חייל משוחרר שעבד בעבודה מועדפת פוטר בטרם השלים שנת עבודה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייל משוחרר עבד בעבודה מועדפת במשך 11.5 חודשים בתחנת דלק, מתוך מטרה לקבל בתום התקופה מענק עבודה מועדפת, אך לטענתו הוא פוטר בטרם השלים שנת עבודה מאחר שהמעסיק רצה להתחמק מתשלום פיצויי פיטורין. על כן הגיש תביעה לבית דין אזורי לעבודה בתל אביב - יפו, ודרש לקבל מהמעסיק פיצויי פיטורין, פדיון חופשה, גמול שעות נוספות, פיצוי בגין אי הפרשה לפנסיה, החזר ניכויים מהשכר, ימי מילואים, ותמורת הודעה מוקדמת.
התובע טען כי המעסיק העלים ממנו כספים רבים המגיעים לו, וכאשר פנה אליו להסדרת העניין, המעסיק איים עליו שלא יחתום על טופס הבקשה לעבודה מועדפת ואף איים כי אם יעזוב את עבודתו, הוא ידאג לכך שלא יעסיקו אותו בתחנת דלק אחרת.
התובע פוטר בטרם השלים שנת עבודה מלאה בתחנה כדי להתחמק מתשלום פיצויי פיטורין
התובע טען כי המעסיק ניכה משכרו כספים שהיו חסרים בקופה, למרות שהוא לא היה אחראי לחסרים בקופת התחנה. כמו כן לא שולם לו גמול עבור עבודתו בשעות נוספות, תוך ניצול של אי ידיעתו את החוק ולכן יש לחייבו בתשלום בגין 20 שעות נוספות בחודש. ואף הופרשו לו כספים לפנסיה רק בחודש האחרון לעבודה, ולא לאחר חצי שנה על פי החוק.
התובע הוסיף כי לאחר למעלה מ 11 חודשים, המעסיק הבין כי הוא אינו מתכוון לעזוב מיוזמתו, לכן הוא שלח את מנהל התחנה לפטר אותו, ובמהלך השימוע סוכם שהתובע יקבל את כל זכויותיו, כולל מכתב פיטורין, הודעה מוקדמת וחתימה על הבקשה לעבודה מועדפת. אולם המעסיק ביטל את הפיטורין ולא שיבץ אותו למשמרות ורק לאחר שבועיים, הוא פוטר לאלתר בלא הודעה מוקדמת של 14 יום.
האם התובע פוטר בנסיבות המצדיקות שלילת פיצויי פיטורין?
מנגד המעסיק הכחיש את המיוחס לו, וטען כי התובע עבד בתחנה בהיקף משרה של 73% לתקופה של 10.5 חודשים בלבד. והוא פוטר עקב הפרות משמעת חמורות, הכוללות בין היתר היעדרויות ללא אישור, יחס מזלזל כלפי המנהלים והתנהגות לא נאותה במהלך המשמרות. בדיעבד הסתבר למעסיק כי התובע הפר את כללי המשמעת כדי להיות מפוטר וכדי לקבל פיצויי פיטורין, אולם מאחר שעבד 10.5 חודשים בלבד ולאור התנהגותו המצדיקה שלילת פיצויים, הוא אינו זכאי לפיצויי פיטורין.
לאחר שמיעת טענות הצדדים ועיון בתלושי השכר, הגיע בית הדין למסקנה כי התובע עבד בתחנת הדלק עשרה חודשים ושלושה שבועות, ואף השתכנע כי התובע פוטר לאחר עריכת שימוע עקב התנהלות בעייתית ולא כדי להתחמק מתשלום פיצויים, לפיכך קבע כי התובע אינו זכאי לפיצויי פיטורין עקב הפרת משמעת.
בסופו של דבר קיבל בית הדין את התביעה בחלקה וקבע כי התובע זכאי לתשלום בסך כולל של 3,600 שקלים בגין פדיון חופשה, עבודה בשעות נוספות, פיצוי בגין אי הפרשה לפנסיה והחזר עבור ניכויים שנוכו שלא כדין משכרו.
ד"מ 38814-05-13