חילופי מעסיקים של עובדי שמירה ואבטחה, כיצד ניתן לקבל פיצויים מהמעסיק הראשון?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 9א לחוק פיצויי פיטורים מתייחס לסוגיית הזכאות לפיצויים של עובדי חברות שמירה ואבטחה שהמעסיק שלהם התחלף, והם המשיכו לעבוד באותו מקום עבודה כעובדיו של המעסיק החדש. בהתאם לחוק, בעת חילופי מעסיקים עובדים אלה יהיו זכאים לקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק הקודם אם עבדו תחתיו או באותו מקום עבודה לפחות שנה. הסעיף חל גם ביחס לעובדי חברות כוח אדם ועובדים של חברות ניקיון.
חשוב לציין כי העובד זכאי לפיצויי פיטורים מהמעסיק הקודם, גם במקרים שבהם המעסיק הציע לעובד עבודה אחרת במקום עבודה אחר והעובד לא הסכים להצעתו.
עובד שלא השלים שנת עבודה מלאה אצל המעסיק בעת חילופי המעסיקים אינו זכאי לקבל פיצויי פיטורים. עם זאת, במקרה שבו העובד המשיך לעבוד באותו מקום עבודה לאחר חילופי המעסיקים, הוא יהיה זכאי לקבל פיצויים פיטורים מהמעסיק השני עבור כל תקופת העסקתו במקום העבודה, כולל התקופה שבה עבד עבור המעסיק הראשון.
חובת המעסיק לתת הודעה מוקדמת לפני פיטורים בעת חילופי מעסיקים
במקרה של חילופי מעסיקים חלה על המעסיק המקורי לתת לעובדיו הודעה מוקדמת לפיטורים, גם במקרה שבו הם בוחרים להמשיך לעבוד באותו מקום עבודה. בעת חילופי מעסיקים מקום העבודה ממשיך לפעול ולעיתים המעסיק החדש מסכים להמשיך להעסיק את העובד. במקרה כזה המעסיק הראשון אינו פטור ממתן הודעה מוקדמת לפני פיטורים לעובד. חובה זו של המעסיק קבועה בחוק הודעה מוקדמת ואינה כוללת החרגה של חילופי מעסיקים.
בפסיקה נקבע כי מעסיק לא יכול להניח באופן אוטומטי כי עובדיו מסכימים לעבוד עבור המעסיק החדש. לעובדים מוקנית הזכות לבחור האם להמשיך לעבוד באותו מקום עבודה או לחפש מקום עבודה חלופי.
גם לעובד שהחליט להמשיך לעבוד באותו מקום עבודה מגיע לקבל הודעה מוקדמת לפני פיטורים. מעסיק שבחר לא ליידע את עובדיו בנוגע להעברת הבעלות במקום העבודה, יחויב לשלם לעובדיו פיצוי בגובה השכר שהעובד היה צריך לקבל בתקופת ההודעה המוקדמת.
מאבטחים בבית חולים דרשו מחברת השמירה לשלם להם פיצויים בעת חילופי מעסיקים
בית הדין האזורי לעבודה בחיפה קיבל תביעה לתשלום פיצויי פיטורים שהגישו 27 עובדים שהועסקו כמאבטחים בבית חולים נגד חברת השמירה שהעסיקה אותם. בית המשפט קבע כי המעסיק מחויב לשלם פיצויי פיטורים לעובדים שהמשיכו לעבוד כמאבטחים בבית החולים תחת מעסיק חדש. עוד נקבע כי זכאותם של העובדים לפיצויים נובעת מעצם חילופי המעסיקים במקום העבודה, ובשל רצונם של העובדים להמשיך לעבוד באותו מקום.
לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, 27 עובדים הועסקו על ידי חברת שמירה בבית חולים, וכאשר הפסיקה החברה להעניק שירותי אבטחה לבית החולים חברה אחרת החליפה אותה. המעסיק המקורי הציע לעובדים הצעות עבודה חלופיות, אך הם סירבו לקבל את הצעתו והעדיפו להמשיך בעבודתם בבית החולים תחת חברת השמירה החדשה.
העובדים דרשו מהמעסיק פיצויי פיטורים בשל הפסקת פעילותו בבית החולים
העובדים טענו כי הם זכאים לקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק הראשון, בשל העובדה שהוא הפסיק לספק שירותי אבטחה בבית החולים שבו הועסקו באופן קבוע. לגרסתם, הם בחרו להמשיך לעבוד באותו המקום תחת המעסיק החדש וחילופי המעסיקים מזכים אותם בפיצויי פיטורים. עוד נטען כי הזכאות לפיצויים אינה קשורה בכך שהמעסיק היוצא הציע להם עבודה חלופית והם סירבו לקבלה.
המעסיק היוצא טען שהעובדים התפטרו מהעבודה ולכן אינם זכאים לפיצויים
מנגד, המעסיק היוצא טען כי העובדים לא היו מעוניינים להמשיך לעבוד תחתיו וסירבו לעבור לעבוד במקום עבודה אחר. לפי גרסת המעסיק, סירוב זה הוא בגדר התפטרות שאינה מזכה את העובדים בתשלום פיצויי פיטורים. עוד נטען כי העובדים כלל לא פוטרו על ידו ולא על ידי בית החולים, והם המשיכו לעבוד באותו המקום ולפיכך אינם זכאים לקבל פיצויי פיטורים.
בית המשפט קבע כי במצב שבו המעסיק מודיע לעובד אבטחה על הפסקת עבודה באתר מסוים והעובד מבקש להמשיך את עבודתו במקום העבודה, הוא זכאי לעשות זאת ולקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק הראשון גם אם הוצעה לו עבודה אחרת והוא סירב לקבלה.
עוד נקבע כי אין מקום לבחון את העבודות החלופיות שהוצעו לעובדים, את השכר שהוצע להם ואת קרבת מקומות העבודה למקום מגוריהם. צוין כי במצב שבו מקום העבודה ממשיך לפעול והמעסיק החדש מביע נכונות לקלוט את העובד ולהעסיקו תחתיו, טבעי כי העובד ירצה להמשיך לעבוד באותו המקום שאליו הוא רגיל.
הזכאות לפיצויים נובעת מעצם חילופי המעסיקים במקום העבודה
עוד נפסק כי הזכאות לפיצויי הפיטורים נובעת מעצם חילופי המעסיקים במקום העבודה ומרצונו של העובד להמשיך לעבוד באותו המקום. לכן בעת החלפת מעסיקים המספקים שירותי שמירה במקום העבודה, יש לראות בכך סיום העסקה אצל המעסיק היוצא.
בסופו של דבר בית המשפט החליט כי המעסיק הראשון מחויב לשלם לעובדים פיצויי פיטורים בהתאם למשך עבודתם אצלו, בתוספת תשלום שכר טרחת עורכי דינם בסך של 20 אלף שקלים.
סעש (חי') 12332-08-13