שלילת פיצויי פיטורים, אימתי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 48 דירוגים בציון ממוצע: 4.2 מתוך 5 |
שלילת פיצויי פיטורים, אימתי?
עובדים זכאים לפיצויי פיטורים במידה והם מפוטרים מעבודתם לאחר שצברו ותק של שנה לפחות במקום העבודה. פעמים רבות, עם זאת, מעסיקים מבקשים לשלול את פיצויי הפיטורים של העובד מסיבות שונות. לעיתים, שלילת הפיצויים מכוונת למעשיו של העובד (לדוגמא, הלוואה שניטלה מהמעסיק או הפרת משמעת חמורה), ולעיתים המקור לשלילת הפיצויים נמצא במעסיק עצמו (למשל, קריסת העסק מבחינה כלכלית).
פיצויי פיטורים הינם זכות קוגנטית אשר משפט העבודה בישראל "מגן עליה בחירוף נפש". החוק העוסק בזכותו של העובד לפיצויי פיטורים הינו חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963. חרף חשיבותו המוסרית והחברתית של החוק, הוא מכיל בתוכו גם סייגים לתשלום פיצויי פיטורים במקרים מסוימים.
קראו עוד על שלילת פיצויי פיטורים:
- שלילת פיצויי פיטורים בגין הפרת הוראות החברה, האמנם?
- עבודתו של עובד הופסקה לאחר איחור בחזרה מחופשה מאושרת
- שלילת פיצויי פיטורין בגין אלימות בעבודה אשר תועדה במצלמות אבטחה
- עובד גבה מלקוחות כסף באופן פרטי, האם שלילת פיצויי פיטורין?
- שלילת פיצויי פיטורים בגין מעילה בכספים ובאמון, האמנם?
סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצויי פיטורים עוסקים בכל הקשור לנסיבות אשר במסגרתן רשאי המעביד לפטר עובד מבלי לשלם לאחרון פיצוי פיטורים. אי תשלום הפיצויים יכול להיות חלקי או מלא. היות ומדובר בסנקציה חמורה ביותר, נטל ההוכחה לעניין זה מונח על כתפיו של המעביד והינו כבד במיוחד.
בע"א 641/61 יהושע קלודמן נ' רחל כהן, נפסק כי יסודה של התשובה לשאלה - האם התנהגות מסוימת מאפשרת פיטורים מיידים ללא פיצויי פיטורים – מצוי בשיקולים של סבירות ומידתיות. בהלכה הפסוקה נדונו שורה ארוכה של מקרים בהם מעסיקים דרשו לשלול את פיצויי הפיטורים של עובדיהם. בית הדין הארצי לעבודה, קבע בפסיקתו מספר קריטריונים אשר יש לבחון במקרים אלה. קריטריונים אלה מחולקים לשיקולים לחומרה ושיקולים לקולא.
שיקולים לחומרה
- חומרת המעשים אשר הביאו לפיטוריו של העובד.
- הנזק אשר נגרם למעסיק כתוצאה ממעשיו של העובד.
- הנזק אשר היה עלול להיגרם למעסיק בגין מעשיו של העובד.
- היקף הנזק שנגרם למעסיק והשלכותיו בהווה ובעתיד.
- הזמן ומספר הפעמים אשר העובד ביצע את המעשים האמורים.
- תקופת עבודתו של העובד (כאשר מדובר בעובד ותיק, אשר ניתן בו אמון רב לאורך השנים, חומרת המעשים גוברת).
- מעמדו של העובד, תפקידו, מידת האמון אשר ניתנה בו.
שיקולים לקולא
- אופן ביצוע העבודה על ידי העובד, לרבות תרומתו של העובד לעסק בתקופת עבודתו.
- משך תקופת העבודה ועוצמת הפגיעה הצפויה בעובד ובבני משפחתו כתוצאה מהפיטורים ואו שלילת פיצויי הפיטורים. בעניין זה, בית הדין שם לב גם להוצאותיו הצפויות של העובד עד למציאת מקום עבודה חדש.
התפיסה כי יש בפיטורים לכשעצמם עונש כבד על העובד. - נסיבותיו האישיות של העובד לרבות מצבו המשפחתי, הנפשי, הבריאותי, הכלכלי וכדומה.
