות על יום וחצי עבור כל חודש עבודה מלא, וניתן לצבור עד 90 ימי מחלה.
סעיף 2 לחוק דמי מחלה מסדיר את הזכאות לקבלת דמי מחלה וקובע כי עובד הנעדר בשל מחלה זכאי לתשלום מהמעסיק החל מהיום השני להיעדרותו, ובכל מקרה, ניכוי ימים ממכסת ימי המחלה מתחיל מהיום הראשון להיעדרות. עבור היום השני והשלישי זכאי העובד ל- 50% משכר העבודה הרגיל והחל מהיום הרביעי והלאה ל- 100% מהשכר.
הצעת עבודה חלופית
תקופת המחלה משתנה בין עובד במשכורת לבין עובד בשכר אשר מקבל שכר עבודה לפי שעות או ימי עבודה. במצב שבו נקבע על ידי רופא כי העובד מוגבל באופן חלקי או מוגבל לעבודה בתנאים מסוימים בלבד עקב מצבו הבריאותי, רשאי המעסיק להציע לו עבודה מתאימה אחרת, בכפוף לתנאים מסוימים.
במקרה זה השכר עבור העבודה המוצעת לא יכול להיות שונה מהשכר הרגיל בתפקיד הקודם ועל העבודה להיות מאותו סוג עבודה שבה הועסק העובד בשלוש השנים האחרונות או עבודה אחרת המתאימה להכשרה המקצועית, השכלתו וכושרו הגופני. ואף הצעת עבודה חלופית מבטלת את זכאות העובד לדמי מחלה.
איסור על פיטורין בעת מחלה
סעיף 4א לחוק אוסר על המעסיק לפטר עובד במהלך היעדרותו עקב מחלה. לכלל זה שני חריגים: ניתן לפטר עובד בעת היעדרותו עקב מחלה אם ההודעה המוקדמת לפיטורין ניתנה טרם ההיעדרות. ואף ניתן לפטר עובד בתקופת הזכאות לדמי מחלה אם מקום העבודה הפסיק לפעול או שהמעסיק הוכרז כפושט רגל.
שיעור דמי המחלה שונה בין עובדים במשכורת חודשית לבין עובדים יומיים או שעתיים. עובד במשכורת חודשית שנעדר מעבודתו עקב מחלה לא זכאי לשכר עבור יום היעדרותו הראשון והמעסיק ינכה שכר בשווי יום עבודה אחד ממשכורתו החודשית.
עבור היום השני והשלישי העובד זכאי לתשלום של 50% משכר העבודה הרגיל שהיה מקבל אילו עבד. ובגין כל אחד מהימים האלו ינכה המעסיק ערך של חצי יום עבודה ממשכורתו החודשית. החל מהיום הרביעי זכאי העובד זכאי לשכר מלא עבור ימי היעדרותו, והמעסיק לא ינכה לעובד שכר בגין היעדרות זו. רכיבי השכר שעליהם מתבסס חישוב דמי המחלה הם: שכר יסוד, תוספת ותק, תוספת יוקר או פיצויים בעד התייקרות, תוספת משפחה ותוספת מחלקתית או מקצועית.
נוסף על כך, החוק מתיר למעסיק לבטח את העובד בביטוח דמי מחלה כתחליף לתשלום דמי מחלה. אם עובד חולה עבד בעבודה אחרת בעת תקופת מחלתו זכאותו לדמי מחלה מתבטלת. ואף אם המעסיק כבר שילם עבורו דמי מחלה הוא רשאי לתבוע אותם בחזרה. כמו כן, הזכאות לדמי מחלה אינה מתקיימת כאשר העובד זכאי לתשלום אחר לפי חוק, כמו גמלה מביטוח לאומי, ואולם אם העובד זכאי לדמי מחלה לפי הסכם עבודה אישי, הוא יכול הוא לבחור בזכאות לדמי מחלה לפי החוק או לפי ההסכם.