מתי מענה להודעות וואטסאפ לאחר שעות העבודה יזכה עובד בגמול שעות נוספות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 16 לחוק שעות עבודה ומנוחה קובע שכל עבודה שעוברת את מכסת השעות ביום עבודה מלא או בשבוע עבודה מלא תוגדר כהעסקה בשעות נוספות ולפיכך תזכה את העובד שביצע אותה בגמול עבור שעות נוספות. מימוש הזכות נעשה באופן אוטומטי על ידי המעסיק שהעסיק עובד בשעות נוספות.
המעסיק מחויב לעקוב אחרי השעות הנוספות שביצע העובד ולהפריד בתלוש השכר של העובד בין תשלום השכר לבין הגמול עבור עבודה בשעות נוספות. בתלוש השכר יש לציין במדויק את מספר השעות שעבורן משולם הגמול באותו חודש.
עובד שביצע שעות נוספות אך לא קיבל גמול עבורן יוכל להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה
עובד שביצע שעות נוספות אך לא קיבל שכר בגינן יוכל להגיש תלונה ליחידת האכיפה של דיני העבודה ו/או להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בעילה של הפרת חוק שעות עבודה ומנוחה.
אם עובד מגיש תביעה לבית הדין לעבודה לתשלום גמול עבור שעות נוספות והמעסיק לא ביצע רישום כנדרש של שעות ההעסקה, העובד יצטרך לתת גרסה עובדתית מינימלית בנוגע לעבודתו בשעות נוספות ואז נטל השכנוע יעבור אל המעסיק שיצטרך לשכנע שהעובד לא הועסק בשעות הנוספות הנטענות.
על מי מוטל הנטל לשכנע כי בוצעה עבודה בשעות נוספות?
אם העובד עמד בנטל הראשוני באמצעות מסירת גרסה עובדתית, נטל השכנוע יעבור לכתפי המעסיק. מעסיק שלא ישכנע את בית הדין לעבודה שהעובד לא הועסק בשעות נוספות יחויב בתשלום עד 15 שעות נוספות שבועיות או 60 שעות נוספות חודשיות.
חשוב לציין כי גמול שעות נוספות משולם עבור עבודה שבוצעה בפועל ולא עבור שעות שבהן העובד מצוי בכוננות, אך בפועל לא שהה במקום העבודה.
לנוכח השימוש הגובר באפליקציית המסרים וואטסאפ במסגרת העבודה, נשאלת השאלה מתי עובד יהיה זכאי לקבל גמול שעות נוספות עבור זמינותו לתכתובות וואטסאפ לאחר שעות העבודה הקבועות.
האם שימוש בוואטסאפ לאחר שעות העבודה מזכה בגמול שעות נוספות?
בית הדין האזורי לעבודה בחיפה עסק בשאלה האם עובדת שנהגה לתת מענה בוואטסאפ לאחר שעות העבודה זכאית לקבל גמול שעות נוספות.
לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, העובדת הועסקה בתפקיד סמנכ"לית מכירות ושיווק במשך שלוש שנים ובמסגרת התביעה שהגישה נגד המעסיק טענה כי הייתה נגישה וזמינה מדי יום לאחר שעות העבודה ובמהלך ימי שישי, שבתות וסופי שבוע. העובדת טענה כי בממוצע נהגה לעבוד כשעה נוספת מדי יום ועל כן דרשה גמול בסך 80 אלף שקלים.
מנגד, המעסיק טען כי העובדת לא נדרשה לעבוד בשעות נוספות, והוסיף כי היא לא הועסקה בפועל בשעות נוספות ואף לא השלימה את מלוא שעות העבודה המוגדרות שאליהן התחייבה.
העובדת לא הצליחה להוכיח שעסקה בענייני עבודה מחוץ לשעות העבודה
לאחר שבחן את מכלול העדויות והראיות, בית הדין האזורי לעבודה קבע שהעובדת לא הצליחה להוכיח שעסקה בענייני עבודה מחוץ לשעות העבודה המוגדרות מדי יום או במשך שעה רצופה שבה לא הייתה פנויה לענייניה.
עוד נקבע כי האפשרות להכרה בזמן שימוש בטלפון סלולרי לטובת העבודה כזמן עבודה המזכה עובד בתשלום היא מורכבת ותלויה בכל מקרה לנסיבותיו. כמו כן נקבע כי לא ניתן לקבוע באופן גורף שכל חלופת תכתובות בענייני עבודה אשר מתבצעת מעבר לשעות העבודה מצדיקה בהכרח הכרה במסגרת הזמן אשר במהלכה הוחלפו תכתובות אלו כזמן עבודה המזכה את העובד בתשלום.
הכרה בהחלפת תכתובות לטובת העבודה אשר נעשית באמצעות מכשיר טלפון סלולרי כזמן עבודה המזכה בתשלום לעובד מצריכה לבחון שאלות עובדתיות שונות ובין היתר מה היה הסיכום בין הצדדים באשר ליחסי עבודה בכל הקשור לשימוש בטלפון נייד לצורכי עבודה לאחר שעות העבודה, האם המעסיק היה ער לשימוש זה, האם שימוש זה בטלפון הסלולרי אכן נחוץ לצורך ביצוע התפקיד, האם השימוש האמור מהווה חלק מהותי מהגדרת תפקידו של העובד והאם היקף השימוש בטלפון הנייד היה משמעותי מספיק כדי שייחשב עמידה לרשות מקום העבודה בהתאם לסעיף 1 לחוק שעות עבודה ומנוחה, או שמא מדובר בזוטי דברים.
במקרה זה בית הדין האזורי לעבודה קבע כי חלופת הודעות הוואטסאפ שהציגה העובדת היא בגדר חומר גלם שאינו מדבר בעד עצמו כפי שהעובדת טענה, אלא מחייב התייחסות פרטנית לשעות ולמועדים שבהם היא עבדה לטענתה. מאחר שלא עשתה זאת, בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעת העובדת לקבלת גמול שעות נוספות.
סע"ש 29078-02-21