הולך ברגל לעבודה? נוסע באופניים? האם מגיע לך תשלום נסיעות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
בשנים האחרונות הזכות לקבלת דמי נסיעה התווספה לאגד זכויות עובדים, לצד הגנת השכר, חוק שכר מינימום, דמי הבראה, חוק שעות עבודה ומנוחה ועוד זכויות המעוגנות בדיני עבודה. מקור הזכות לקבלת דמי נסיעה הוא בהסכם קיבוצי, אשר תחולתו הורחבה לכלל העובדים במשק באמצעות צו הרחבה. כיום, כל עובד זכאי לקבל ממעסיקו דמי נסיעה, והחל מחודש פברואר 2016 צפוי גובה ההחזר המרבי לעמוד על 22.40 שקלים.
מהו הסכום שעל המעביד לשלם לעובד עבור נסיעות?
על המעביד לשלם לעובד את עלות הנסיעות הלוך וחזור בין ביתו למקום העבודה, כאשר צו ההרחבה קובע תקרת תשלום יומית המשתנה מעת לעת בהתאם לשינויים במחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית. הסכום המצוין הוא הסכום המקסימאלי שעל המעביד לשלם, כאשר הסכום המרבי המעודכן לשנת 2016, הוא בסך של 22.40 שקלים.
אם ההגעה לעבודה מצריכה אוטובוס עירוני אחד, התשלום עבור נסיעות יהיה נמוך יותר. כמו כן, התשלום יכול להיות עבור כרטיסיה, או "חופשי חודשי". כמו כן, המעביד והעובד יכולים להסכים על תקרה גבוהה יותר של דמי נסיעות. הזכות ניתנת באופן אוטומטי על ידי המעסיק בהתאם למקום מגוריו של העובד, לכן אין צורך להגיש קבלות או חשבוניות כדי לקבל החזרי נסיעות.
המעביד יכול לגלם את דמי הנסיעות כחלק משכר גלובאלי, במידה והעובד מסכים לכך באופן מפורש ובלתי משתמע לשתי פנים וכל עוד דמי הנסיעות אכן מתווספים לשכר, דמי נסיעות אינם יכולים להוות חלק משכר מינימום אשר משתנה בהתאם לשינויים בצו ההרחבה.
העובד אינו נדרש בפועל להגיע לעבודה בתחבורה ציבורית כדי לקבל את דמי הנסיעה – העובדה שעובד מגיע למקום העבודה ברכבו הפרטי, באופניים, ברגל או בטרמפ, אינה גורעת מזכותו לקבלת דמי הנסיעה. לפיכך הזכאות אינה תלויה בכך שהעובד אכן ישתמש בתחבורה ציבורית כדי להגיע למקום העבודה, אלא רק במרחק ביתו ממקום העבודה.
מתי המעביד אינו מחויב בתשלום דמי נסיעה?
המעביד אינו נדרש לשלם דמי נסיעות במספר מצבים. ראשית, כאשר המעביד מספק לעובדיו הסעה אישית או מרוכזת למקום העבודה מטעמו ואין כל מניעה אובייקטיבית המונעת מהעובד להגיע לעבודה בהסעה זו – פטור המעביד מתשלום דמי נסיעה לעובד. על הסעה שכזו לאסוף את העובד בסמוך למקום מגוריו. אם העובד צריך להשתמש בתחבורה ציבורית כדי להגיע לנקודת האיסוף – לא יהיה המעביד פטור מתשלום דמי נסיעה.
בנוסף, דמי הנסיעה משולמים עבור ימי עבודה בפועל – המעביד אינו מחויב לשלם דמי נסיעה על עובדיו עבור ימים שבהם נעדרו מהעבודה, כגון ימי חופשה, ימי מחלה וכדומה. יש לציין כי במידה ודמי הנסיעה מגולמים בשכר גלובאלי, לא ניתן יהיה להפחיתם במקרה של היעדרות.
תשלום דמי נסיעה לעובד המתגורר בסמוך למקום העבודה
עובד המתגורר במרחק של 500 מטרים לפחות ממקום העבודה ייחשב כמי שזקוק לתחבורה, ולכן יהיה זכאי להחזר הוצאות נסיעה. הפסיקה קבעה כי המעביד יהיה פטור מתשלום דמי נסיעה לעובד אשר גר במרחק של עד 500 מטרים ממקום העבודה. גם אם העובד נוהג לקחת אוטובוס כדי להגיע למקום העבודה, כל עוד כתובתו מצויה במרחק של עד 500 מטרים – לא יהיה הוא זכאי לקבל דמי נסיעה מהמעביד. מנגד, אם העובד גר במרחק של 510 מטרים ממקום העבודה והוא נוהג להגיע למקום העבודה ברגל, הוא יהיה זכאי לדמי נסיעה.