www.ovdim.org.il

העסקת עובדים זרים ללא היתר, מה קובע החוק?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

לעיתים מעסיקים בוחרים להעסיק עובדים זרים ללא היתר כדי לחסוך בעלויות ההעסקה ולצמצם את הוצאותיהם. העסקת עובד זר שלא כדין עלולה לגרום להגשת כתב אישום בגין עבירה על סעיף 2 לחוק עובדים זרים. לפי הסעיף, אדם המעסיק עובד זר מבלי שהסדיר את העסקתו מבצע עבירות של העסקת עובד שאינו רשאי לעבוד בישראל, העסקה ללא היתר עבודה כדין והיעדר הסדרה של ביטוח רפואי לעובד הזר.


במסגרת מדיניות הממשלה להגביר את האכיפה נגד מעסיקי עובדים זרים בניגוד לחוק וללא היתר, נקבע כי יוטלו על העוברים על הוראות החוק סנקציות וקנסות כספיים משמעותיים. רשות המיסים פעולת אף היא לאיתור מעסיקים שחורגים מהוראות החוק ורשאית להטיל עליהם סנקציות שונות.


העונשים הצפויים בעבירות הקשורות להעסקת עובדים זרים ללא היתר


מעסיק שעובר על חוק עובדים זרים צפוי לקנסות מנהליים שיכולים לנוע בין סכום של 5,000 שקלים ועד ל-10,000 שקלים עבור כל עובד זר שהועסק שלא כדין. במקרים של עבירות חוזרות סכומי הקנסות יוכפלו.


מעסיקים שעוברים על הוראות החוק חשופים גם לענישה במישור הפלילי ולמאסר לתקופה של שנה או תשלום קנס עד לסכום של 104,400 שקלים. מעסיק שמפר הוראות ביחס לביטוח רפואי לעובד, מנכה משכרו של העובד מעל המותר ומפר את הוראות החוק המחייבות ביחס לחוזה עבודה, צפוי אף הוא לעונש של שנת מאסר או קנס בסך של 104,400 שקלים ביחס לכל עבירה כאמור. סכומי הקנסות הגבוהים נועדו להרתיע מעסיקים מהעסקת עובדים זרים, תוך הפיכתה ללא כדאית מבחינה כלכלית עבורם.


העסקת עובדים זרים ללא היתר מוגדרת כעבירה פלילית, ולכן כדי להרשיע בעבירה זו, המדינה נדרשת להוכיח את כל יסודותיה ברמה הנדרשת במשפט פלילי שהיא מעבר לספק סביר.


הגבר הורשע בהעסקת עובדת זרה ללא היתר למרות שטען כי האמין שהעובדת חוקית


בית הדין הארצי לעבודה קיבל את ערעורה של המדינה על החלטת בית הדין האזורי לעבודה אשר זיכה גבר מעבירה של העסקת עובדת זרה ללא היתר כדין. בפסק הדין נקבע כי הגבר יורשע בעבירות של העסקת עובדת זרה ללא היתר וללא ביטוח רפואי, מאחר שלא בירר כראוי את מעמדה של העובדת ונהג ב"עצימת עיניים".


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, בית הדין האזורי לעבודה זיכה את הגבר מחמת הספק מעבירה של העסקת עובדת זרה וללא ביטוח רפואי לאחר שהוגש נגדו ונגד אשתו כתב אישום. כתב האישום ייחס לבעל ולרעייתו את העבירות כאמור, כיוון שהעסיקו עובדת זרה במשק בית ללא היתר וללא ביטוח רפואי במשך שלושה חודשים. בדיון בבית הדין האזורי הבעל טען כי הוא סמך על אשתו שמסרה לו כי העובדת חוקית.


בית הדין האזורי לעבודה הרשיע את האישה אך זיכה את הבעל


בית הדין האזורי הרשיע את האישה בהעסקת העובדת ללא היתר וללא ביטוח במשך שלושה חודשים, וגזר עליה תשלום קנס בסך כולל של 32 אלף שקלים והתחייבות שלא לעבור עבירות דומות במשך שלוש שנים. לגבי הבעל נקבע כי הוא סמך על דבריה של אשתו שמסרה לו כי העובדת חוקית ואינו נושא באשמה על כך ששיקרה לו.


בערעור שהגישה המדינה על זיכויו של הבעל, נטען כי הוא ידע על כך שמדובר בעובדת זרה וכי לא היה בידיו היתר מתאים וביטוח רפואי כנדרש. צוין כי האיש לא בדק את קיומו של ההיתר שלכאורה דרש מאשתו, ולכן יש לקבוע כי הוא ביצע את העבירות יחד איתה. עוד נטען כי הבעל היה מודע לנסיבות של העבירות ולאפשרות קיומן, ולכן יש לראות בו כמי שהתקיים ביחס אליו היסוד הנפשי הנדרש של מודעות לרבות עצימת עיניים.


מנגד הבעל טען כי יש לדחות את הערעור מאחר שלא התקיים אצלו היסוד הנפשי הנדרש לצורך ביצוע העבירה. לטענתו הוא ערך בירור לגבי חוקיות ההעסקה ושאל את אשתו בנושא מספר פעמים והיא בתגובה שיקרה לו ואמרה שהעובדת מועסקת כחוק ואין לו סיבה לדאוג.


הבעל חשד בחוקיות העסקת העובדת אך לא בירר את העניין כראוי


בית המשפט קבע כי יסודותיה העובדתיים של העסקת עובד זר ללא היתר התקיימה ביחס לבעל, כיוון שלא ראה את היתר העבודה של העובדת והעסיק אותה בביתו. הובהר כי הבעל חשד בחוקיות ההעסקה של העובדת, אך למרות זאת נמנע מבירור של הנסיבות הרלבנטיות ולכן התקיים אצלו גם היסוד הנפשי של עצימת עיניים וניתן להרשיעו.


בסופו של דבר נקבע כי הבעל היה מחויב לערוך בעצמו בירור מעמיק יותר ביחס לעובדת הזרה שמועסקת בביתו, ולא להסתמך על תשובתה של אשתו בעניין. לפיכך הוא הורשע בעבירות של העסקת עובדת זרה ללא היתר ובהעסקת עובדת זרה ללא ביטוח רפואי.


ע"פ 14758-12-14

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.