חוק שעות עבודה ומנוחה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 112 דירוגים בציון ממוצע: 3.5 מתוך 5 |
חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א 1951
מהו חוק שעות עבודה ומנוחה?
קיים זמן לעבוד ועת לנוח, כדי שהגבולות יהיו ברורים, חוק שעות עבודה ומנוחה מפריד בין הזמנים, מגביל את מספר השעות ביום ובשבוע עבודה, ומציב הוראות לגבי יום מנוחה והפסקות.
שעות עבודה
לפי החוק, יום עבודה סטנדרטי הוא בן שמונה לתשע שעות. בעבודות לילה ובימים שלפני המנוחה השבועית ולפני יום חג, יש לעבוד שבע שעות בלבד, אלא אם נחתם הסכם אחר בין המעסיק לעובד. תקנות אלו יכולות להשתנות באישור שר העבודה, אך יום עבודה לא יעלה על 10 שעות ושבוע עבודה לא יעלה על 45 שעות עבודה.
שעות המנוחה השבועית
לפחות 36 שעות רצופות בשבוע מיועדות למנוחה השבועית של העובד, הן יכולות להיות בימי שבת, שישי או ראשון, בהתאם לדת העובד. בעבודות מסוימות ניתן להחליף את ימי המנוחה, או להמעיט בשעות, אך לא פחות מ 25 שעות יישארו למנוחה. אסור בשום אופן לחייב אדם לעבוד ביום המנוחה שלו.
חל איסור לפתוח בתי מלאכה, מפעלים וחנויות ביום המנוחה (בשבת), ולהעסיק עובדים ביום זה. איסור זה לא חל על מי שאינו יהודי וברשות המקומית רבע מכלל התושבים אינם יהודים.
שעות נוספות
החוק אוסר להעסיק עובד יותר מ 12 שעות ביום אחד. עובד יכול להישאר עד 4 שעות נוספות ליום עבודה, אך לא יותר מ 12 שעות נוספות בשבוע אחד. עובדי מפעל יכולים לעבוד עד 15 שעות נוספות שבועיות. על שעות נוספות קיימת הזכות לבקש תשלום נוסף.
תוספת תשלום על שעות נוספות
בשעתיים הנוספות הראשונות זכאי העובד לקבע תוספת של 25% על שכרו הרגיל. לדוגמה, אם אדם מרוויח 40 ₪ לשעה הוא יקבל 50 ₪ על השעתיים הראשונות הנוספות.
החל מהשעה השלישית הנוספת, יקבל העובד תוספת של 50%, כלומר, אם הוא מרוויח 40 ₪ לשעה, הוא יקבל 60 ₪ לאחר שעתיים נוספות.
ביום המנוחה זכאי העובד לקבל תוספת של 75% על השעתיים הראשונות ו - 200% על כל שעה נוספת.
הפסקות
ביום עבודה בן שש שעות ומעלה, העבודה תופסק לצורכי מנוחה וסעודה לשלושת רבעי שעה. במשך חצי שעה תתקיים הפסקה רצופה, במהלכה רשאי העובד לצאת ממקום העובדה לצרכיו האישיים. לא ניתן לקחת הפסקה ליותר משלוש שעות.
תיקון לחוק משנת 2009 קובע כי העובד זכאי, במהלך כל יום עבודתו, לקחת הפסקה לצורך שימוש בחדר שירותים לפי רצונו וצרכיו.
בין יום עבודה אחד למשנהו תתקיים הפסקה של שמונה שעות לפחות.
פנקס שעות עבודה
המעביד חייב לנהל פנקס בו מפורטות שעות העבודה, שעות המנוחה השבועית, שעות נוספות, גמול על שעות נוספות וגמול על עבודה במנוחה השבועית.
עובדים שהחוק לא חל לגביהם חוק זה אינו חל על: 1. שוטרים במשטרת ישראל ועובדי שירות בתי הסוהר. 2. עובדי מדינה שתפקידם מחייב לעבוד מחוץ לשעות הרגילות. 3. עובדי דיג ויורדי ים. 4. אנשי צוות אוויר. 5. עובדי הנהלה. 6. עובדים שאינם תחת פיקוח של שעות העבודה והמנוחה, כמו אנשים שעובדים מהבית. חוק הזכות לישיבה בעבודה החוק הזכות לישיבה בעבודה קובע, כי מעביד חייב להעמיד לרשות העובדים כיסא, ולא ימנע מהם לשבת במהלך העבודה, אלא אם התפקיד מחייב עמידה. בזמן ההפסקה יעמדו לרשות כל העובדים כיסאות או ספסלים עם משענת גב. מספר מקומות הישיבה יהיה כמספר העובדים ומעלה ומצבם יהיה תקין.