קופות גמל
דרגו את המאמר |
|
קופות גמל – האם אפשר לצפות את העתיד ?
אומרים שכלכלן טוב יכול במקרה הטוב להסביר מדוע קרו דברים בעבר, אך אינו יכול לצפות את העתיד הכלכלי. האמנם ? בחודש יולי 2005 פורסם בגלובס כלי חדש לדירוג וחיזוי כלכלי ופיננסי עתידי של קופות גמל, מבחינת תשואה מול סיכון.
על פי הכתבה, היוזמה באה מהמפקח על הביטוח ושוק ההון, והביצוע נימסר לידיו של פרופ’ יעקב בודוך (43),
שסיים דוקטורט בגיל צעיר באוניברסיטת סטנפורד בארה"ב בנושא אג"ח וניגזרות, ומגיל 28 היה מרצה אורח באוניברסיטת ניו יורק. שם הפרוייקט: מדדי סיכונים וביצועים.
לטענת האוצר, "מירוץ התשואות" של מנהלי קופות הגמל, עלולים להגדיל את הסיכון בדרך להשגת תשואה סבירה. כלי המידרוג החדש נועד להכניס שיקול דעת בבחירת קופות גמל, ויכולת להשוות פרמטרים של תשואה מול סיכון, תוך הקטנת הסיכון הפיננסי למשקיעים.
חלוקת קופות הגמל לפי תשואה וסיכון
קופות הגמל יחולקו לחמישה סקטורים (סולידיות, מנייתיות, מט"חיות וכו’) בדומה למצב בקרנות נאמנות. התשואות ידווחו ברוטו (כולל דמי ניהול) כיון שהנהלת הקופה עשויה לגבות דמי ניהול שונים מחברות ואירגונים, על פי נפח הפקדות ותנאים שסוכמו עם כל גוף כזה.
מדד (value at risk( VAR
בעוד שמדד שארפ בודק את רמת הסיכון שהיתה (על פי סטיות התקן), כלומר, על פי מבנה התיק שהיה, מדד VAR בודק את רמת הסיכון העתידית, על פי מבנה תיק ההשקעות הנוכחי של הקופות. יערך דירוג חודשי של הקופות בכל סקטור פיננסי, על פי רמת הסיכון הצפויה.
על פי הכתבה, יופיעו בפרסומי גמל נט מול כל קופת גמל סט של מדדים: סיכון, נזילות, ביצועים. מדדים אלו יאפשרו למשקיעים לקבל החלטות שקולות ולבחור קופת הגמל המתאימה לאופי ההשקעות של כל אחד. המדד החדש מאפשר לעבור מקופה אחת לשניה כאשר מדד הסיכון שלה (בתוך הסקטור הפיננסי) השתנה. יתרה מזו: הנתונים השוטפים (מבנה תיקי ההשקעות של הקופות) המשמשים בסיס לדירוג הקופות בכל סקטור, יהיו זמינים לגולשים באתר גמל נט, וכל משקיע או מנהל כספים באירגון יוכל להשתמש בהם ולבנות מודל דירוג אישי.
סיכום
שיטת הדירוג החדשה עשויה להיות מהפכה אמיתית, שתאפשר למשקיעים לבחור קופת גמל תוך התאמה אישית, ולעבור מקופה אחת לשניה תוך הקטנת הסיכון ושיפור התשואות.
לקבלת מידע או ייעוץ אודות קופות גמל, ביטוח פנסיוני,
קרנות פנסיה, ביטוח מנהלים לחץ/י כאן