האם עובד שהתפטר בדין מפוטר יחויב לשלם למעסיקו את עלות הכשרתו?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
עובד שהתפטר מעבודתו לא יהיה זכאי לקבל ממעסיקו פיצויי פיטורים. עם זאת, יש נסיבות שבהן גם עובד שהתפטר זכאי לקבל ממעסיקו את מלוא פיצויי הפיטורים. זאת בתנאי שהשלים אצל המעסיק או באותו מקום עבודה שנת עבודה אחת לכל הפחות.
אם המעסיק הפריש את מלוא הפיצויים לביטוח פנסיוני או לקופת גמל, הכסף בקופות ישוחרר לטובת העובד כאשר בכל מקרה אחר, המעסיק ישלים לעובד את תשלומי הפיצויים. סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד שהתפטר עקב מצב בריאותי לקוי יהיה זכאי לקבל מהמעסיק פיצויי פיטורים.
התפטרות בדין מפוטר עקב מצב בריאותי לקוי
יובהר כי עובד שמבקש להתפטר בדין מפוטר בשל מצב בריאותי לקוי יידרש להוכיח באמצעות תעודה רפואית כי מצבו הבריאותי אינו מאפשר לו, בתנאי העבודה ולפי יתר נסיבות העניין, להמשיך בעבודה באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק.
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע לאחרונה כי לא ניתן לחייב עובד שהתפטר בדין מפוטר לשאת בעלות הכשרה שקיבל ממעסיקו, גם אם הוא התחייב לעשות זאת במצב שבו הוא יתפטר לפני תום התקופה המוסכמת.
אף על פי שהעובד לא התייחס למצבו הרפואי גם כאשר ביקש מהמעסיק להעבירו לתפקיד אחר עם שכר גבוה יותר אחרי שבקשתו להעלאת שכר לא נענתה וגם כשהגיש למעסיק את מכתב התפטרותו, בית הדין פסק כי יש קשר סיבתי בין מצבו הבריאותי לבין ההתפטרות. יובהר כי על עובד שמעוניין להתפטר מעבודתו בדין מפוטר מחויב ליידע את מעסיקו על כך כדי לאפשר לו לנסות לשנות את המצב.
העובד החל לסבול מפריחה עקב חשיפה לחומרים בענף הבניה
העובד הועסק בתפקיד בודק איכות חומרים בענף הבנייה. לגרסתו, כשנתיים לאחר שהתחיל לעבוד בחברה הוא החל לסבול מפריחה עקב חשיפה לחומרים מסוכנים במסגרת התפקיד, ועל כן ביקש ממעסיקו שיימצא עבורו תפקיד חלופי. מכיוון שלא נמצא לעובד כל תפקיד אחר הוא התפטר בנסיבות המזכות בפיצויי פיטורים.
מנגד, המעסיק טען להגנתו כי העובד התפטר מהעבודה אחרי שנדחתה בקשתו להעלאת שכר עבור מילוי תפקיד של בודק בטון. לגרסת המעסיק, הטענות שהעלה העובד בנוגע למצבו הבריאותי הועלו על ידו בפעם הראשונה רק אחרי שמסר מכתב התפטרות וכאשר הוא התבקש להציג אישור של רופא תעסוקתי הוא הציג אך ורק תעודת אי כושר זמני בלבד מספר שבועות לאחר שהתפטר.
המעסיק הגיש תביעה נגדית נגד העובד ודרש שישלם את עלות הכשרתו
במקביל להגשת כתב הגנתו, המעסיק הגיש תביעה נגדית נגד העובד עבור כיסוי עלות קורס שבו הוא השתתף, מכוח כתב ההתחייבות עליו העובד חתם שלפיו אם יתפטר מהעבודה תוך פחות משלוש שנים ממועד סיום הקורס יחויב להשיב למעסיק את עלותו.
בית הדין בחן את כלל העדויות והראיות והבהיר שאין לראות בהתפטרותו של העובד מכוח החוק המאפשר התפטרות בדין פיטורים, הפרת התחייבות חוזית כלפי המעסיק. יתרה מזאת, המעסיק לא הצליח להוכיח כי תקופת ההתחייבות היא סבירה בהינתן ההכשרה שקיבל העובד. כמו כן, נקבע כי המעסיק לא הוכיח שהיחס בין עלות ההכשרה שניתנה לעובד לבין הסכום הנתבע הוא סביר.
נוסף על כך, צוין כי לאחר סיום הקורס החברה ממילא נענתה לבקשת העובד שלא לעבור לעיסוק אליו הוכשר, אלא להישאר בתפקידו. לפיכך, המעסיק ויתר מיוזמתו על התועלת שהוא היה יכול להפיק מהקורס.
יש קשר סיבתי בין התפטרותו של העובד לבין מצבו הרפואי
בהמשך, בית הדין קבע שיש קשר סיבתי בין ההתפטרות של העובד לבין מצבו הרפואי, מאחר שיום למחרת ההתפטרות הוא פנה למחלקת משאבי אנוש בחברה, הסביר מהן הסיבות שעומדות מאחורי התפטרותו ואף ציין כי הוא מתפטר בעקבות מחלת עור כרונית קשה שנגרמה לו כתוצאה מהעבודה. מטרת הפניה הייתה ליידע את המעסיק כי למרות שהעובד נדרש למסור למעסיק התראה של חודש מראש, מצבו הרפואי לא מתיר לו זאת, וזאת מבלי שהגיש אישור רפואי לתמיכה בטענותיו.
למרות זאת, בית הדין קבע שהעובד הצליח להוכיח כי בתקופה הנטענת החלו בגופו סימנים של גרד ופריחה, אשר בעקבותיהם הוא החל לקבל טיפול במשחות וכדורים. בית הדין הוסיף כי עדותו של העובד הייתה עקבית, סדורה והוא אף הציג תמונות ומסמכים רפואיים שהעידו על מצבו הרפואי.
בסופו של דבר, בית הדין קבע שהעובד סבר שעבודתו בחברה גרמה למצבו הרפואי. עוד נקבע כי למרות שהעובד לא הציג מסמך שקושר בין מחלתו לבין עבודתו, ולמרות העובדה שעוד לפני סיום הבדיקות הסתיימו יחסי העבודה בין הצדדים, הוכח קיומה של סיבה מספקת להתפטרות על בסיס הממצאים הרפואיים, תנאי העבודה ויתר נסיבות העניין שבהן אין לצפות שהעובד ימשיך לעבוד.
ד"מ 36893-05-20