www.ovdim.org.il

פיטורים בעקבות טיפולי פוריות, מה קובע החוק?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

בהתאם לסעיף 9 לחוק עבודת נשים, אסור למעסיק לפטר עובד או עובדת שנעדרו מעבודתם בעקבות טיפולי פוריות. האיסור תקף במשך תקופת ההיעדרות ובמשך 150 יום לאחר תום ימי ההיעדרות. האיסור מותנה בשלושה תנאים ואינו תלוי בוותק של העובדים בעבודה.


תנאי אחד הוא כי העובדים הודיעו למעסיק מראש על היעדרותם הצפויה והציגו בפניו אישור רפואי מתאים. תנאי נוסף הוא כי מדובר בטיפולי פוריות לקראת שתי לידות לכל היותר במשך תקופת ההעסקה אצל המעסיק. תנאי אחרון הוא שטרם חלפו שנתיים מהיום הראשון להיעדרות העובדים מהעבודה.


גם במקרה שבו עובדים עוברים טיפולי פוריות אך לא נעדרו ממקום העבודה, חל על המעסיק איסור לפטרם אם הם עומדים במספר תנאים.


על העובדים להיות מועסקים במקום העבודה במשך שישה חודשים לפחות ולהודיע למעסיק על הטיפולים תוך תקופה של שלושה ימים ממועד קבלת הודעה מוקדמת לפיטורים. נוסף על כך עליהם למסור למעסיק אישור רפואי על הטיפולים תוך 14 יום מקבלת ההודעה המוקדמת לפני הפיטורים. תנאי נוסף הוא כי מדובר בטיפולי פוריות לקראת שתי לידות לכל היותר במהלך תקופת ההעסקה במקום העבודה.


מעסיק שמעוניין לפטר עובדת או עובד בתקופת טיפולי פוריות אף על פי הוראות החוק, יכול לפנות לקבל היתר לכך מטעם שר התעשייה, המסחר והתעסוקה.


במקרה של פיטורים שנעשו בניגוד לחוק ומבלי שניתן היתר כנדרש, עובדים יכולים להגיש תביעה נגד המעסיק לבית הדין לעבודה. במסגרת התביעה ניתן לתבוע את המעסיק על עוגמת נפש והפסדים כספיים שנגרמו בעקבות הפיטורים.


עובדת שפוטרה בניגוד לחוק תקבל פיצויים מהמעסיק


בית הדין האזורי לעבודה דן לאחרונה בתביעה שהגישה עובדת במכון להצרת היקפים נגד בעלי המכון בעקבות פיטוריה במהלך טיפולי פוריות. בפסק הדין נקבע כי המעסיק החליט לפטר את העובדת בשל טיפולי הפוריות שעברה בניגוד לחוק, ולכן חייב אותו לשלם לה פיצויים.


האישה התחילה לעבוד במכון בסוף שנת 2015 ועבדה בו במצטבר במשך שישה חודשים ושבוע. היא החלה לעבור טיפולי הפריה בחודש פברואר 2016, ונקבע לה טיפול להחזרת הביציות המופרות לרחם לחודש יוני 2016. לכל אורך תקופת הטיפולים העובדת לא נעדרה מעבודתה, אך הודיעה למעסיק כי היא תידרש להיעדר למשך שבוע מהעבודה לאחר טיפול החזרת הביציות.


בסוף חודש מאי 2016 הודיע המעסיק לעובדת כי הוא נאלץ לפטרה, ונתן לה אפשרות להתחיל לעבוד על בסיס שעתי בהיקף משרה מצומצם. האישה סירבה להצעה והפסיקה לעבוד במכון.


העובדת דרשה פיצויים על עוגמת נפש והפסד כספי שנגרם לה


האישה טענה כי המעסיק פיטר אותה בניגוד לחוק, כיוון שהפסיק את עבודתה לפני תום התקופה של 150 הימים מטיפול הפוריות האחרון שקיבלה. על כן היא דרשה ממנו לשלם לה פיצויים עבור תקופה של 150 ימים שבהם החוק מגן עליה מפני פיטורים. האישה דרשה גם פיצוי עבור עוגמת הנפש שנגרמה לה כתוצאה מהפיטורים.


עוד נטען כי בעל המכון לא נתן לה הודעה על תנאי ההעסקה עם תחילת העבודה, לא ערך לה שימוע ולא שילם לה עבור פדיון של ימי חופשה וימי מחלה.


המעסיק טען כי לא ידע על טיפולי הפוריות של העובדת


לפי גרסת המעסיק, העובדת לא סיפרה לו כי ברצונה להיכנס להיריון ולא שיתפה אותו כי היא עוברת טיפולי פוריות במהלך כל תקופת העסקתה. לדבריו, הוא הציע לעובדת לצמצם את היקף המשרה בעקבות מצבו הכלכלי של העסק, והיא זו שגרמה לניתוק יחסי העבודה ביניהם בכך שהפסיקה להגיע לעסק.


השופטת הבהירה כי למעסיק אסור לפטר עובדת במהלך קבלת טיפולי פוריות מבלי שקיבל אישור לפיטורים משר התעשייה והמסחר. השופטת הוסיפה כי איסור הפיטורים מחייב את המעסיק גם ביחס לעובדת שלא נעדרה בפועל מהעבודה.


המעסיק ישלם לעובדת פיצויים בסך של כ-70 אלף שקלים


נקבע כי המעסיק ידע על טיפולי הפוריות של העובדת ועל כך שתידרש להיעדר מהעסק למשך שבוע לצורך מנוחה מטיפול החזרת הביציות, אך החליט לפטר אותה בכל זאת. על כן נפסק כי היא פוטרה בניגוד לחוק עבודת נשים ולכן המעסיק נדרש לשלם לה פיצויים.


הוחלט כי המעסיק יפצה את האישה על הנזקים שנגרמו לה בעקבות הפיטורים הבלתי חוקיים. לפיכך הוא חויב לשלם לה סך כולל של 47,632 שקלים עבור אובדן השתכרות מקליטת ההיריון ועד ללידה, עבור אי קבלת דמי לידה ועל תקופה של 60 יום לאחר חופשת הלידה. עוד נקבע כי המעסיק ישלם לעובדת פיצוי בסך 20 אלף שקלים על עוגמת הנפש שנגרמה לה בעקבות הפיטורים.


השופטת פסקה לעובדת פיצוי נוסף בסך של 3,150 שקלים עבור פדיון חופשה וימי מחלה שלא שולמו לה וחייבה את המעסיק לשלם לה שכר טרחת עורך דין והוצאות בסך של 8,500 שקלים.


סע"ש (ת"א) 24564-12-16

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.