www.ovdim.org.il

זכויות עובדים בחצי משרה, מה מגיע לכם?

דרגו את המאמר
  התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 3.1 מתוך 5

משרה חלקית מוגדרת כמשרה שבה עובדים פחות מהמכסה שמוגדרת במקום העבודה כהיקף מלא. עובד במשרה חלקית יכול לעבוד מספר שעות נמוך מהמכסה הרגילה במקום העבודה או במכסת השעות הרגילה ביום, כאשר ישנם ימים שבהם הוא לא עובד בכלל.


כך לדוגמה, אם במקום העבודה נהוג לעבוד 186 שעות בחודש, והעובד מועסק במשך 93 שעות בחודש, החישוב נעשה כך 93/186 = 50% משרה. עבודה בהיקף משרה של 60%, תבוא לידי ביטוי בשכר שגובהו שווה ל-60% מהשכר המשולם לעובד במשרה מלאה, בכפוף לחוזה העבודה.


דיני העבודה בישראל מקנים לעובדים זכויות מכוח חוקי המגן, כגון: הלנת שכר, פיצויי פיטורין, שכר מינימום, דמי הבראה, גמול שעות נוספות, תנאים סוציאליים ועוד. חוקים אלה תקפים כל עוד מתקיימים יחסי עובד מעביד, כלומר כשהעובד מוגדר כשכיר בחוזה העבודה, ומקבל תלוש משכורת, בין אם הוא מועסק במשרה חלקית או מלאה.


חישוב פיצויי פיטורין במשרה חלקית


במצב שבו המעסיק מאלץ את העובד להפחית את אחוזי המשרה או לרדת לחצי משרה עקב צמצומים בעסק, שינוי ארגוני או אילוצים אחרים, מדובר בשינוי חד צדדי של הסכם העבודה, אשר מאפשר לעובד להתפטר בדין מפוטר, תוך זכאות לתשלום פיצויי פיטורין מחמת הרעת תנאים.


כל עובד שהועסק למעלה משנה רצופה ופוטר, זכאי לפיצויי פיטורין. גובה הפיצויים מחושב לפי השכר החודשי הממוצע, כאשר עבור כל שנה משולם שכר של חודש אחד. תקנה 7 לחוק פיצויי פיטורים קובעת שהפיצויים יחושבו על פי המשכורת האחרונה למשרה מלאה, יחסית להיקף המשרה בכל תקופה.


כך שבמצב שבו העובד הפחית את אחוזי המשרה, הוא זכאי לקבל עבור עשר השנים שבהן הועסק במשרה מלאה לפיצויים בגובה עשר משכורות חודשיות מלאות, ובגין התקופה שבה עבד בחצי משרה בגובה חצי משכורת חודשית מלאה עבור כל שנה שבתקופה זו.


חישוב מספר ימי הבראה בשנה


עובד שהשלים שנת עבודה אחת זכאי לדמי הבראה בהתאם לוותק שצבר במקום העבודה, היקף משרתו ומשך העסקתו באותה שנה. עובד שפוטר או התפטר והעסקתו הסתיימה לאחר תום שנת עבודה אחת נחשב כמי שהשלים שנה מלאה וזכאי לדמי הבראה, גם אם ההודעה המוקדמת לפיטורין או להתפטרות נמסרה טרם השלמת שנת עבודה מלאה. גובה דמי הבראה מתעדכן בהתאם לעליית מדד המחירים במסגרת צו הרחבה.


עובד במשרה מלאה זכאי לימי הבראה בשנה הראשונה - 5 ימים, בשנה שנייה ושנה שלישית- 6 ימים, בשנים רביעית עד עשירית- 7 ימים בשנים אחת עשרה עד חמש עשרה- 8 ימים, בשנים שש עשרה עד תשע עשרה- 9 ימים, ושנה עשרים ואילך- 10 ימים. עובד בחצי משרה זכאי למחצית מכך.


כך לדוגמה, אם העובד החל לעבוד במקום עבודה חדש ועבד שנה וחצי בחצי משרה, עבור השנה הראשונה הוא זכאי לקבל דמי הבראה עבור יומיים וחצי, כלומר חמישה ימים כפול‏ 50% משרה, ועבור מחצית השנה השנייה הוא זכאי לקבל דמי הבראה עבור יום וחצי, כלומר ששה ימים כפול‏ 50% משרה X‏ 1/2 שנה.


החזר עבור הוצאות נסיעה


עובד שנדרש להגיע למקום עבודתו ולחזור ממנה באמצעות תחבורה ציבורית או רכב פרטי זכאי להחזר הוצאות נסיעה עבור כל יום שבו השתמש, או עשוי היה להשתמש בתחבורה, חוץ ממקרים שבהם המעסיק דואג להסעות מטעם מקום העבודה.


הוצאות הנסיעה מהבית לעבודה ובחזרה משולמות לעובד לפי מספר הנסיעות, ולכן כאשר העובד מועסק במשרה חלקית הוא זכאי לתשלום מלא עבור הנסיעות, אולם אם הוא עובד שלושה ימים בשבוע, במקום חמישה או ששה, הוצאות הנסיעה יקטנו בהתאם.


ימי חופשה לעובד במשרה חלקית


כל עובד, במשרה מלאה או חלקית, זכאי לימי חופשה במשך מספר מוגדר של ימים מדי שנה, כאשר עבור ימי ההיעדרות הוא מקבל שכר כאילו עבד. מספר ימי החופשה בשנה תלוי ומשתנה לפי הוותק, ובמקרה של עובד בחצי משרה או במשרה חלקית, מחושבת חלקיות המשרה בהתאם לשעות העבודה בפועל.


כלל העובדים השכירים זכאים לימי חופשה שנתית בתשלום, על פי הוותק, כאשר בארבע השנים הראשונות אורך החופשה הוא 14 ימים בשנה. וכן, עבור ימי מחלה, זכאים העובדים לקבל תשלום מלא עבור היעדרותם בכפוף לאישור רופא, החל מהיום הרביעי למחלה.


לעובד אשר עבד לפחות 200 ימים בשנה, יחושב מספר ימי החופשה בהתאם לוותק, אם הוא עבד פחות מ- 200 ימים, מספר ימי החופשה יהיה חלק יחסי ממספר הימים, כיחס מספר ימי העבודה בפועל למספר 200.


חוק שעות העבודה והמנוחה מורה על כך שלפחות 36 שעות רצופות בשבוע מיועדות למנוחה. במקרה של העסקת עובד מעבר לשעות הקבועות, הוא נדרש לקבל שכר עבור שעות נוספות. ביום המנוחה זכאי העובד לקבל תוספת שכר של 75% במהלך השעתיים הראשונות, ועוד 200% על כל שעה נוספת.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.