www.ovdim.org.il

התפטרות עובד בשל קשיים כלכליים של המעסיק, האם ניתן לקבל פיצויים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

משבר הקורונה וההגבלות שהטילה הממשלה על פעילות עסקית ומסחרית גרמו לצניחה משמעותית וחסרת תקדים בהכנסותיהם של בעלי עסקים רבים בישראל. הסגרים הממושכים וההגבלות על התקהלות גרמו לכך שעסקים רבים הושבתו לחלוטין במהלך תקופת המשבר ואילו עסקים אחרים צמצמו את פעילותם למינימום.


בעקבות צמצום הפעילות המסחרית והעסקית מעסיקים רבים נקלעו למצ
ב שבו עתיד העסק שלהם מוטל בספק כאשר הם מתקשים לעמוד בתשלומים לספקים, לבעלי נכסים ואף לעובדים שליוו אותם גם בעיצומו של המשבר.


סיבות נוספות שעלולות לגרום למעסיק קשיים כלכליים כוללות בין היתר ניהול פיננסי כושל, קשיי גבייה מלקוחות, עודף תחרות בתחום העיסוק הספציפי ועוד. כאשר המעסיק נקלע לקשיים פיננסיים, מבחינת העובד התוצאה היא כי עתידו הכלכלי ומקור פרנסתו עומדים בסכנה.


מעסיקים רבים מנסים להסוות את מצבו הכלכלי הקשה של העסק


לא אחת מעסיקים שנקלעים לקושי כלכלי נמנעים מלחשוף את מצבו הכלכלי הבעייתי של העסק בפני העובדים. התנהלות כזו עלולה לפגוע ביכולת של העובדים לקבל את שכרם ולמצות את זכויותיהם מול המעסיק בהמשך. על כן, חשוב מאוד כי כל עובד ישים לב לסימנים שעשויים להעיד על כך שהמעסיק נקלע לקשיים כלכליים.


הסימנים העיקריים להיקלעות של עסק לקשיים כלכליים כוללים בין היתר גירעון כספי ממושך, ירידה בהכנסות, מיעוט של לקוחות חדשים, צמצום של כמות העסקאות שמתבצעות מול לקוחות קיימים וחדשים, דחיית תשלומים לספקים, לרשויות המס ולביטוח הלאומי כמו גם דחיית תשלום שכר לעובדים ופיטורים.


ככל שמצבו הפיננסי של העסק קשה יותר, הסיכון להמשך ההעסקה הוא גדול יותר


ככל שמצב העסק קשה יותר, כך הסיכון להמשך העסקתו של העובד אצל המעסיק הוא גדול יותר. במצב שבו חובותיו של המעסיק לגורמים שונים מצטברים ותופחים, הכנסותיו נמוכות ואין לו מקורות מימון, ההמלצה לעובדי המעסיק היא לא להתמהמה, ולהזדרז לפעול כדי להבטיח את מיצוי מלוא הזכויות המגיעות לעובד מכוח החוק.


חשוב לציין כי סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים קובע כי הרעת
 תנאים מוחשית במקום העבודה עקב היקלעות העסק למשבר, כולל בשל אי תשלום שכר עבודה לעובד או הפסקת ההפרשות לקופות פיצויי הפיטורים והגמל, מקנה לעובד בנסיבות מסוימות את האפשרות להתפטר, להיחשב כאילו פוטר מהעבודה ולקבל פיצויי פיטורים בהתאם.


נוסף על כך, חשוב שהעובד יוודא שהמעסיק הפריש בפועל את הכספים לקופות הפיצויים והגמל שלו. אין להסתמך על כך שבתלושי השכר מצוין שנוכו הפרשות לקופות השונות מצידו של המעסיק ומצידו של העובד. העובד במקרה כזה יצטרך לפנות באופן ישיר לקופות הגמל והפיצויים ולבדוק האם ההפקדות אכן בוצעו בפועל. מעסיק שמנכה כספים משכרו של עובד אך לא מעביר אותם לקופות הגמל והפיצויים, למעשה מבצע עבירה פלילית אשר בגינה ניתן להגיש עליו תלונה לגורמים המתאימים.


עובד שהתפטר מעבודתו עקב קשיים כלכליים של המעסיק יקבל פיצויי פיטורים


בית הדין הארצי לעבודה דן בערעור על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב שבו נדחתה תביעת עובד נגד מעסיקו לתשלום גמול שעות נוספות, פיצויי פיטורים ועוד. לפי העובדות שתוארו בפסק הדין שבערעור, העובד עבד בשירות המעסיק כבעל תפקיד במחלקת הוצאה לפועל וביצע פעולות הוצאה לפועל כאשר שכרו הורכב מפרמיות משתנות ומשכר יסוד.


בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע שהעובד אינו זכאי לקבל פיצויי פיטורים, מאחר שהתפטר מהעבודה ולא פוטר, וזאת תוך הסתמכות על נספח למכתב הפיטורים שנמסר לעובד ובו צוין כי מכתב הפיטורים נמסר לו כדי שיוכל לקבל דמי אבטלה למרות התפטרותו מהעבודה.


לעומת זאת, לאחר ששופטי בית הדין הארצי לעבודה בחנו את הראיות הרלבנטיות הם קבעו שהעובד התפטר מהעבודה בשל קשיים כלכליים שאליהם נקלע המעסיק. בפסק הדין צוין כי אין חולק שהמעסיק נקלע לקשיים כלכליים ובעקבות מצבו הכלכלי הרעוע התעורר ספק בקרב העובד אם המעסיק יצליח לשלם את שכרו.


על כן, נקבע כי בנסיבות אלו המעסיק מחויב לשלם לעובד שהתפטר מעבודתו פיצויי פיטורים מכוח סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים. בסופו של דבר בית הדין הארצי לעבודה קיבל חלקית את הערעור של העובד וקבע כי המעסיק ישלם לו פיצויי פיטורים בסך של 28,585 שקלים וזאת אף על פי שהעובד התפטר מהעבודה ולא פוטר.


ע"ע 34918-10-20

 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.