בע"ע 1126/00 מלון עציון בע"מ נ' אביעזר שרוני, בית הדין הארצי לעבודה ציין כי שלילת פיצויי פיטורים, ותמורתה של הודעה מוקדמת לפיטורים, איננה יכולה להיעשות אלא במשורה ובמקרים קיצוניים וחריגים בלבד. דהיינו, לא תמיד די בהפרות משמעת "קשות" כדי להביא לשלילת פיצויי פיטורים.
גניבה
מרבית הפעמים בהן מעסיק טוען לעילה לשלילת פיצויי פיטורים נעוצה בטענות של גניבה וכדומה. כאמור, שלילת פיצויי פיטורים, גם במקרים קשיים ביותר, איננה עניין של מה בכך. עם זאת, ברור אפוא כי עובד אשר נתפס בגניבה או במעילה בכספיו של המעסיק, עלול בהחלט לאבד את פיצויי הפיטורים המגיעים לו.
לדוגמא, בעב 002195/00, בית הדין לעבודה קבע כי יש לשלול פיצויי פיטורים מעובדת אשר הייתה מועסקת בחנות ספרים במשך 15 שנה, וזאת לאחר שהאחרונה הורשעה בהליך פלילי בגניבה מהמעסיק. "חומרת המעשים במקרה זה הצדיקה את שלילת מלוא פיצויי הפיטורים", נכתב בפסק הדין, "החלטה זו ניתנת תוך התחשבות במספר היבטים כגון תפקידה הבכיר של התובעת (שהייתה מנהלת החנות), העובדה שתפקידה דרש מידה רבה של אמון (כמנהלת הקופה), והנזק אשר נגרם לעסק – הוא התמוטט ונסגר".
דוגמאות נוספות
:
הפחתת פיצויי פיטורים בגין רשלנות בעבודה – בית הדין לעבודה קבע כי ניתן להפחית ב-20% את פיצויי הפיטורים של עובד אשר פוטר, וזאת לאחר שהוכחה "רשלנות בעבודה". העובד במקרה זה איחור לעבודתו באופן כרוני (עד שעה איחור), פגם באיכות השירות אשר ניתן על ידו בשם המעסיקה, תיעד ערכים בלתי נכונים, לא דיווח על תקלות לכשנתקל בהן, המשיך לבצע מחדלים למרות הערות שניתנו בעניין וכדומה.
עבודה אצל מתחרה – בית הדין אישר את שלילת פיצויי הפיטורים של סוכן ביטוח אשר עבד תוך כדי עבודתו גם בחברה אחרת, המתחרה למעסיקתו. בשל מעשיו החמורים של העובד, לרבות הפגיעה הקשה באמון מעסיקיו, הוחלט כי האחרון אינו זכאי לפיצויי פיטורים למרות פיטוריו.
אלימות ואיומים כעילה לשלילת פיצויי פיטורים – בעלת מפעל שיש הותקפה על ידי אחד העובדים, והאחרון אף ניסה למנוע ממנה להתקשר למשטרה ולהתלונן על התקיפה. יתרה מזאת, גם כאן הוכחו הפרות משמעת רבות של העובד לאורך השנים, לרבות איחורים ואי עמידה בנהלים. במקרה דנן, בית הדין לעבודה קבע כי הוכחה סיבת הפיטורים המיידית (אירוע האלימות) וכן העילה לשלילת פיצויי הפיטורים.
לסיכום,
שלילת פיצויי פיטורים איננה עניין של מה בכך. בתי הדין לעבודה הכירו לא אחת בזכותם של מפוטרים לפיצויי פיטורים, וזאת מתוך ראיה סוציאלית וחברתית. על פי תפיסה זו, עובד אשר איבד את פרנסתו, עלול להתמודד עם מצוקה כללית קשה, הוא ובני משפחתו, כאשר הוא יפוטר ללא פיצוי שיאפשר לו להתאושש ולקום על רגליו.
עם זאת, פיצויי פיטורים אינם זכות יסוד במערכת המשפט הישראלית ומקרים רבים מצדיקים את שלילתם ולמצער את הפחתתם. במידה וקיימת מחלוקת בנוגע לזכאותו של פלוני לפיצויי פיטורים, מומלץ לפנות בעניין לעורכי דין לקבלת ייעוץ משפטי.